16/01/2018

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αναμόρφωση του εργασιακού καθεστώτος των συμβασιούχων πωλητών του ΤΑΠ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: Αναμόρφωση εργασιακού καθεστώτος των συμβασιούχων πωλητών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων που απασχολούνται ως εποχικό προσωπικό στα πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων της χώρας.

Στο άρθρο 8 του ν. 4506/2017 προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) διάρκειας έως δεκαοκτώ (18) μηνών για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας και φύλαξης των Υπουργείων, των εποπτευόμενων από αυτά φορέων και των ανεξαρτήτων αρχών. Με τον τρόπο αυτό επιλύεται, έστω και μεταβατικά, η κάλυψη ανελαστικών αναγκών, όπως η φύλαξη και η καθαριότητα, καθώς λόγω των υπαρχόντων δημοσιονομικών περιορισμών για τη σχέση προσλήψεων προς αποχωρήσεις υπάρχει αδυναμία πρόσληψης μόνιμου τακτικού προσωπικού (με οποιαδήποτε μορφής σχέση εργασίας) για την κάλυψη των ως άνω θέσεων.
Η συγκεκριμένη διάταξη που περιλαμβάνει το έκτακτο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποσκοπεί στην αποτροπή υποβάθμισης της υγιεινής, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας σημαντικών χώρων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερο τουριστικό και οικονομικό ενδιαφέρον. Δεν προσκρούει στην συνταγματική επιταγή του άρθρου 103 και πρόσθετα αποφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος, καθώς μειώνονται τα γραφειοκρατικά και δημοσιονομικά βάρη, που θα προκαλούνταν από τη διενέργεια περισσότερων διαγωνισμών ή προκηρύξεων.
Ωστόσο, στην ως άνω διάταξη δεν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το έκτακτο προσωπικό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), όπως οι συμβασιούχοι πωλητές, οι οποίοι εργάζονται ως εποχικό προσωπικό στα πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων, Μουσείων και Μνημείων (λ.χ. Ακρόπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Λευκός Πύργος κ.ά.). Οι συμβασιούχοι πωλητές στα μουσεία, όπως και οι υπόλοιποι έκτακτοι του ΤΑΠ, συνάπτουν αλλεπάλληλες συμβάσεις με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ εκ των πραγμάτων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ανάλογες με εκείνες του έκτακτου προσωπικού φύλαξης ή καθαριότητας.

Όταν λήγουν οι συμβάσεις του έκτακτου προσωπικού των πωλητηρίων του ΤΑΠ, μεσολαβεί για τυπικούς λόγους μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την επαναπροκήρυξη νέων θέσεων και την κάλυψή τους από το νέο προσωπικό με αποτέλεσμα τα πωλητήρια να παραμένουν κλειστά και χωρίς προσωπικό για μεγάλο διάστημα, με επιζήμια αποτελέσματα για την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων, αλλά και για τα αναμενόμενα έσοδα του ΤΑΠ, ιδίως κατά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.
Άλλωστε, τα πωλητήρια αποτελούν έναν από τους πιο ζωντανούς χώρους των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων καθώς διαθέτουν πιστά αντίγραφα αρχαιοτήτων και πλέον, μετά από πρωτότυπο διαγωνισμό design που διενήργησε πέρυσι το ΤΑΠ, πολιτιστικά προϊόντα υψηλής αισθητικής εμπνευσμένα από την Αρχαιότητα ιδιαίτερα ελκυστικές για το κοινό. Συχνά, μάλιστα, προβάλλονται και από τα μέσα ως ιδανικοί χώροι για αγορά επιλεγμένων ειδών τέχνης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν τέσσερα πωλητήρια με σημαντικά κέρδη, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών: στον Λευκό Πύργο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και στα Λουτρά Παράδεισος (Μπέη Χαμάμ). Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες του Λευκού Πύργου ξεπέρασαν πέρυσι το 1.000.000 (πραγματικός αριθμός εισιτηρίων) αποφέροντας ανάλογα έσοδα για το ΤΑΠ.
Στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα αναπλήρωσης του κενού στα πωλητήρια του ΤΑΠ, από το προσωπικό φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων. Από το 2016, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ιδίως μετά την έκδοση οδηγίας του πανελλήνιου σωματείου των αρχαιοφυλάκων (ΠΕΥΦΑ), με την οποία καλούνται να περιορίζονται στη φύλαξη καθώς και εκεί παρατηρούνται αυξημένες ανάγκες και ελλείψεις προσωπικού (σύμφωνα με την οποία οι αρχαιοφύλακες δεν παρέχουν υπηρεσία στα πωλητήρια του ΤΑΠ, ενώ θα συνεχίζουν να πληρώνονται τις υπερωρίες τους από το ΤΑΠ και όχι από το Υπουργείο.
Επειδή, η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία των πωλητηρίων των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων είναι αναγκαία και άμεσα συνυφασμένη με την εύρυθμη λειτουργία και τη ανάδειξη των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επειδή, από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων) προκύπτουν σημαντικά οφέλη για την δημόσια οικονομία.
Επειδή η συνέχιση του προγράμματος αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του ΤΑΠ που ξεκίνησε το 2015 είναι σημαντική κυβερνητική προτεραιότητα.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να καθιερωθεί και για τους συμβασιούχους πωλητές που απασχολούνται ως έκτακτο προσωπικό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων της χώρας εργασιακό καθεστώς (π.χ. μέσω συμβάσεων Ι.Δ.Ο.Χ. διάρκειας 18 μηνών), το οποίο να διασφαλίζει αδιάκοπη απασχόληση, ώστε να μην οδηγούνται σε υποβάθμιση οι πολιτιστικοί χώροι, λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Παρασκευόπουλος Νικόλαος