13/02/2018

Ν. Ξυδάκης στον ΑΝΤ1: Υπάρχει σκάνδαλο φαρμάκου, υπάρχει σύστημα που παράγει μαύρο χρήμα και είναι καθήκον της πολιτείας να το διερευνήσει

Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα» στην τηλεόραση του ΑΝΤ1

Υπάρχει αναμφίβολα ένα μεγάλο σκάνδαλο. Εντούτοις σας κατηγορούν ότι επιχειρείτε να στήσετε μία υπόθεση για να χτυπήσετε την αντιπολίτευση και να στρέψετε το ενδιαφέρον του κόσμου αλλού. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι «κοιμηθήκαμε με Σκοπιανό και ξυπνήσαμε με Νovartis».

Να σχολιάσω αν η κυβέρνηση σκευωρεί εναντίον κάποιων ανθρώπων; Αυτό που μπορώ να πω είναι μία κουβέντα η οποία είναι παγκοίνως αποδεκτή. Είναι καλό να ξεκινάμε από αυτό που όλοι μπορούμε να παραδεχτούμε και όχι από τις αλληλοκατηγορίες: Υπάρχει σκάνδαλο φαρμάκου στην Ελλάδα. Είναι διαχρονικό, βαθύ, εκτεταμένο και αποτελεί πτυχή ενός διεθνούς σκανδάλου του φαρμάκου. Απεκαλύφθη όπως και η υπόθεση Siemens στην Αμερική κατά το μέρος που αφορά μία συγκεκριμένη εταιρεία και απεδείχθη ότι έχει ρίζες και πλοκάμια και στην Ελλάδα. Αυτό το οποίο γνωρίζουμε όλοι και λέγεται εδώ και χρόνια και σε ερευνητικά ρεπορτάζ και πλέον έχει φτάσει μέχρι την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διεξάγεται τώρα, είναι ότι υπάρχει ένα σύστημα το οποίο παράγει μαύρο χρήμα και εξαγορά ιατρών.

Υπάρχουν στοιχεία που έδωσαν οι Αρχές και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Υπάρχει διακομματική σύγκλιση, υπάρχει νόμος του 2014 που υποχρεώνει να δημοσιεύονται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων όλα τα χρήματα τα οποία πηγαίνουν από φαρμακευτικές εταιρείες σε επαγγελματίες υγείας, όπως γίνεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία. Και ενώ θα έπρεπε από τα μέσα του 2016 αυτά τα στοιχεία να είναι αναρτημένα σε ειδικά site προσβάσιμα σε όλους, αυτός ο νόμος μπλοκαρίστηκε διότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μετά από προσφυγή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αποφάνθηκε ότι η δημοσίευση μπορεί να γίνει μόνο για τα προωθητικά συνεδρία και όχι για τα επιστημονικά συνέδρια. Ο τζίρος για τα επιστημονικά συνέδρια είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο το χρόνο. Για τα προωθητικά είναι 70 με 100 εκατομμύρια. Ο Ιατρικός Σύλλογος λοιπόν δέχεται να δημοσιεύονται μόνο τα μικρά συνέδρια, ενώ στα μεγάλα οι διακινούμενοι είναι 230.000. Οι αιτήσεις για τα επιστημονικά συνέδρια το 2016 ήταν 50.000.

Εδώ έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα, μια μεγάλη μηχανή και ο ιατρικός κόσμος θα πρέπει να προασπίσει ο ίδιος την τιμή του. Είναι στο χέρι του και είναι προς όφελος όλων μας.

Σχολιάστηκε όμως από την κυβέρνηση ότι είναι το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Μήπως υπερεκτίμησατε τα γεγονότα;

Ενδεχομένως, αλλά αυτό δεν παύει να είναι μία πολιτική εκτίμηση. Δεν αποτελεί ετυμηγορία. Κάποιος πολιτικός είπε ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Το ότι είναι σκάνδαλο και το ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο δεν το αμφισβητεί κανένας. Είναι μεγάλο σκάνδαλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν μεγάλο σκάνδαλο στην Ινδία η οποία είχε παρόμοια εμπλοκή με τη Νovartis, είναι μεγάλο σκάνδαλο και στην Ελλάδα. Ποιος αμφισβητεί ότι είναι σκάνδαλο και ότι καθήκον όλης της Πολιτείας, νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας είναι να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και να αποδώσει δικαιοσύνη σε όσους έχουν παραβεί το καθήκον τους;

Να σας πω όμως τι λέει ο κόσμος. Εμείς υποφέρουμε εσείς βρίζετε ο ένας τον άλλον… Ο κόσμος θέλει να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει.

Καταρχάς εγώ δεν έβρισα κανέναν. Ούτε η κυβέρνηση βρίζει κανέναν. Υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους. Αναρωτιέμαι όμως, υπάρχει τεκμήριο ενοχής για όσους έχουν καταθέσει ή για όσους διεξάγουν την έρευνα; Πρέπει να το διευκρινίσουμε και αυτό. Είναι υποχρέωση όλων των θεσμών της Ελληνικής Δημοκρατίας να υπερασπίσουν την ίδια την Δημοκρατία ότι μπορεί να αποδίδει δικαιοσύνη και να τιμωρεί αν χρειαστεί. Με τον ίδιο τρόπο και οι πολιτικοί θα πρέπει να δώσουν ένα παράδειγμα ότι υπακούουν στις διαδικασίες και δεν το κάνουν αρένα, τσίρκο και Κολοσσιαίο.

Για να βρεθούμε στην επόμενη μέρα μετά τη μεγάλη ιστορική κρίση που μαστίζει τη χώρα, η οποία είναι και οικονομική και κοινωνική, πρέπει κάπως να στηρίξουμε τους θεσμούς και να υπάρχει στοιχειώδης συνεννόηση. Όταν στο ξέσπασμα ενός σκανδάλου το οποίο είναι διεθνές και ακουμπάει και την Ελλάδα η πρώτη μείζων αντίδραση είναι ότι «η δικαιοσύνη στήνει σκευωρίες και ότι οι μάρτυρες είναι κουκουλοφόροι ψευδομάρτυρες», υπάρχει πρόβλημα.

Ας αφήσουμε την υπόθεση να ξετυλιχτεί. Εδώ θα είμαστε με σοβαρούς όρους να συζητάμε.