08/05/2018

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την έκδοση πορισμάτων του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. Θεσσαλονίκης αναφορικά με υποθέσεις που διερευνά στον Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Έκδοση πορισμάτων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) Θεσσαλονίκης αναφορικά με υποθέσεις που διερευνά στον Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου.

Σύμφωνα με την από 27.12.2016 και με αριθμό πρωτοκόλλου 2252 ερώτηση μας, προς τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα: «Πανελλαδικός έλεγχος Εσόδων ΟΤΑ Α΄ βαθμού στο πλαίσιο έκδοσης ρυμοτομικών πράξεων αξιοποίησης του υπεδάφους και αξιοποίησης ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων», τέθηκε μεταξύ άλλων, το εξής ερώτημα, που έχει ως εξής: «4. Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, για την υπόθεση του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού, αναφέρεται ότι από το 2013 έχει ανατεθεί ένα μεγάλο μέρος της έρευνας στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Τι προτίθεται να κάνει ο αρμόδιος Υπουργός ώστε το ΣΕΕΔΔ Θεσσαλονίκης να εκδώσει το πόρισμά του, που εκκρεμεί πάνω από 3,5 χρόνια, και να διασταυρωθεί με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, αφού και τα δύο αναφέρονται στην ίδια υπόθεση;».
Ο αρμόδιος Υπουργός, με το από 27.1.2017 και με αριθμό πρωτοκόλλου 909 έγγραφό του, απάντησε στο ανωτέρω ερώτημά μας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «…σύμφωνα με το υπ’ αριθ. ΣΕΕΔΔ/Φ13/1095/26-1-2017 έγγραφο του ΣΕΕΔΔ ο σχετικός έλεγχος που αφορά την υπόθεση του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσής του».
Επειδή, οι Δικαστικές Αρχές έχουν διαβιβάσει στο ΣΕΕΔΔ, προκειμένου αυτό να διενεργήσει συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση, την σχηματισθείσα υπ’ αριθ. ΕΔ 2013/60 δικογραφία, αρμοδιότητας του Εισαγγελέα Διαφθοράς, η οποία αφορά στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, σε σχέση με ρυμοτομούμενα, πράξεις εφαρμογής, παρόδιους οφειλέτες, τέλη χρήσης υπεδάφους κ.ά.- και αντίστοιχη ζημία για τον συγκεκριμένο ΟΤΑ 14 εκατομμυρίων περίπου ευρώ.

Επειδή, στο ΣΕΕΔΔ εκκρεμούν υποθέσεις ελέγχου, πέραν της ανωτέρω, και α) του ειδικού τέλους 0,1% για τη συντήρηση και κατασκευή σχολικής στέγης και β) του φόρου 0,5% από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αμφότερα τα οποία αφορούν ομοίως τον συγκεκριμένο ΟΤΑ.
Επειδή, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, την 27.7.2017, εξέδωσε, κατά πλειοψηφία, ψήφισμα με το οποίο κατηγορεί τους 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για την ερώτηση που κατέθεσαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «… δεν έχει δοθεί απάντηση εδώ και 7 μήνες…», ότι «…θέλουν να συντηρήσουν το κλίμα σκανδαλολογίας…» καθώς και ότι «οι καταγγελίες έχουν καταπέσει». Στο εν λόγω ψήφισμα προέβησαν, παρότι γνωρίζουν ότι απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς έχουν δοθεί και οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Επειδή, έχουν περάσει δεκαπέντε (15) μήνες μετά την απάντηση στη παραπάνω ερώτηση των βουλευτών και πέντε (5) έτη μετά την έναρξη της ανωτέρω αναφερόμενης έρευνας.
Επειδή, η παράταση αυτής της εκκρεμότητας έχει δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους υπαλλήλους του ανωτέρω Δήμου περί την άσκηση των καθηκόντων τους, γεγονός που εκμεταλλεύονται πολιτικά όσοι θέλουν να πλήξουν το κύρος των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά στο Δημόσιο Τομέα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η προαναφερόμενη έρευνα- έλεγχος και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα περάτωσής της;
2. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε το ΣΕΕΔΔ Θεσσαλονίκης να εκδώσει τουλάχιστον το πόρισμά του, που εκκρεμεί πάνω από 4 χρόνια, προκειμένου αυτό να διασταυρωθεί με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, αφού και τα δύο αναφέρονται στην ίδια υπόθεση και στην υπ’ αριθ. ΕΔ 2013/60 Δικογραφία;
3) Τι προτίθται να πράξει, ώστε το ΣΕΕΔΔ να προχωρήσει και στην έγκαιρη έκδοση των λοιπών πορισμάτων του για τον συγκεκριμένο ΟΤΑ (Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου), καθώς η παρέλευση πολύ μεγάλου χρονικού διαστήματος θέτει σε κίνδυνο την άσκηση ποινικών διώξεων για ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις όσο και την διεκδίκηση των απαιτήσεων της Πολιτείας απέναντι στους υπαίτιους για τη ζημία που φέρεται πως έχει υποστεί;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος