20/03/2018

Ν. Ξυδάκης: Δεν αρκούν πια τα εργαλεία του ’87 ή του ’96 ή η «εξημέρωση του θηρίου» για την Τουρκία

Στην εκπομπή «Επόμενη μέρα» της ΕΡΤ1 με οικοδεσπότες τον Σ. Κοτρώτσο και την Ν. Λειβαδάρη μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β` Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκης. Οι απαντήσεις του σε ορισμένα από τα ερωτήματα που δέχτηκε:

Υπάρχει ρήγμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;

Καταρχάς αν υπήρχε ρήγμα θα είχε βουλιάξει το σκάφος. Επίσης το να βλέπει ο Πρωθυπουργός τον Υπουργό Άμυνας δεν αποτελεί εξαιρετικό γεγονός. Δεν θα πρέπει καν να αναφέρεται. Είναι μία είδηση υπηρεσίας. Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ επαναλαμβάνω διαρκώς ό,τι έχω πει εδώ και πολύ καιρό, από τις μέρες ήδη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Πάνος Καμμένος χρησιμοποίησε απευθυνόμενος στους συνέδρους τη λέξη «σύντροφοι». Ερωτήθην εκείνη τη μέρα και είπα ότι δεν είναι σύντροφος μου. Είναι ένας εταίρος σε μια κυβέρνηση. Σύντροφοι είναι αυτοί με τους οποίους μοιράζεται κανείς μία κοσμοθεωρία και ένα βίωμα. Στις κυβερνήσεις συνεργασιών δεν μοιράζεσαι ούτε βίωμα ούτε ιδεολογία. Έχεις πρακτικό σχέδιο την διακυβέρνηση του τόπου, συμφωνείς σε συγκεκριμένα στοιχεία και εκεί που διαφωνείς, το εκφράζεις και ειρηνικά το επιλύεις.

Ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε χθες τα περί ομηρίας των δύο στρατιωτικών. Υπάρχει στα εθνικά θέματα κοινή γραμμή;

Εθνικό θέμα είναι ο τρόπος που διαβάζουμε και νιώθουμε τους κραδασμούς, κάθε μέρα και πιο έντονους, με την τεράστια ανακατάταξη που συμβαίνει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και στα Βαλκάνια. Εκεί πρέπει να είμαστε εν εγρηγόρσει, να διαβάζουμε την πραγματικότητα με καινούργια διανοητικά εργαλεία. Δεν μας αρκούν πια ούτε τα εργαλεία των κρίσεων του ‘86 και ‘87, ούτε εκείνα της κρίσης των Ιμίων του ‘96, ούτε αρκεί να μιλάμε για εξημέρωση του θηρίου και ότι η Τουρκία θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μεταβληθεί σε αρνάκι. Ζούμε μία κοσμογονία γεγονότων. Για όλα αυτά πρέπει να συζητάμε.

Ωστόσο υπάρχουν τρέχοντα θέματα για αυτό σας ρώτησα για το θέμα των Σκοπίων...

Θα σας απαντήσω πολύ απλά. Βγήκε στο Βήμα της Βουλής ο κ. Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός και ανέπτυξε μία θέση η οποία είναι προέκταση της θέσεως που πήρε εμφανιζόμενος στα σκαλάκια της Μεγάλη Βρετανίας στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό. Όταν ήταν πρωθυπουργός το 2014 ποια ήταν η θέση της κυβερνήσεως του; Η σύνθετη ονομασία η οποία ανεπτύχθη ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ενώπιον της Ελληνικής Βουλής. Πώς αλλάζουν οι εθνικές θέσεις; Για πολλούς λόγους μας συμφέρει μία λύση που θα επιτευχθεί και με τις δικές μας προδιαγραφές και θα στοχεύει στο να έχουμε σταθεροποιημένα Βαλκάνια.

Υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής ή η πολιτική των ίσων αποστάσεων του δεύτερου θα το στρέψει προς τη ΝΔ;

Πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη για μία ευρεία προοδευτική συμμαχία η οποία θα εκφράζει κοινωνικά υποκείμενα, θα εκφράζει την κοινωνία. Η κοινωνία λέει «Βρείτε τα». Έχω αυτή την εκτίμηση ότι η κοινωνία έχει αλλάξει το οκτώ χρόνια της κρίσης μέσα από αυτήν την ιστορική περιπέτεια της ανεργίας, της ύφεσης, της επισφάλειας. Έχουν δημιουργηθεί νέα κοινωνικά στρώματα που έχουνε νέες προσδοκίες, νέες λαχτάρες και ζητούν νέες πολιτικές εκφράσεις. Μακάρι όλο αυτό που συζητάμε τώρα εδώ να εκφραστεί διαφορετικά από νέους ανθρώπους οι οποίοι θα ανανεώσουν όλη την Ελληνική Δημοκρατία. Φοβούμαι ότι ακόμη και το δικό μας κόμμα που είναι το πιο νέο και το πιο πλουραλιστικό, ένας αστερισμός φωνών, χρειάζεται ανανέωση. Να αφουγκραστούμε αυτή τη νέα κοινωνία, τους νέους ανθρώπους και τις νέες ανάγκες.

Όλα όσα είπε ο Νίκος Ξυδάκης εδώ