ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/03/2018

Από την εκδήλωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με θέμα: «8 Μάρτη 2018- Η θέση της γυναίκας σήμερα»

Από την εκδήλωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με θέμα: «8 Μάρτη 2018- Η θέση της γυναίκας σήμερα»



Tο Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας διοργάνωσε εκδήλωση με ομιλήτριες την Κωνσταντίνα Κούνεβα Ευρωβουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL, τη Σία Αναγνωστοπούλου, Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ και την Αμαλία Σαρρή Στέλεχος Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλου σε εκδήλωση με θέμα: «8 Μάρτη 2018- Η θέση της γυναίκας σήμερα».

Η ομιλία της ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση:

"Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Χαίρομαι που είμαι σήμερα μαζί σας, και σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας σε αυτή την σημαντική εκδήλωση. Και με κάνει ακόμη πιο χαρούμενη το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση έρχεται σε ένα χρονικό σημείο όπου μια σειρά από θέματα που αφορούν τις γυναίκες αυτή την στιγμή είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου. Ως μέλος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των φύλων ασχολούμαι συστηματικά με τα ζητήματα των γυναικών, ενώ ως μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων προσπαθώ να περνάει η διάσταση του φύλου σε όλα τα σημαντικά ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής προστασίας.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το πιο κρίσιμο ζήτημα, τη βία κατά των γυναικών. Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας σε μια ασφυκτική καθημερινότητα, με φόβο και ανασφάλεια, και δυστυχώς τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών έχουν ενταθεί. Κάποιοι σύζυγοι εκτονώνουν την οργή τους πάνω στα εύκολα θύματα, που είναι οι γυναίκες. Βέβαια η βία κατά των γυναικών δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και πριν την κρίση οι γυναίκες έπεφταν θύματα βίας καθώς το πανάρχαιο πρότυπο του «άνδρα-αφέντη» που έχει απόλυτη εξουσία στη γυναίκα του και την οικογένεια του είναι ακόμη ισχυρό στην ελληνική κοινωνία.

Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικό και δεσμευτικά νομικό εργαλείο, και αναφέρομαι στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για την οποία πριν τρεις μέρες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση της. Θέλω να συγχαρώ θερμά τους ανθρώπους που δούλεψαν γι`αυτό το νομοσχέδιο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και φυσικά τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντική η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης;

Σκοπός της Σύμβασης είναι η προστασία των γυναικών από κάθε μορφής βία, η ψυχολογική στήριξη, η ποινική δίωξη των δραστών και η ποινική και δικαστική συνδρομή των θυμάτων.

Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο σε αυτό το νέο νομοθέτημα είναι η πρόληψη, η ενδυνάμωση των γυναικών, η πληροφόρηση των δικαιωμάτων τους, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η εκπαίδευση και κατάρτιση εξειδικευμένου προσωπικού, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από το στάδιο της καταγγελίας και της έρευνας, μέχρι την υποστήριξη και αποκατάσταση.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που ασχολούμαστε στο Ευρωκοινοβούλιο είναι αυτό της «εξισορρόπησης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής». Αυτός ο όρος ακούγεται όλο και περισσότερο και ο λόγος είναι ότι συνδέεται με τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική προστασία και επίσης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των οικογενειών. Ο σκοπός είναι να δίνεται χρόνος για να καλύπτονται οι ανάγκες της ζωής μας σε όλες της τις διαστάσεις ισότιμα, κι όχι η μία σε βάρος της άλλης. Η εξισορρόπηση προσωπικής ζωής και εργασίας είναι σημαντική και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Αλλά ξέρουμε ότι η γυναίκα είναι η «ριγμένη» στη λειτουργία της οικογένειας. Εκείνη θεωρείται πριν απ’ όλα υπεύθυνη για την ανατροφή των παιδιών, για την φροντίδα ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια, για τους ηλικιωμένους. Άρα, για τη γυναίκα εργαζόμενη έχει περισσότερη σημασία να έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη ρύθμιση του χρόνου εργασίας, χωρίς όμως να χάνει τα δικαιώματά της στις αποδοχές και τις άλλες παροχές, στη θέση εργασίας και την εξέλιξή της μέσα σε μια επιχείρηση.

Αυτή η Οδηγία συζητιέται αυτή την περίοδο στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά έχει σημασία το πώς θα διαμορφωθεί. Γιατί οι εργοδότες θέλουν να την εκμεταλλευτούν για να έχουν ευελιξία μόνο για δικό τους λογαριασμό. Ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων και των γυναικών είναι η διεκδίκηση της IGMetall, του μεγαλύτερου γερμανικού συνδικάτου. Πριν ένα μήνα κέρδισε την πρώτη συλλογική σύμβαση σε ένα γερμανικό κρατίδιο που προβλέπει όχι μόνο αυξήσεις ύψους 4,3%, αλλά και την δυνατότητα εργασίας 28 ωρών την εβδομάδα για διάστημα έως και δύο ετών σε περίπτωση φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών, χωρίς μείωση αποδοχών και παροχών.

Υπάρχουν κι άλλες ανάλογες μάχες που δίνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Εδώ και χρόνια προσπαθούμε στο Ευρωκοινοβούλιο να αυξήσουμε την άδεια μητρότητας, να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα της μητέρας και να της δώσουμε την ευκαιρία να επιστρέψει στην εργασία της όταν ολοκληρωθεί το έργο της, η πρώτη φάση της μητρότητας. Δυστυχώς, πολλά κράτη μέλη, έπειτα από σχεδόν οκτώ χρόνια που εκκρεμούσε η έγκριση αυτής της Οδηγίας, επέβαλαν την απόσυρσή της. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ζητήσει την επαναφορά της, αλλά η Κομισιόν δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Στον αγώνα αυτό και η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πρωτοπορήσει, με αφετηρία την ενσωμάτωση των αρχών του Κοινωνικού Πυλώνα. Μια από τις αρχές του Κοινωνικού Πυλώνα είναι η ίση αμοιβή και οι ίδιες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Ακόμη, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη και για τη συνολική αποκατάσταση του εργατικού δικαίου, με κυριότερο την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί τα ζητήματα ισοτιμίας των φύλων περνούν από τη θέση της γυναίκας στην οικονομία και στην εργασία. Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για την κοινωνική διάσταση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι η διαδικασία επιτήρησης των χωρών στα δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα. Εμείς ζητάμε να περάσουν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και κοινωνικοί δείκτες. Να ελέγχονται τα κράτη μέλη για το πώς εφαρμόζουν τις είκοσι αρχές του Κοινωνικού Πυλώνα για την εργασία, τη δίκαιη αμοιβή, την κοινωνική ασφάλιση, την κοινωνική προστασία, την ανεργία. Υπάρχει τεράστια αντίδραση από τις συντηρητικές δυνάμεις, που δεν θέλουν να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα αυτοί οι κοινωνικοί δείκτες. Και γι’ αυτό έχει σημασία η κυβέρνηση να υποστηρίξει αυτή τη θέση στην επόμενη σύνοδο κορυφής, 22 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί η κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Και εδώ οι αριθμοί μας λένε την αλήθεια. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η αμοιβή των γυναικών παραμένει κατά μέσο όρο κατά 16% χαμηλότερη από την αμοιβή των ανδρών σε ολόκληρη την ΕΕ. Και εδώ επιμένω να λέω ότι είναι απαραίτητο να γεφυρωθεί αυτό το μισθολογικό χάσμα, καθώς η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών είναι η καλύτερη προστασία κατά της βίας. Βέβαια το μισθολογικό χάσμα δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν επισφαλείς συμβάσεις, να εργάζονται σε άτυπες μορφές απασχόλησης, με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή ακόμη και απλήρωτες. Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Σκεφτείτε μόνο πόσες είναι οι γυναίκες που εργάζονται στις εργολαβικές εταιρίες καθαρισμού που αποτελούν τη χειρότερη μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης.
Ένα άλλο ζήτημα που με αγγίζει και εμένα προσωπικά είναι οι γυναίκες με αναπηρία. Οι γυναίκες με αναπηρία υπόκεινται σε διπλή διάκριση και λόγω του φύλου τους, και λόγω της αναπηρίας τους. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντάσσονται ακόμη δυσκολότερα στην αγορά εργασίας. Επίσης, απειλούνται συχνότερα από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Επιπλέον, οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία διατρέχουν συχνά μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν βία, κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση. Θα πρέπει να λοιπόν να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Και αυτό θα γίνει μόνο με την διασφάλιση της πρόσβασης σε όλα τα πεδία δικαιωμάτων τους και την ισότιμη ένταξη τους σε όλες τις πτυχές της προσωπικής και κοινωνικής ζωής τους.

Νιώθω την ανάγκη να κάνω ξεχωριστή αναφορά και στη γυναίκα-πρόσφυγα. Η βία των πολέμων και των επεμβάσεων, οδήγησε 30 περίπου εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, να αναζητήσουν αλλού τις εστίες τους, μέσα όμως από επικίνδυνους δρόμους μετανάστευσης, με ευθύνη χωρών της Ε.Ε. που κρατούν τα σύνορα κλειστά. Οι γυναίκες πρόσφυγες, τα προσφυγόπουλα κορίτσια και αγόρια, αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους βίας, (ενδοοικογενειακής), σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης, αναγκαστικούς γάμους, ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων. Η ελληνική κοινωνία, μέσα από τις οργανωμένες και μη δομές της, έδειξε τεράστια αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Διέσωσε τη «χαμένη τιμή» της Ευρώπης, των κλειστών συνόρων και του ρατσισμού. Μέσα από αντίξοες δημοσιονομικές συνθήκες, κράτος και κοινωνία συντονίζουν τη δράση τους για να παρέχουν προστασία, άσυλο και αυτοτελή άδεια παραμονής στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Να παρέχουν φιλοξενία σε κατάλληλες δομές, υποστήριξη, νομική και κοινωνική βοήθεια.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι όσες Συμβάσεις κι αν κυρωθούν, όσες Εκθέσεις κι αν ψηφιστούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο νομοθετήματα κι αν περάσει η ελληνική κυβέρνηση το πρώτο που πρέπει να πετύχουμε σαν κοινωνία είναι ο σεβασμός προς την γυναίκα να γίνει κουλτούρα και νοοτροπία. Και αυτό είναι θέμα εκπαίδευσης όλων μας. Των παιδιών μας, των δασκάλων τους, των πολιτικών, των κρατικών αξιωματούχων, των δημοσίων υπαλλήλων, των στελεχών των επιχειρήσεων, των συνδικαλιστών. Και σ’ αυτό το σημείο θέλω να συγχαρώ το υπουργείο Εσωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας για το πολύ σημαντικό νομοθέτημα που έχει φέρει στη Βουλή για την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Είναι σημαντικό γιατί περνά τη διάσταση του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές και προβλέπει σημαντικές καινοτομίες, όπως τα συμβουλευτικά κέντρα γυναικών που αν εφαρμοστούν μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη νοοτροπία κάθε κοινότητας για τα γυναικεία ζητήματα."

Από την εκδήλωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με θέμα: «8 Μάρτη 2018- Η θέση της γυναίκας σήμερα»
Από την εκδήλωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με θέμα: «8 Μάρτη 2018- Η θέση της γυναίκας σήμερα»




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ