21/03/2018

Δημ. Παπαδημούλης στο Πρώτο Πρόγραμμα: Όταν στη Γαλλία είναι υπό κράτηση ο Σαρκοζί για υπόθεση του 2007, δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να παραγράφονται τόσο εύκολα ενδεχόμενα αδικήματα που σημειώθηκαν μόλις πριν τρία χρόνια

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα (Α. Παπασταματίου - Στ. Χαρίτου) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Η απόφαση του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών μάς γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν το μάθημα των θρησκευτικών ήταν σαν το κατηχητικό. Αυτό δε νοείται σε μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα. Η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε πρέπει να γίνει Ιράν

Θεωρώ την απόφαση του ΣτΕ, αναφορικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, μια αρνητική εξέλιξη. Σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα, αυτή η απόφαση μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν το μάθημα των θρησκευτικών ήταν σαν το κατηχητικό. Αυτό δε νοείται σε μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα. Η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε πρέπει να γίνει Ιράν.

Νομίζω ότι αυτή η απόφαση, από πλευράς αρνητικής βαρύτητας, έχει μεγαλύτερη σημασία από την προκλητική και άθλια απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου του Αιγίου, που αθώωσε πριν λίγες μέρες τον Χρυσαυγίτη Μητροπολίτη Αμβρόσιο, μια απόφαση που κατά τη γνώμη μου θα στιγματίσει την ιστορία της δικαιοσύνης.

Στην περίπτωση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου ήταν ένας δικαστής στο Αίγιο, που, υπό την πίεση του τοπικού Μητροπολίτη, πέταξε στα σκουπίδια τον αντιρατσιστικό νόμο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η δικαιοσύνη δεν είναι το ίδιο αυστηρή και δεν εφαρμόζει εξίσου τον νόμο μεταξύ ενός ισχυρού και ενός αδυνάτου. Στην περίπτωση, όμως, του ΣτΕ έχουμε ένα κορυφαίο όργανο της ελληνικής δικαιοσύνης, το οποίο θέλει να μας γυρίσει σε αλήστου μνήμης εποχές.

Εγώ έβγαλα το γυμνάσιο στα χρόνια της Χούντας, από το 1967 έως το 1973, στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Ακόμα και τότε εννοείται ότι ήταν δυνατόν ένας μαθητής να κάνει ερωτήσεις στον θεολόγο, που να ξεφεύγουν από τον αυστηρά κατηχητικό χαρακτήρα του μαθήματος.

Και παντού στην Ευρώπη -και το λέω, γιατί βλέπω να έχουν κρυφτεί οι λεγόμενοι φιλελεύθεροι «μενουμευρωπαίοι»- αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται με ένα πνεύμα σεβασμού στη θρησκεία, δίνοντας όμως και τη δυνατότητα στους μαθητές να μαθαίνουν και πώς κινούνται τα πράγματα στον κόσμο, αν υπάρχουν άλλες θρησκείες, τι πρεσβεύουν κ.λπ..

Το Σύνταγμά μας δίνει στην ορθόδοξη πίστη τον χαρακτηρισμό της «επικρατούσας θρησκείας», αλλά είμαστε μια χώρα που αναγνωρίζει την ανεξιθρησκεία και θεωρεί εξίσου πολίτες, με τα ίδια δικαιώματα, κι εκείνους που έχουν άλλα θρησκεύματα ή δεν θρησκεύονται.

Σε αυτά τα θέματα, επειδή στην υπόθεση του Αιγίου σημείωσα μια εκκωφαντική σιωπή της ΝΔ, ελπίζω οι φιλελεύθεροι κι οι κεντροδεξιοί της ΝΔ, που ισχυρίζονται ότι είναι εκσυγχρονιστές και θέλουν να προχωρήσει η χώρα και να γίνει πιο προηγμένη ευρωπαϊκή δημοκρατία, να μη σιωπήσουν και πάλι.

Η αποχώρηση της ΝΔ και των λοιπών κομμάτων από την Προκαταρκτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis, είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγαν κάποιοι από αυτούς πολύ πρόσφατα στην υπόθεση Παπαντωνίου

Η Βουλή είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει, αναφορικά με το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου Novartis, όσα προβλέπει ο κανονισμός της και το Σύνταγμα, ακόμα κι αν ορισμένοι προσπαθούν να βάλουν εμπόδια.

Η αποχώρηση της ΝΔ και των λοιπών κομμάτων από την Προκαταρκτική Επιτροπή, είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγαν κάποιοι από αυτούς πολύ πρόσφατα στην υπόθεση Παπαντωνίου. Ότι δηλαδή η Επιτροπή οφείλει να μην κάνει το δικαστήριο και να διαπιστώσει αν κάποια αδικήματα, όπως της απιστίας, έχουν παραγραφεί, και για τα ζητήματα της δωροδοκίας και διακίνησης μαύρου χρήματος να επιστρέψει τον φάκελο στη δικαιοσύνη. Γιατί αυτό που ήταν επιβεβλημένο για τον Παπαντωνίου, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, που είναι και συνταγματολόγος πέρα από εμπλεκόμενος στο θέμα, δεν είναι επιβεβλημένο και για τον ίδιο; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Ως πότε θα κάνουμε λάστιχο το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών;

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι κακός και η συνταγματική πρόβλεψη είναι άθλια και πρέπει ν’ αλλάξει. Μέχρι ν’ αλλάξει, όμως, είναι υποχρεωμένοι οι πάντες να την εφαρμόζουν. Όπως πήγε ο κ. Βενιζέλος στην Επιτροπή, θα πάνε και οι άλλοι εννιά. Έχουν κληθεί κι ελπίζω να παρουσιαστούν.

Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε και κάτι άλλο: Ο Σαρκοζί, απ’ ό,τι διαβάζω, είναι υπό κράτηση για κάποια χρήματα που κατηγορείται ότι πήρε από τον Καντάφι το 2007. Η υπόθεση Novartis είναι μια υπόθεση των τελευταίων 5 χρόνων, από το 2013 και μετά.

Είναι λιγότερο δημοκρατική χώρα η Γαλλία, που μπορεί και ψάχνει, ακόμα και τώρα, πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας για υποθέσεις του 2007 και είναι ωραίο αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με την πολύ εύκολη παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων που έγιναν πριν 3, 4, 5 χρόνια;

Αυτός ο νόμος και αυτό το Σύνταγμα φτιάχτηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να διευκολύνει την ατιμωρησία των πολιτικών και πρέπει να αλλάξει.