ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/04/2018

Ρ. Σβίγκου: Θετικές οι συναντήσεις Κοτζιά - Τεράστιο λάθος η άρνηση Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον ΥΠ.ΕΞ.

Ρ. Σβίγκου: Θετικές οι συναντήσεις Κοτζιά - Τεράστιο λάθος η άρνηση Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον ΥΠ.ΕΞ.



Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου στο Πρακτορείο 104,9 FM (Κ. Παπαδάκης- Σ. Παπαδοπούλου)

- Να σας ρωτήσω ευθέως, διαβάζοντας και το άρθρο που έχει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, «η Αθήνα πιο κοντά από ποτέ στην ελάφρυνση του χρέους όσο σήμερα με ρήτρα ανάπτυξης», να σας ρωτήσω, ο πρωθυπουργός θα φορέσει γραβάτα τελικά.

Το χθεσινό δημοσίευμα ανήκει σε μια σειρά δημοσιευμάτων που αποτυπώνουν την πραγματικότητα, ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα –αυτό είναι σαφές- και προσπαθεί να το κάνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Ένας από τους άξονες τους οποίους έχει θέσει η ελληνική πλευρά ως τους πλέον σημαντικούς από την αρχή της διαπραγμάτευσης είναι και η ρύθμιση του χρέους. Έχει συμφωνηθεί στην προηγούμενη αξιολόγηση το λεγόμενο γαλλικό κλειδί, η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης, αυτές τις λεπτομέρειες είναι που συζητά αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές και θα έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι και το καλοκαίρι πολύ περισσότερα πράγματα. Το βασικό είναι, όπως γνωρίζετε, ότι το χρέος είναι δυσβάστακτο, δεν είναι βιώσιμο όπως έλεγε ο κ. Σαμαράς και η προηγούμενη κυβέρνηση και το ότι έχουν αποφασιστεί τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι προς όφελος της Ελλάδας και θα βελτιώσουν πάρα πολύ και τα οικονομικά της μεγέθη αλλά και τη δυνατότητά της να σταθεί μόνη της στα πόδια της.

- Έχω όμως την απορία, αυτοί που μέχρι πρότινος, μέχρι χθες μας «μαστίγωναν» λεκτικά, σήμερα βγαίνουν και είναι τόσο θετικοί απέναντι στην ελληνική οικονομία! Τι άλλαξε δραματικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;… Και μιλάω για τους ευρωπαίους αξιωματούχους που από το μαστίγιο πέρασαν κατευθείαν στο καρότο…. Και να συμπληρώσω κιόλας ότι η Handelsblatt κάνει κριτική στον κ. Σόιμπλε..

Ναι και μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, λέει ότι θα πρέπει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας να συνηθίσει με την ιδέα ότι το χρέος της Ελλάδας θα ρυθμιστεί. Γιατί πλέον και η γερμανική πλευρά αυτό το πράγμα το έχει αποδεχθεί και το επόμενο διάστημα θα γίνει πραγματικότητα. Οι δανειστές προφανώς έχουν τα δικά τους συμφέροντα, αλλά αυτή τη στιγμή κανένας, μα κανένας σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα ούτε για τα οικονομικά της μεγέθη, δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα για τίποτα από όσα έχουν γίνει. Η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει όλες τις συμμαχίες της και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Σίγουρα υλοποιεί ένα πρόγραμμα το οποίο συντελείται υπό αυστηρή μνημονιακή επιτροπεία και σίγουρα τα όσα υλοποιούνται δεν είναι όλα της δικής της έμπνευσης και της δικής της πρωτοβουλίας. Υλοποιεί ένα σκληρό πρόγραμμα, το οποίο δεν το έχουμε κρύψει ποτέ. Το ότι όμως το πρόγραμμα αυτό τελειώνει και η Ελλάδα μπορεί με αισιοδοξία να κοιτάξει στο μέλλον είναι κάτι το οποίο κανένας δεν μπορεί να μην το αναγνωρίσει, είτε είναι στην Ελλάδα, είτε είναι στην Ευρώπη. Και αυτό κάνουν και οι ευρωπαίοι οι οποίοι και αυτοί στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.

- Είτε εντός, είτε εκτός χώρας, είπατε, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ελλάδα..

Και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα…

- Ναι, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε στη συνέντευξή του στον Real Fm ότι η καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα, ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος..

Πλέον νομίζω ότι όλα τα επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη έχουν τελειώσει. Δηλαδή το προηγούμενο διάστημα μιλούσε για νέο μνημόνιο, μιλούσε για νέα μέτρα, μιλούσε ακόμα πιο πριν ότι θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια.. σε όλα αυτά διαψεύστηκε παταγωδώς. Το μόνο που έχει μείνει πλέον στον κ.Μητσοτάκη είναι να προσπαθήσει να δείξει ότι η έξοδος δεν θα είναι καθαρή, πράγμα το οποίο και δημοσιεύματα, όπως αυτό της Handelsblatt αλλά και άλλα του ευρωπαϊκού Τύπου, διαψεύδουν μια τέτοια καταστροφολογία, που το μόνο που εξυπηρετεί είναι σκοπιμότητες εσωτερικής κατανάλωσης της Ν.Δ.
Αλλά θα έλεγα ότι θα έπρεπε η συζήτηση να φύγει απ’ αυτό το στάδιο, η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., και να προχωρήσει σε ένα επόμενο στάδιο το οποίο να αφορά στο σχέδιο της Ελλάδας για την περίοδο μετά τα μνημόνια. Με ποιες κοινωνικές πολιτικές, με ποιο αναπτυξιακό και παραγωγικό σχέδιο, με τι θεσμικές αλλαγές –εδώ είναι καίρια η συζήτηση…

- Εθνική συνεννόηση δηλαδή…

Θα έλεγα συζήτηση, συζήτηση στα κρίσιμα. Αλλά βλέπετε ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης τη μια μέρα λέει, για παράδειγμα, ότι θα καταθέσει προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, πριν λίγες μέρες λέει ότι τη συνταγματική αναθεώρηση δεν θα την προκρίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ..

- Δεν θα την στηρίξει με αυτή τη Βουλή λέτε…

Ναι.. Και χτες λέει πάλι ότι επιμένει στην πρότασή του για ευρεία αναθεώρηση. Καταλαβαίνετε ότι όταν ο ίδιος τελεί σε μια τέτοια σύγχυση και δεν μπορεί ούτε σε ένα τέτοιο θέμα να ξεκαθαρίσει τη στάση του, πόσο μάλλον να μπορέσει να σχεδιάσει και να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την περίοδο μετά τα μνημόνια. Είναι πιο εύκολο και για τον ίδιον –και το θεωρεί και καλύτερο ψηφοθηρικά- να πορεύεται με την καταστροφολογία.

- Καλά τα θέματα της οικονομίας, όμως Πάσχα πλησιάζει και οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές απομακρύνεται το ενδεχόμενο να περάσουν αυτό το Πάσχα στο σπίτι τους. Μήπως έχει τελικά κάποια βάση αυτή η κριτική της αντιπολίτευσης περί των «χαλαρών» χειρισμών της κυβέρνησης στην αρχή, ότι αντιμετωπίσαμε τον κ. Ερντογάν ίσως πιο χαλαρά απ’ ότι ο ίδιος είχε σκοπό να πάει το θέμα…

Με ρωτήσατε πριν για την εθνική συνεννόηση και θα έλεγα ότι στο ζήτημα της τουρκικής στάσης και της κλιμάκωσης της προκλητικότητάς της αλλά και εξαιτίας των ευρύτερων περιφερειακών ζητημάτων η συνεννόηση στα εθνικά ζητήματα είναι ζητούμενο και είναι κάτι το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να το αντιληφθεί και να μην συνεχίζει σε έναν ολισθηρό δρόμο ανευθυνότητας, που ζημιώνει και την ίδια την παράταξή της.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η στάση της Τουρκίας οφείλεται στα δικά της εσωτερικά ζητήματα και στους λόγους για τους οποίους η ίδια θέλει να παίξει έναν άλλο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, εξαιτίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Είναι εντελώς λάθος κάποιος, και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, να «δικαιολογεί» τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι είναι ολισθηρό αυτό και θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσει η Ν.Δ. σε αυτό το δρόμο ο οποίος, όπως είπα και πριν, ζημιώνει την ίδια αλλά ζημιώνει και τη χώρα.
Εμείς, περιμένουμε η Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της λογικής. Κάθε καθυστέρηση ως προς την κράτηση των δύο Ελλήνων βαραίνει την Τουρκία και τη ζημιώνει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Και αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι με αποφασιστικές κινήσεις και με ψύχραιμες κινήσεις αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά και πολιτικά εργαλεία για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων, πράγμα το οποίο έχει φανεί και από την ομόφωνη και κατηγορηματική στήριξη των συμμάχων μας και των εταίρων μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

- Πάντως, είναι γεγονός ότι ο Ερντογάν έχει καταφέρει να αποξενώσει τη χώρα του… Αλλά θέλω να ρωτήσω ότι έχουμε αλλαγή στάσης και εμείς. Δηλαδή, ενώ οι διπλωματικοί δίαυλοι έχουν ενεργοποιηθεί, έχουμε τελευταία και μια διαφορετική στάση πιο σκληρή, πιο «επιθετική», και από πλευράς του κ. Καμμένου και την στήριξη μέσω του κ. Τζανακόπουλου, το βλέπουμε δημόσια. Έχει αλλάξει. Γιατί έχει αλλάξει έτσι σε αυτό το σημείο;

Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι, ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να είχε λυθεί σε λίγες ώρες, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχα επεισόδια μεθοριακά, έχει πάρει τόσο μεγάλη χρονική περίοδο και μάλιστα ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στους δύο Έλληνες. Και αυτό είναι κάτι το οποίο έκανε και την ελληνική πλευρά να αξιοποιήσει και διεθνείς συμμαχίες ώστε να υπάρξει και στήριξη των εταίρων. Αυτό είναι το οποίο έχει αλλάξει.
Θεωρώ ότι από την αρχή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αποφασιστική. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι όντως έχει αλλάξει κάτι και αυτό είναι η συνεχιζόμενη κράτηση χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει αλλάξει τα πράγματα ως προς την ελληνική πλευρά, χωρίς να αλλάζει όμως την ουσία της τακτικής της, που έχει να κάνει με την αξιοποίηση όλων των δυνατών εργαλείων για την απελευθέρωσή τους.

- Κα Σβίγκου, έχουμε και το Σκοπιανό. Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς που προσήλθαν. Σήμερα ενημερώνει από τη Ν.Δ. τον κ. Κουμουτσάκο στις 5. Έχουμε να περιμένουμε κάτι από το μέτωπο αυτό;

Κατ’ αρχήν να πω ότι ζούμε σε μια χώρα όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης, αρνείται να συναντηθεί και να ενημερωθεί επίσημα από τον υπουργό Εξωτερικών. Αυτό είναι πρωτοφανές και ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Θεωρώ ότι είναι τεράστιο λάθος. Και μάλιστα δεν γνωρίζω στη νεότερη ιστορία πότε αυτό έχει επαναληφθεί… Γιατί θυμάμαι και την κα Μπακογιάννη ως υπουργό Εξωτερικών να ενημερώνει κανονικά τότε τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση και τους υπόλοιπους αρχηγούς.

- Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι αυτό έπρεπε να γίνει σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Ο κ. Κουμουτσάκος νομίζω ότι θα πει τα πάντα, όπως και η Ν.Δ., για να στηρίξει την απόφαση του κ. Μητσοτάκη, που, επαναλαμβάνω, ότι είναι μια εντελώς λάθος απόφαση. Θεωρώ ότι από την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών βγήκε μια θετική εικόνα προς τα έξω, και οι δηλώσεις τους και οι διαρροές τους ήταν προσεκτικές.
Ο κ. Θεοδωράκης είπε κάτι πολύ σημαντικό στη χθεσινή του δήλωση, αν την παρακολουθήσατε. Είπε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα «χώρο διχασμού» στην Ελλάδα και να πιστέψει ο Ερντογάν όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ότι μπορεί να «χρησιμοποιήσει» τους δύο Έλληνες για «μεγαλύτερα παιχνίδια». Θεωρώ ότι και από αυτή τη δήλωση του κ. Θεοδωράκη βγαίνει ένα μήνυμα νομίζω προς όλα τα κόμματα και ειδικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι είναι θετικές αυτές οι συναντήσεις και ότι η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αρνηθεί σε όλα τα επίπεδα να ενημερώσει τα υπόλοιπα κόμματα - και αυτός είναι ο ρόλος της σε μια δημοκρατία.
Και θεωρώ ότι η στάση της Ν.Δ. και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην δεχθεί τον κ. Κοτζιά είναι πολλαπλά λανθασμένη.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ