10/03/2018

Ημερίδα του τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής και Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ : «Από τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές στην ένταξη»

Το τμήμα Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει ημερίδα «Από τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές στην ένταξη» το Σάββατο 10 Μαρτίου, 11.00 – 17.30μμ., στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, Λεωνίδου 16-18, Αθήνα.

11.00 – 11.15 Έναρξη: Χαιρετισμοί

11.15 – 13.15 Διεπιστημονική προσέγγιση
Συντονισμός: Αθηνά Αθανασίου (καθ. Κοιν. Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Συμμετέχουν:
Μαρία Γιαννησοπούλου (κοιν. Ανθρωπολόγος, συνταξ. Παν. Κρήτης): Από τον αποκλεισμό στην ένταξη των προσφύγων. Ερωτήματα. Η παρουσίαση θα ασχοληθεί με τις θεωρητικές προσεγγίσεις του θέματος και τα ερωτήματα που τίθενται με επίκεντρο τις ιστορικές, πολιτικές, πολιτισμικές συνθήκες της ένταξης στην κοινωνία.
Χρήστος Ηλιάδης (μεταδιδακτορικός ερευνητής, συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου): Από τις «ροές» στην ένταξη: Θεωρητικά εργαλεία για την διαχείριση της ετερότητας.
Μιλτιάδης Κλάπας (Γ.Γ. Μεταναστευτικής πολιτικής): Εθνική στρατηγική για την ένταξη: ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Γιώργος Τσιμουρής, (Αναπλ. καθ. Κοιν. Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο): Θεωρητικοί προβληματισμοί ως προς το περιεχόμενο και τους αποδέκτες των πολιτικών ένταξης.
Γιώργος Ψυχογιός (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ):
-Πολιτική ένταξης versus Πολιτική Ενσωμάτωσης – Αφομοίωσης
-Ευρωπαϊκή και εθνική διάσταση της μετανάστευσης και των πολιτικών ένταξης.

13.15 – 13.30 Διάλειμμα

13.30 - 15.30 Τραπέζια εργασίας

Ι. Παιδεία: Συντονισμός: Σίση Βαφέα

Συμμετέχουν:
Γιώργος Ανδρουλάκης (καθ. Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Παν. Θεσσαλίας):
Φώτης Ανδρεόπουλος (Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών)
Παναγιώτα Καίσαρη-Ερνστ (Κοιν. Ανθρωπολόγος, μέλος της ομάδας Διαχείρισης, Συντονισμού και Παρακολούθησης της εκπαίδευσης προσφύγων του ΥΠΠΕΘ):
Άντυ Κοτζάι, (Μετανάστης φοιτητής – Αλβανία)
Νίκος Μπελαβίλας (Καθηγητής Σχολής Αρχιτ. Μηχαν. ΕΜΠ),
Εύη Τρούκη (εκπρόσωπος ΙΕΠ): Η πορεία από την υποδοχή στην ένταξη παιδιών προσφύγων: Οι δράσεις του ΙΕΠ με άξονα την επιμόρφωση και την συνεργασία.
Μαρία Τσαρδή (ΣΕΠ πόλης)

ΙΙ. Κατοικία – Εργασία: Συντονισμός: Κώστας Τσούκαλης

Σωτήρης Αλεξόπουλος (Παμπειραϊκή),
Μάνια Καββαθά (Διευθ. Υπ. γραφείου Ε. Αχτσιόγλου),
Στέφανος Καμπέρης (Πρόεδρος Δ.Σ. OMNES - Κιλκίς): Μικρής κλίμακας ολοκληρωμένα περιφερειακά προγράμματα στέγασης, ένταξης, βιοπορισμού.
Μαρία Καραμεσίνη (Διοικήτρια ΟΑΕΔ),
Σωτήρης Καρβούνης (Πρόεδρος ΚΕΔΗΛ -Δήμος Λιβαδειάς): Η καλή πρακτική της Λιβαδειάς)
Εύη Μαυροφρύδη (σύμβ. Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής),
Λευτέρης Παπαγιαννάκης (Αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων Δήμου Αθηναίων): Η ένταξη προσφύγων στο αστικό περιβάλλον. Το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΙΙΙ. Υγεία - Πρόνοια: Συντονισμός: Λένα Κουγέα
Συμμετέχουν:
Βασιλική Ανδρεαδέλλη (Πρόεδρος ΑΜΚΕ Ηλιαχτίδα - Λέσβος): Υπάρχουσα κατάσταση των μετακινούμενων πληθυσμών στη Λέσβο- τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας των ωφελουμένων της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ ΑΜΚΕ.
Κωσταντής Καμπουράκης (σύμβουλος εξαρτήσεων),
Άγης Τερζιδης (αντιπρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ),
Σοφία Τζιτζίκου (πρόεδρος UNICEF),
Ελευθερία Τσακιροπούλου (Διευθύντρια γραφείου αναπλ. υπουργού Θ. Φωτίου),
Εκπρόσωπος ΓΓΙΦ

IV. Ιθαγένεια – Άσυλο: Συντονισμός: Σωτηρία Χήρα

Συμμετέχουν:
Μαρία Γιαννακάκη (Γ.Γ. Ανθρωπίνων δικαιωμάτων): Κοινωνική Ενσωμάτωση Προσφύγων και Μεταναστών: Η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Εμπειρία.
Ελένη Ζορμπά (προϊσταμένη τμήματος ιθαγένειας Πειραιά),
Κώστας Κιντής (Γενική Διευθ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και κοινωνικής ένταξης),
Λάμπρος Μπαλτσιώτης (Ειδική γραμματεία ιθαγένειας): Η ιθαγένεια ως εργαλείο ένταξης και άσκησης πολιτικής στις χώρες της Ε.Ε. και το ελληνικό παράδειγμα.
Ασλάμ Τζαβέντ (Πακιστανική Μεταναστευτική κοινότητα)
Χαρά Τσάτσου (Υπηρεσία ασύλου)

15.30 – 16.30 Διάλειμμα

16.30 – 17.30 Συμπεράσματα – Συζήτηση.