ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/02/2018

Ρ. Σβίγκου για Novartis: Ευθεία προσβολή προς τη δικαιοσύνη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ρ. Σβίγκου για Novartis: Ευθεία προσβολή προς τη δικαιοσύνη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης



Συνέντευξη της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ1 (Νίκος Μερτζάνης, Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστας Λασκαράτος)

Ας ξεκινήσουμε από την υπόθεση Novartis.. Θεωρείτε ότι έχει γίνει σωστός χειρισμός από την αντιπολίτευση και από όλες αυτές τις δηλώσεις ουσιαστικά που κάνουν ότι βγάζετε τον κόσμο σαν μια διαδικασία να αντιμετωπίσετε μ’ αυτόν τον τρόπο τους πολιτικούς σας αντιπάλους;…

Να τα πάρουμε από την αρχή. Το σκάνδαλο της Novartis είναι ένα σκάνδαλο παγκοσμίων διαστάσεων. Ξεκίνησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, συνεχίστηκε με έρευνες του FBI, υπήρξε συνδρομή των αμερικανικών αρχών στις ελληνικές αρχές ώστε η έρευνα να προχωρήσει και στην Ελλάδα, επειδή η χώρα μας ήταν σημείο αναφοράς για τις τιμές που διαμορφώνονταν διεθνώς, οπότε είχε μια ιδιαίτερη σημασία το τι συνέβαινε εδω... Η έρευνα αυτή προχώρησε. Ήρθε τώρα η δικογραφία στη Βουλή με τα συγκεκριμένα ονόματα που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα. Αυτό προφανώς και είναι ένα γεγονός ότι τόσο πολλά πολιτικά πρόσωπα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αναφέρονται στη δικογραφία.

Αυτό, όμως, που επίσης είναι συγκλονιστικό είναι ο τρόπος με τον οποίον έχει αντιδράσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια ευθεία προσβολή προς τη δικαιοσύνη και προς τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς. Από χτες έχουν ξεκινήσει και απειλές απέναντι στους μάρτυρες από πολιτικά πρόσωπα και βλέπουμε τα πολιτικά κόμματα, ενώ ψελλίζουν ένα «όλα στο φως», την ίδια στιγμή ουρλιάζουν περί κουκουλοφόρων μαρτύρων και περί πολιτικών σκευωριών.

Όλα αυτά θεωρώ ότι πρέπει να τελειώσουν και πρέπει τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν στο ουσιώδες, που είναι ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, να δηλώσουν ότι εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη και τη στηρίζουν στο τιτάνιο έργο που έχει μπροστά της. Όπως επίσης θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια παρέμβαση των δικαστικών ενώσεων γιατί βλέπουμε ότι όλες αυτές οι κατηγορίες περί χειραγώγησης της δικαιοσύνης και περί πολιτικής σκευωρίας, στρέφονται απέναντι στη δικαιοσύνη.

Αυτό που έχει βγει είναι σε επίπεδο κορυφής.. Είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί… 

..Μετά από δικαστικές έρευνες με συνδρομή της αμερικανικής δικαιοσύνης κ.ο.κ…

Είναι στη διαδικασία της έρευνας… 

Σίγουρα.. Και πρέπει να αποδειχθεί αν υπάρχει εμπλοκή τους ή όχι.. Συμφωνώ απόλυτα…

-…Αυτό που λένε είναι ότι είναι μάρτυρες..

Αυτό που λένε είναι ότι οι μάρτυρες είναι «κουκουλοφόροι»…

.. οι οποίοι είναι υπό το καθεστώς προστασίας και δεν είναι γνωστοί.. Κατηγορούν και βγάζουν ονόματα τη στιγμή…

Αυτό που λένε είναι ότι πρέπει να αποκαλυφθούν ποιοι είναι οι μάρτυρες κι ότι δεν είναι δυνατόν οι μάρτυρες να είναι ανώνυμοι, ξεχνώντας ότι οι ίδιοι πολιτικοί που το υπερασπίζονται αυτό είναι εκείνοι οι οποίοι υπέγραψαν την επέκταση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων και σε υποθέσεις διαφθοράς. Αυτό έγινε το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά. Οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν που έχουν θεσπίσει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των μαρτύρων σε τόσο σοβαρές υποθέσεις, είναι οι ίδιοι που σήμερα μιλούν για κουκουλοφόρους μάρτυρες.

Ξέρετε όμως τι γίνεται… Έχουν προβεί και κάποια δικά σας στελέχη –και όχι μόνο στελέχη, και υπουργοί, όπως ο κ. Πολάκης, και βγήκε και είπε, ότι εγώ γνωρίζω ποιοι είναι αυτοί οι μάρτυρες… ξέρουμε ποιοι κελάηδησαν…

Τα πρόσωπα δεν τα γνωρίζει κανένας κι ούτε ο κ. Πολάκης είπε ότι τα γνωρίζει. Και είδατε και χθες τον κ. Κοντονή..

Είπε ότι είμαι σε θέση να τα γνωρίζω γιατί είμαι γιατρός….

Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τα πρόσωπα. Αυτό που είπε ο κ. Πολάκης είναι ότι, ως υπουργός Υγείας, προφανώς, γνώριζε το σκάνδαλο υγείας το οποίο υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα έκθεση του 2013 της Γενικής Γραμματείας Δικαιοσύνης. Σε αυτήν υπάρχει εκτενής αναφορά σχετικά με το τι συνέβαινε στο χώρο της υγείας και ποιο ήταν το κόστος για το ελληνικό δημόσιο. Αυτά ήταν γνωστά στην πολιτική ηγεσία. Το μεγάλο ερώτημα είναι για ποιο λόγο δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να σταματήσουν αυτό που συνέβαινε κάτω από τα μάτια τους.

Ανεβαίνουν οι πολιτικοί τόνοι. Χθες άκουγα τον αντιπρόεδρο της ΝΔ τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι τώρα ο στόχος της ζωής μου είναι να βάλω φυλακή τον Τσίπρα. Δεν θα ηρεμήσω, λέει, αν δεν συμβεί αυτό…

Ο κ. Γεωργιάδης δεν θα ηρεμήσει όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το έχει δηλώσει πολλές φορές. Αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ στη χθεσινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΝΔ και δεν είναι κάποιος που εμπλέκεται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε αυτή την υπόθεση, αλλά είναι ο πρόεδρος της ΝΔ. Η χθεσινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη είναι τρομακτική ως προς τις υπόνοιες και ως προς τις ευθείες απειλές που εκστομίζει απέναντι στη δικαιοσύνη. Σε μία γραμμή λέει, όλα στο φως, σε όλο το υπόλοιπο σκέλος της ανακοίνωσης του κρύβονται απειλές απέναντι στη δικαιοσύνη και απειλές απέναντι στους μάρτυρες.

Θέλω να κάνω μια ερώτηση. Επειδή στην Ελλάδα δεν φτάνουμε ποτέ σε αποτέλεσμα ή σπανίως σε αποτέλεσμα, αυτό που βγαίνει από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι ίσως έγινε για να πληγούν τα κόμματα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι όχι για να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα…

Κι αυτό το ξεκίνησε το FBI και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ; Γιατί αν έχει τέτοιες διασυνδέσεις…

Γι αυτό κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Εγώ καταλαβαίνω ότι όποιος εμπλέκεται το όνομά του σε μια τέτοιου τύπου δικογραφία θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του. Το καταλαβαίνω αυτό. Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι πώς πολιτικά κόμματα τα οποία ομνύουν στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τα οποία ομνύουν στη διαφάνεια μπορούν να κρατούν μια τέτοια στάση, η οποία είναι μια στάση που, αν μη τι άλλο, προσβάλει τη νοημοσύνη μας γιατί πρόκειται, όπως είπα και πριν, για ένα σκάνδαλο το οποίο ξεφεύγει πολύ από την Ελλάδα και αφορά πολλές χώρες και στην Ευρώπη και αφορά και τις ίδιες τις ΗΠΑ. Και την ίδια στιγμή, προσβάλει και τους δικαστικούς λειτουργούς, που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν ξεκινήσει αυτή την έρευνα, μια έρευνα η οποία προχωρά. Άρα αν κάτι πρέπει να κάνουν τα πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως αν εμπλέκονται ή όχι δικά τους πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση, είναι να στηρίξουν με λόγια και με πράξεις το έργο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Τα στοιχεία θεωρείτε ότι αρκούν για να δεθεί αυτή η υπόθεση και σκάνδαλο που….

Εγώ δεν είμαι δικαστικός λειτουργός, ούτε εισαγγελέας, ούτε δικηγόρος, ούτε τη δικογραφία έχω διαβάσει… Εγώ αυτό που λέω είναι ότι πρέπει η υπόθεση να προχωρήσει.

Να το πω διαφορετικά.. Φοβάστε μήπως δεν οδηγηθούμε κάπου γρήγορα, γιατί ο κόσμος, ξέρετε, θέλει αυτό που λέτε, να προχωρήσει…

Ο κόσμος θέλει να μπει ένα τέλος σε όλα όσα τα προηγούμενα χρόνια και το δημόσιο σύστημα υγείας απαξίωσαν και τα χρέη του διόγκωσαν και διέλυσαν όλες τις δημόσιες δομές. Θέλει να μπει ένα τέλος σ’ αυτό. Όπως επίσης απαιτεί και διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Τώρα το άλλο είναι.. η κατηγορία, ότι η κυβέρνηση ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα, είχαμε ένα Σκοπιανό για το οποίο δεν συζητάμε τώρα, παρότι ο γείτονας συζητάει και λέει δεν αλλάζουμε και το σύνταγμά μας..

Ο μόνος ο οποίος δεν έχει ρίξει την μπάλα στην εξέδρα είναι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ…

Λένε ότι βγήκε η υπόθεση της Novartis αμέσως μετά το συλλαλητήριο που είχε προκαλέσει, όπως λένε, έναν σεισμό ως προς την αντιμετώπισή του 

Τον σεισμό δεν ξέρω πού τον ένιωσαν, αλλά σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνω ότι είναι γελοίο, αστείο και ανόητο κάποιος να επικαλείται ότι μπορεί μια δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή επειδή έγινε ένα συλλαλητήριο τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για απόλυτη γελοιότητα.

…υπήρχε αλλαγή ατζέντας κα Σβίγκου και καμία αλλαγή….

Δεν την έχουμε ανάγκη την αλλαγή ατζέντας. Και ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν έχουμε κανένα λόγο να αλλάξουμε την ατζέντα. Αυτοί οι οποίοι κρύβονται ως προς το ονοματολογικό, είναι οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία άλλες θέσεις υποστήριζε ως κυβέρνηση και άλλες θέσεις υποστηρίζει τώρα με τη συμμετοχή της στα συλλαλητήρια, είναι αυτή η οποία θα πρέπει να θέλει να μην είναι στην επικαιρότητα το ζήτημα της FYROM. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να το θέλουμε αυτό.

Το Σύνταγμά τους όμως δεν το αλλάζουν... ή τουλάχιστον αυτό λέει ο κ. Ζάεφ απευθυνόμενος στο ακροατήριό του, το εσωτερικό.

Θα δούμε τι θα γίνει. Θα πρέπει όμως να κρίνουμε ως θετική την δήλωσή του για σύνθετη ονομασία, όπως και την πρόθεσή του να αλλάξει όνομα και το αεροδρόμιο της FYROM.

Αυτά μπορεί να τα αλλάξει, αλλά το θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας είναι άλλο θέμα.

Το ζήτημα της γλώσσας είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Εμείς θέλουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση χωρίς αλυτρωτισμούς. Από εκεί και πέρα, κάποιοι νομίζω ότι κρύβονται πίσω από την δήθεν αδιαλλαξία της FYROM, όταν στην πραγματικότητα οι ίδιοι είναι που δεν θέλουν λύση.

Οικονομία και αυτό που ουσιαστικά ακούσαμε από τον κ. Παυλόπουλο να λέει και να επαναλαμβάνει, και το έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές, είναι τι θα γίνει με αυτή την αδιέξοδη λιτότητα, τι λύσεις θα δοθούν με την έξοδο από τα μνημόνια και το τέλος τον Αύγουστο. Γιατί λέει και ο κ. Τσακαλώτος προσφάτως ότι ουσιαστικά τώρα θα πάμε στην ιδιοκτησία του επόμενου προγράμματος. Γιατί μέχρι τώρα ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε. Τι θα φέρει αυτή η ιδιοκτησία;

Η ιδιοκτησία της πολιτικής μας. Όχι το επόμενο πρόγραμμα, γιατί δεν πρόκειται να υπάρξει επόμενο πρόγραμμα. Παρόλο που διάφοροι – και συνάδελφοί σας – το φαντασιώνονταν αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σίγουρα μπορούμε με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία να σχεδιάσουμε το μέλλον. Και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον όπου η έξοδος από τα μνημόνια θα σηματοδοτήσει μια ουσιαστική επανεκκίνηση της χώρας σε νέες βάσεις με ένα διαφορετικό αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο. Αυτό είναι το οποίο πρέπει να σχεδιάσουμε από σήμερα.

Είναι αυτό που λέει ο κ. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ σήμερα, με οικονομικούς όρους να γίνει η Ελλάδα μια «φυσιολογική» ευρωπαϊκή χώρα. Εγώ το «φυσιολογική»….

Μια «φυσιολογική» χώρα έχει πολλές αναγνώσεις. Εμείς θέλουμε να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα με κοινωνική συνοχή, με δίκαιη ανάπτυξη, με αλληλεγγύη, με προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Αυτά είναι τα οποία θέλουμε και αυτά…

Με χαμηλούς δείκτες ανεργίας και με κανονικούς μισθούς στους εργαζόμενους κα Σβίγκου. Και να παίρνουν 5 και 6 κατοστάρικα ή 7 και να λένε τυχερός είσαι….

Με μείωση της ανεργίας… Έχετε απόλυτο δίκιο. Και γι’ αυτό ακριβώς έχει μια τεράστια σημασία και η μάχη που δόθηκε στην προηγούμενη αξιολόγηση, σχετικά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος.

Αυτό το ακούμε ή θα γίνει…..; Ειλικρινά σας το λέω, το ρωτάω σε όλους.

Αυτή είναι η συμφωνία που υπάρχει και το οποίο θα υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση.

Την τελευταία φορά είχαμε κλείσει την κουβέντα μας με ένα ερώτημα, στο ίδιο θα επανέλθω. Ο κατώτατος μισθός θα ανέβει κα Σβίγκου μετά τον Αύγουστο; Αυτό, ξέρετε, θα είναι μεγάλο στοίχημα και θα είναι και μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, αν το επιτύχει. Και αυτό συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους …… Προφανώς.

Εγώ δεν θα κάνω εδώ δηλώσεις. Αυτό που θα σας πω είναι ότι πρέπει σε όλους τους τομείς, και πρώτα από όλα στον τομέα της εργασίας, και αύξηση μισθών να υπάρξει και κυρίως προστασία των εργαζομένων. Γιατί δεν έχει μόνο σημασία ποιος θα είναι ο κατώτατος μισθός, αλλά σημασία έχει να μην υπάρχει μαύρη και αδήλωτη εργασία – γνωρίζετε και τις υποθέσεις που είχε φέρει σε πέρας το ΣΕΠΕ και την προηγούμενη περίοδο – έχει σημασία να μην υπάρχει και αυτή η ανεργία η οποία υπάρχει και βέβαια έχει τεράστια σημασία και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ