ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/11/2017

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα ανεχτώ καμία συκοφαντία, δεν είναι δικός μας δρόμος ο βούρκος της διαπλοκής

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα ανεχτώ καμία συκοφαντία, δεν είναι δικός μας δρόμος ο βούρκος της διαπλοκής



Παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης με θέμα «Πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και αεροπορικών βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία»

.

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Βουλευτές, κύριε Μητσοτάκη, κυρία Γεννηματά, όπως βλέπετε, σήμερα βρίσκομαι εδώ και είναι επιλογή μου να βρίσκομαι εδώ. 
Ζήτησα και από τον Πρόεδρο της Βουλής και παρακάλεσα τον Υπουργό Άμυνας να αναβληθεί. Είναι πρωτοφανές στα χρονικά να παρίσταται Πρωθυπουργός σε μια διαδικασία επίκαιρης επερώτησης. 
Αποφάσισα, όμως, να βρίσκομαι εδώ, γιατί δεν πρόκειται πλέον να ανεχθώ καμιά πρόκληση, καμιά συκοφαντία και καμία γραφικότητα, κύριε Μητσοτάκη. Διότι έχετε ξεπεράσει τα όρια του γραφικού με αυτά που κάνετε. 
Την προηγούμενη εβδομάδα φτάσατε στο σημείο να ισχυριστείτε ότι το προγραμματισμένο ταξίδι μου στο Παρίσι και στις Βρυξέλες για δύο εδώ και καιρό προγραμματισμένες τελετές βράβευσης -συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον Πρόεδρο Γιούνκερ και συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής- ήταν ένα ταξίδι αφορμή, δικαιολογία για να μην παρίσταμαι στις μεγάλες αποκαλύψεις που πρόκειται να κάνετε στην υπόθεση.
Να φύγω, λοιπόν, να δραπετεύσω από τι ακριβώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Από τι να ξεφύγω; Να ξεφύγω από την αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη; Ούτε εσείς που τα λέτε αυτά ούτε αυτοί που τα γράφουν αυτά, δεν τα πιστεύουν. 
Γι’ αυτό, όταν κατέθεσα, άλλωστε, και την επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να συναινέσει στη μετάθεση της συζήτησης, ώστε αυτή τελικά να γίνει εν τη απουσία μου. Κι ίσως γι’ αυτό διάφοροι παπαγάλοι και σήμερα πάλι αναρωτιόντουσαν με ποια διαδικασία θα τοποθετηθώ στη Βουλή. Και το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι πρόκειται για τους ίδιους ακριβώς που έλεγαν ότι κρύβομαι, οι οποίοι σήμερα λένε ότι τάχα μου εκβιάζομαι. 
Ούτε κρύβομαι ούτε εκβιάζομαι, κύριε Μητσοτάκη, και δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. 
Και ακριβώς επειδή εγώ δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, κύριε Μητσοτάκη, όταν έρχονται συνεργεία τηλεοπτικά στο γραφείο μου, δεν ξεσκονίζω το γραφείο μου, ούτε βγάζω πάνω από το γραφείο μου ακόμα και τα δώρα που μου έχουν κάνει. 
Εσείς, άμα έρθει κανένα τηλεοπτικό συνεργείο στο δικό σας γραφείο, να δούμε τι ξεσκόνισμα πρέπει να κάνετε, κύριε Μητσοτάκη, πού θα κρύψετε τα παραστατικά και τις αποδείξεις για τα δώρα της SIEMENS, για τα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων», για τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που βρέθηκαν στην δικογραφία και αφορούν τον Γραμματέα του Κόμματός σας.
Ενδεχομένως, όμως, και αυτά που δεν καταφέρατε να βρείτε, τα Ε9 για τη φορολογική δήλωση και το «πόθεν έσχες», που δεν έχετε καταθέσει ακόμα. 
Εσείς έχετε να κρύψετε!
Μετακόμιση θα κάνετε έτσι κι έρθει κανένα τηλεοπτικό συνεργείο να γυρίσετε κανένα σποτάκι! 
Εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτα, κύριε Μητσοτάκη. 
Κι ακριβώς επειδή δεν έχω να κρύψω τίποτα, δεν φοβάμαι και τίποτα. Και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ, για να υπερασπιστώ την αλήθεια και να αποκαλύψω -όχι για να απολογηθώ, όπως νομίζετε- το βρώμικο παιχνίδι σας, τον γκεμπελισμό και την αμετροέπειά σας, αλλά και το μέγεθος της απάτης σας. 
Γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ποιος ακριβώς είναι ο στόχος σας και ο σχεδιασμός σας. 
Βεβαίως, έχω την αίσθηση ότι μπορεί να μην είναι ακριβώς δικός σας ο σχεδιασμός, γιατί για άλλη μια φορά σήμερα εδώ, τα επιχειρήματά σας, ακόμα και αυτά τα οποία διαβάσατε, ήταν mot a mot από διάφορα άρθρα γραμμής σε κυριακάτικες εφημερίδες. 
Είτε το πούμε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά, είτε στα γαλλικά, ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ποιος σας δίνει γραμμή. Σας δίνουν γραμμή μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν επιδοθεί σε μια λυσσαλέα επίθεση απέναντι στην Κυβέρνηση. 

Για ποιο λόγο άραγε; 
Και επειδή εγώ -το γνωρίζετε καλά- δεν κρύβω, ούτε μασάω τα λόγια μου, θα σας πω ευθέως το εξής: Όλως τυχαίως εδώ και δεκαπέντε μέρες, μόλις ευρέθησαν στην επικαιρότητα τα λεγόμενα «Paradise Papers», μετά την ατυχή ερώτηση που καταθέσατε για τη βία και βρεθήκατε απολογούμενος για τις συνομιλίες του Γραμματέα σας με κυκλώματα βίας, μετά τις αποκαλύψεις που αφορούσαν την κατάθεση της γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, επιστήθιου και οικογενειακού σας φίλου, υπάρχει ένα συντονισμένο κρεσέντο μέσων μαζικής ενημέρωσης του -κατά δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη- κουμπάρου σας -ο οποίος το τελευταίο διάστημα περνάει πιο συχνά το κατώφλι του εισαγγελέα απ’ ότι την πόρτα του σπιτιού του και έχει αγοράσει επτά εφημερίδες- και οι επτά εφημερίδες του που λυσσομανούν κατά της Κυβέρνησης, αλλά και του όψιμου φίλου του τώρα, του όψιμου συνεταίρου του, που πριν λίγο καιρό ήταν στα μαχαίρια. 
Όμως, τώρα τα βρήκαν. Και τα βρήκαν για να αντιμετωπίσουν ποιον; Τον κοινό τους εχθρό. Και ποιος είναι ο κοινός τους εχθρός; Αυτή η Κυβέρνηση που θέλει να βάλει ένα τέλος στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στα παραδικαστικά κυκλώματα, στις λογής ασυλίες, στους φοροφυγάδες.
Και να μην ξεχάσω, βεβαίως, να προσθέσω στους δύο αγαπημένους όψιμα συνεταίρους και τον αγαπημένο σας κομιστή, που φέρατε σήμερα -και γι’ αυτό είπα γαλλιστί το «mot a mot» κύριε Τασούλα- όλα όσα έγραφε την Κυριακή. Και ξέρουμε τόσα χρόνια τι κομίζει και πώς πληρώνεται για όσα κομίζει. 
Και τώρα, που ήρθε η ώρα να πληρώσει τα χρωστούμενα, γιατί βρέθηκε μια κυβέρνηση και είπε, «Δεν σου κάνουμε χάρη, πρέπει να πληρώσεις όπως όλοι οι άλλοι πληρώνουν», καθυβρίζει, εκβιάζει, έχει χάσει τον έλεγχο.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. 
Ένα μιντιακό λόμπι είναι που σας καθοδηγεί. Αυτοί είναι που σας δίνουν γραμμή. Και εκεί καταντήσατε τη Νέα Δημοκρατία, κύριε Μητσοτάκη. Μέσα στην αγωνία που έχουν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες να αποκαταστήσουν την πρόσβαση στην εξουσία που χάθηκε, εδώ και καιρό συντονισμένα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προκαλούν μόνο θόρυβο και σαματά.
Όμως, δεν είναι τόσο απλό. Προσέξτε. 
Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιούν τον Καμμένο. Υπάρχει το παιχνιδάκι, «ταιριάζετε, δεν ταιριάζετε». Ξέρετε όλοι πολύ καλά και τις απόψεις μας και τις θέσεις μας, αλλά και την εντιμότητα της επικοινωνίας που έχουμε. Τον Καμμένο, όμως, δεν τον στοχοποιείτε επειδή σας φταίει ο Καμμένος. Δεν θέλετε να χτυπήσετε τον Καμμένο. 

Θέλετε -και κυρίως αυτοί που σας δίνουν γραμμή με τα πρωτοσέλιδά τους- να χτυπήσετε την Κυβέρνηση.

Γιατί στο βάθος του αρρωστημένου τους μυαλού είναι τι; Να ψάξουν να βρουν τον τρόπο, αφού ξεχείλωσε η παρένθεση και περνάμε και τις αξιολογήσεις και η οικονομία βγαίνει από την κρίση, να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης, θεωρώντας ότι είναι ο αδύναμος κρίκος, γιατί θέλουν ένα πράγμα πάση θυσία: Να μην καταφέρει αυτή η Κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και εσείς τους ακολουθείτε τυφλά. Ή μήπως να έλεγα ότι τους ακολουθείτε ακριβώς για τον αντίθετο λόγο, επειδή έχετε μάτια και βλέπετε;
Βλέπετε, λοιπόν, πως τελείωσε το παραμύθι ότι «είναι θέμα ημερών», ότι «δεν περνάνε οι αξιολογήσεις», ότι «καταρρέει η οικονομία», ότι «πέφτουμε στα βράχια». Βλέπετε ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι που πετυχαίνει εκεί που εσείς αποτύχατε πέντε χρόνια και όχι μόνο θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση, όχι μόνο θα θεμελιώσει την ελληνική οικονομία σε γερές και σταθερές βάσεις, όχι μόνο θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία με όποιον τρόπο μπορεί -και το κάνει ήδη, όπως έγινε με το κοινωνικό μέρισμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- αλλά ακριβώς για τους παραπάνω λόγους δεν θα είναι μόνο μια κυβέρνηση η οποία θα φτάσει στο τέλος της θητείας της, αλλά θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Και αυτό είναι που σας προκαλεί πανικό, κύριε Μητσοτάκη! 
Διότι, βλέπετε, όσες ενέσεις ενισχυτικές κι αν παίρνετε από τους διάφορους νεόκοπους δόκτορες που σας λένε αυτά τα οποία θέλετε να ακούσετε, ότι το κλίμα αλλάζει. Και αν καταφέρουμε -που θα καταφέρουμε- να βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη του 2019, όταν θα έχουμε την ευκαιρία -τότε θα γίνουν εκλογές, κρατηθείτε- να αντιπαρατεθούμε για την επόμενη ημέρα, τότε εσείς θα έχετε μονάχα ως επιχείρημα την καταστροφολογία που επί τέσσερα χρόνια διαρκώς αναδεικνύατε, και εμείς θα έχουμε επιτεύγματα, αποτελέσματα, αλλά και όραμα για την επόμενη ημέρα. Αυτό σας ανησυχεί. 
Και σας ανησυχεί, βεβαίως, διότι δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό σας όχι μόνο ότι για άλλα δύο χρόνια θα είστε εκεί που είστε σήμερα, αλλά ενδεχομένως για δύο συν τέσσερα. Αυτό είναι το θέμα σας. Είστε εθισμένοι με την εξουσία, έχετε πάθει μεγάλη ζημιά που αναγκαστήκατε για πρώτη φορά να την απολέσετε και ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του.

Ήθελα, όμως, να σας ρωτήσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το εξής: Τι ακριβώς νομίζετε; Νομίζετε ότι έτσι πέφτουν οι κυβερνήσεις, από τους βαρόνους και τους μηχανισμούς παραεξουσίας μέσα στην κρατική δομή; Πλανάστε πλάνην οικτρά. 
Και είναι αυτή σας η πλάνη που σας οδηγεί να ακολουθείτε την παράφωνη συγχορδία τους και, βεβαίως, να ακολουθείτε και να διαβάζετε εδώ στη Βουλή όσα μας προαναγγέλλουν στα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν. 
Εγώ, κύριε Μητσοτάκη, θέλω να σας πω ένα πράγμα: Μιλήσατε για βούρκο και για λάσπη απευθυνόμενος σε εμένα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, κύριε Μητσοτάκη, ότι αυτός δεν είναι δικός μας φυσικός χώρος. Δεν είναι δικός μας φυσικός χώρος ο βούρκος των σκανδάλων, των χρηματισμών, της μίζας, της διαπλοκής και της υπονόμευσης. 
Κάποια στιγμή σας είχα πει στο παρελθόν -δεν θυμάμαι αν ήταν στην πρώτη ή στη δεύτερη αξιολόγηση, που είχατε φέρει την καταστροφή- ότι προσπαθείτε να τα καλύψετε όλα στο σκοτάδι, γιατί στο σκοτάδι εξαφανίζονται οι διαφορές. Όμως, εμείς θέλουμε το φως. Και για αυτό είμαι εδώ σήμερα, για να υπερασπιστώ το φως. 
Γιατί δεκαπέντε ημέρες τώρα το μόνο που ακούει ο ελληνικός λαός για την υπόθεση αυτή είναι άναρθρες κραυγές και σκόρπιες λέξεις, που αν τις βάλει κανείς μαζί τι γίνεται; Δημιουργούνται εντυπώσεις. «Καμμένος», «μεσάζοντας», «εξοπλιστικά», «Σαουδική Αραβία». Και κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί ακριβώς κατηγορείτε και ποιον κατηγορείτε. Για αυτό θέλω να πάρω τα πράγματα από την αρχή, γιατί ο κόσμος πρέπει να καταλάβει το μέγεθος της απάτης σας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ποιο είναι το βασικό επιχείρημα μέσων ενημέρωσης, αλλά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; 
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι ο Υπουργός Άμυνας επιχείρησε να πουλήσει στρατιωτικό υλικό, το οποίο δεν είχε λόγο ο Ελληνικός Στρατός να το κρατήσει, και πως επιχείρησε να το πουλήσει στις υψηλότερες δυνατές τιμές για να πάρει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος το ελληνικό δημόσιο. 
Λέτε, όμως, ότι διάλεξε να μη συνομιλήσει απευθείας με τη Σαουδική Αραβία, αλλά να συνομιλήσει με μεσάζοντες. Αν δεν κάνω λάθος, αυτή είναι η βασική σας επιχειρηματολογία.

Πρώτα και κύρια, λοιπόν, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν μεσάζοντα, αλλά με έναν εξουσιοδοτημένο από τη Σαουδική Αραβία.

Όμως, λέτε ότι όλα αυτά δεν ευσταθούν. Και γιατί δεν ευσταθούν; Διότι η Πρεσβεία μας στο Ριάντ ήταν αυτή η οποία ανέδειξε -και γι’ αυτό προσπάθησα κάποια στιγμή να σας διακόψω, κύριε Μητσοτάκη, πού το ξέρετε αυτό, πού το είδατε αυτό;- ότι ο Πρέσβης μας, λέει, στο Ριάντ ήταν αυτός ο οποίος και επεχείρησε να αναδείξει ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν είναι ο εκλεκτός της Σαουδικής Αραβίας, αλλά είναι εκλεκτός του κ. Καμμένου.
Δεν θα σταθώ σε όλα τα αποκαλυπτικά και διασκεδαστικά που ειπώθηκαν σ’ αυτό εδώ το Βήμα της Βουλής από τον ίδιο τον Υπουργό, ότι σας κάνει ξαφνικά μεγάλη έκπληξη που ακούτε για αυτόν, ενώ τον είχατε μαζί σας σε αποστολές στη Ρωσία και τον γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Δεν θα σταθώ, όμως, σ’ αυτό. 
Θα σταθώ, όμως, στο εξής. Η βασική σας επιχειρηματολογία, το βασικό σας επιχείρημα έχει να κάνει –κύριε Μητσοτάκη, ακούστε το αυτό- με το ότι όπως μας λέτε, όπως ξέρετε προφανώς –δεν ξέρω πώς το ξέρετε, ενδεχομένως κάπου πάει το μυαλό μας, βλέποντας και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αναλαμβάνει την ευθύνη να καταθέσει στο Κοινοβούλιο άκρως απόρρητα έγγραφα- η Πρεσβεία μας στο Ριάντ ήταν αυτή η οποία μας ειδοποίησε εγκαίρως να μην προβούμε σ’ αυτή την διαδικασία. 
Πάμε, λοιπόν, να δούμε και κάτι ακόμα, διότι ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Και αυτά στα οποία αναφέρεστε και έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης, αξιοποιώντας ενδεχομένως μηχανισμούς του κράτους, είναι ύστατη αθλιότητα -για τη χώρα αυτό είναι ύστατη αθλιότητα- να χρηματίζονται, είναι η μέγιστη μορφή κομματικοποίησης θεσμών που θα έπρεπε να λειτουργούν για το δημόσιο συμφέρον και όχι για την πολιτική αντιπαράθεση αυτού του είδους. Θα το δούμε, όμως, και αυτό παρακάτω. 
Να καλέσουμε μαζί τότε τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος στις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη υπήρξε και Υφυπουργός, να μας φέρει και τα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ, τότε που πέρναγαν και σφύριζαν οι μίζες σαν το χαλάζι δεξιά και αριστερά, να δούμε ποιος έχει ευθύνη, ποιος υπέγραφε, ποιος δεν υπέγραφε και να δούμε αν αυτή είναι λειτουργία ευνομούμενου κράτους.
Ο εν λόγω εξουσιοδοτηθείς από τη Σαουδική Αραβία κ. Παπαδόπουλος –έμαθα το όνομά του πρόσφατα, εσείς τον ξέρατε από παλιότερα- ήρθε, λοιπόν, τον Μάιο του 2016. Και τον Μάιο του 2016 παρουσίασε την εξουσιοδότηση που κατείχε, όχι από ένα στέλεχος του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, αλλά από τον Διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Η ελληνική πλευρά, ως όφειλε, προέβη στις προβλεπόμενες διαδικασίες, για να διαπιστώσει την αυθεντικότητα αυτής της εξουσιοδότησης και ζήτησε με έγγραφο στα τέλη Αυγούστου του 2016 -έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων- στον στρατιωτικό ακόλουθο της χώρας μας –δεν έχουμε στη Σαουδική Αραβία, έχουμε όμως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- να προβεί στις προβλεπόμενες επίσημες ερωτήσεις, για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα αυτής της εξουσιοδότησης. Τον Σεπτέμβριο του 2016, πράγματι, υπάρχει επίσημο αίτημα του ΑΚΑΜ, του ακολούθου άμυνάς μας, προς το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας για την επικύρωση της γνησιότητας εξουσιοδότησης.
Σας καταθέτω στα Πρακτικά αυτά τα έγγραφα -αν και τα έχει καταθέσει και ο Υπουργός, αλλά τα καταθέτω και εγώ- τόσο την εξουσιοδότηση του κ. Παπαδόπουλου που παρουσίασε τον Μάιο του 2016 όσο και το έγγραφο από την πλευρά του Υπουργείου Άμυνας προς τον στρατιωτικό ακόλουθο, αλλά και τις ενέργειες που αυτός έκανε, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 υπήρξε απάντηση από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ότι αυτό το έγγραφο είναι αυθεντικό και στις 17 Νοεμβρίου 2016 υπήρξε επίσημο πιστοποιητικό προς χρήση από το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα, δεν είναι ένα οποιοδήποτε στέλεχος αυτός που υπέγραψε, είναι Διευθυντής της Επιτροπής Εξοπλισμών. Τον Νοέμβριο του 2016 -προσέξτε, στις 17 Νοεμβρίου 2016- έχουμε την επίσημη πιστοποίηση προς χρήση, ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση και έχουμε και το λεγόμενο «END-USER CERTIFICATE», δηλαδή το πιστοποιητικό το οποίο επικύρωσε η πρεσβεία μας στο Ριάντ.
Στις 17 Νοεμβρίου, η Πρεσβεία μας στο Ριάντ γνωρίζει ότι είναι αυθεντική η εξουσιοδότηση, άρα δεν έχουμε να κάνουμε με μεσάζοντα, έχουμε να κάνουμε με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο από το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος θα συνδιαλλαγεί με τις ελληνικές αρχές, θα διαπραγματευτεί, προκειμένου να καταλήξουν σε διακρατική συμφωνία. Διότι εκεί κατέληξαν, σε διακρατική συμφωνία.
Και έρχομαι τώρα στο «ψητό». Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό, είμαι υποχρεωμένος όμως να το κάνω, ιδιαίτερα μετά από την περίεργη συμπεριφορά των τελευταίων ημερών και την κατάθεση e-mails, αλλά και πρακτικών από το ΚΥΣΕΑ στη Βουλή. Και ξέρετε, εγώ δεν θέλω να μείνω καθόλου σ’ αυτή τη συζήτηση, που είναι σημαντική συζήτηση περί ευθυνών, ποινικών κλπ. Ας αναλάβουν αυτοί που τους αφορά. Φαντάζομαι ότι θα ασχοληθούν. Όμως, εγώ θα ασχοληθώ με την ουσία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αλληλογραφία του Υπουργού Εξωτερικών -ο οποίος δυστυχώς δεν μπορεί να παρευρίσκεται στη σημερινή συνεδρίαση, επειδή βρίσκεται σε προγραμματισμένη αποστολή στο εξωτερικό, αλλά έχω πλήρη επικοινωνία μαζί του τις τελευταίες ημέρες- η επικοινωνία στο Υπουργείο Εξωτερικών γίνεται με άκρως απόρρητα ειδικού χειρισμού τηλεγραφήματα.
Εσείς, λοιπόν, στηρίζετε όλον σας τον ισχυρισμό και όλη σας την σκανδαλολογία και παραφιλολογία περί μη επισήμου εκπροσωπήσεως στην άποψη -λέτε- του Πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ, ότι δεν ήταν αυτός ο αυθεντικός εκπρόσωπος, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έπραξε τα δέοντα και είχε επίσημα έγγραφα από το Υπουργείο Άμυνας ότι ήταν αυτός ο εκπρόσωπος. 
Ανέτρεξα, λοιπόν, σε αυτά τα τηλεγραφήματα. Τα τηλεγραφήματα αυτά δεν θα τα καταθέσω στα Πρακτικά, αλλά θα δώσω τη δυνατότητα τόσο στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη όσο και στους Προέδρους των Κομμάτων να έρθουν στο Υπουργείο Εξωτερικών και να τα διαβάσουν. 
Ο κύριος Πρέσβης, λοιπόν, στο Ριάντ, φυσικά, επί όλων αυτών των ζητημάτων με ενημέρωσε ότι υπάρχει ένορκη διοικητική εξέταση, η οποία θα εξετάσει αρμοδίως και υπηρεσιακώς όλα τα ζητήματα -θέσεις, απόψεις, πράξεις και παραλείψεις. Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω. 
Όμως, πράγματι, τέσσερις μέρες μετά την ημέρα εκείνη, την 17η Νοεμβρίου 2016, όπου επικύρωσε το πιστοποιητικό που μας έλεγε ότι ήταν ο αυθεντικός εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, έστειλε ένα τηλεγράφημα στον Υπουργό Εξωτερικών, στο οποίο μεταξύ άλλων λέγει: Ξέρετε, υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή -προσέξτε «αξιόπιστη πηγή»- που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα Υπουργού, η οποία μου ζήτησε να συναντηθούμε. 

Η πηγή αυτή λέγει, με λίγα λόγια, ότι επειδή στη διαδικασία, που έχει ξεκινήσει και την έχει επικυρώσει, εμπλέκεται μια ελληνική εταιρεία, θα έπρεπε να έρθει απευθείας ο ίδιος στην Ελλάδα, προκειμένου να έχει συνεργασία, για να πάρει η σαουδαραβική πλευρά σε χαμηλότερο τίμημα την αγορά του υλικού. 

Και καταλήγει ως εξής: «Εφ`όσον η ελληνική πλευρά, κατ’ αρχήν, συμφωνεί, ο σύνδεσμος αυτός του Υπουργού Άμυνας προτίθεται άμεσα να μεταβεί στην Αθήνα για κατ’ ιδίαν διαβούλευση, διευθέτηση και πληρωμή». Μάλιστα, κανένα θέμα. 
Κινήθηκε η διαδικασία, όχι διά της πηγής και διά του ανθρώπου αυτού, ο οποίος εμφανίστηκε στον Πρέσβη ως ενδιάμεσος -προσέξτε-, αλλά κινήθηκε με την κανονική διαδικασία, όπως είχε ξεκινήσει, εφ’ όσον η πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε κάθε διαβεβαίωση και έγκριση ότι είναι ο επίσημος.
Και εγώ λέω, σωστά, διότι, αν δεν το έκανε αυτό ο Καμμένος, εσείς θα έπρεπε να έχετε έρθει να του πείτε: Τι κάνεις; Έχεις κάποιον που σου λέει ότι θα αγοράσει ακριβότερα κι επειδή ακούς σε ένα τηλεγράφημα ότι κάποιος άλλος, ενδιάμεσος, θέλει να αγοράσει φθηνότερα, θα του δώσεις φθηνότερα;. 
Όταν, λοιπόν, ξέσπασε όλος αυτός ο θόρυβος -όλως παραδόξως, επαναλαμβάνω, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, γιατί αυτά έχουν γίνει πολύ καιρό πριν- ο Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον Πρέσβη μας στο Ριάντ μια εξήγηση: Χρυσέ μου άνθρωπε, γιατί εσύ θεωρείς ότι αυτός δεν είναι ο αυθεντικός εκπρόσωπος της σαουδαραβικής πλευράς, αλλά κάποιος άλλος είναι, ενδεχομένως η πηγή η συγκεκριμένη, ο ενδιάμεσος που μας ζήτησες να έρθει και πού έχεις μάθει για όλα αυτά; 
Η απάντησή του τότε στον Υπουργό Εξωτερικών ήταν προφορική. Είπε: Τα έχω μάθει, διότι αυτή η πηγή βρίσκεται πολύ κοντά εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Ήταν παρών στο Υπουργικό Συμβούλιο και άκουσε τη συζήτηση. 
Κι επειδή ο Υπουργός Εξωτερικών είναι παλιά καραβάνα, φώναξε τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα και τον ρώτησε: Υπάρχει περίπτωση κάποιος τρίτος να παρίσταται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου; Απάντησε: Βεβαίως, όχι. 

Τότε ζήτησε από τον Πρέσβη μας στο Ριάντ να κατονομάσει σε νέο τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού ποια είναι αυτή η πηγή, ποιος είναι αυτός ο ενδιάμεσος. 

Τότε, λοιπόν, ο Πρέσβης μας στο Ριάντ, που είναι η βασική σας επιχειρηματολογία, λέει μεταξύ άλλων το εξής: 
«Αρχική πληροφορία τον Νοέμβριο του 2016 περί ενδιαφέροντος σαουδαραβικής πλευράς για την αγορά του εν λόγω υλικού, καθώς και ενημέρωση περί διαμειφθέντων σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο μού περιήλθαν από το ίδιο πρόσωπο». 

Και θα φαντάζεστε όλοι σας, βεβαίως, ότι θα είναι κάποιος Σαουδάραβας, κάποιος κοντά στο παλάτι, κάποιος αυλικός, κάποιος πρίγκιπας, κάποιο πριγκιπόπουλο. Είναι, όμως, Έλληνας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και το όνομα αυτού: John Σφακιανάκης από το Ηράκλειο Κρήτης! 

Τα έχω στη διάθεσή σας. 
Ένας Έλληνας, λοιπόν, άλλος ενδιάμεσος, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση –λέω εγώ, δεν θέλω να ενοχοποιήσω κανέναν- ήθελε να βρει μια καλύτερη τιμή, δηλαδή, λιγότερο συμφέρουσα για την ελληνική πλευρά, προς τη σαουδαραβική πλευρά. Στη χειρότερη περίπτωση τι να φανταστώ εγώ; 
Είναι στη διάθεσή σας να διαβάσετε τα ειδικού χειρισμού. Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Με τις πομφόλυγές σας!
Το ποιος είναι αυτός, ο άλλος ενδιάμεσος, να ψάξετε να το βρείτε εσείς. το μόνο που εγώ κατάφερα να βρω είναι ότι υπήρξε κάποτε χρηματοοικονομικός σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων το 2011 στον κ. Παπακωνσταντίνου. Δεν ξέρω τι είναι ο άνθρωπος. Μπορεί να είναι εντιμότατος. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι η σαουδαραβική πλευρά. Είναι ενδιάμεσος κι αυτός. 

Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, προσωπικά εσείς, κύριε Μητσοτάκη, που επί δεκαπέντε μέρες τώρα ενορχηστρώνετε αυτή τη συκοφαντία, πρέπει να ζητήσετε με θάρρος και με παρρησία μια «συγγνώμη» τόσο από τον Υπουργό όσο και από τον ελληνικό λαό. Διότι αυτό που αμφισβητείτε είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Διπλωματικό Σώμα. Αμφισβητείτε το κύρος της πατρίδας μας. Δεν κάνετε κακό στην Κυβέρνηση. Κάνετε κακό στη χώρα με τη συμπεριφορά σας. 
Κλείνω με αυτό και κατεβαίνω από το Βήμα: Θέλω, λοιπόν, να σας πω, κύριε Μητσοτάκη ότι ακόμα και αν το νομίζετε, δεν θα τα καταφέρετε.
Όπως είδατε, εγώ σήμερα απάντησα επί της ουσίας. Δεν είπα μόνο αυτά τα οποία νομίζετε εσείς ότι είναι η μπάλα στην εξέδρα. 
Την άλλη συζήτηση, όμως, μη νομίζετε ότι θα την αποφύγετε. 
Θα δώσετε απαντήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό, λοιπόν, σας ενημερώνω ότι θα καταθέσω πρόταση για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, για να δούμε, λοιπόν, εδώ τι απαντήσεις θα δώσετε, κύριε Μητσοτάκη, γι’ αυτά τα μεγάλα, τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τον ελληνικό λαό: τα 520 δισεκατομμύρια ευρώ που έφυγαν έξω από τη χώρα αφορολόγητα και οδηγηθήκαμε στην κρίση. 
Γι’ αυτά θα κληθείτε να απαντήσετε κάποια στιγμή, κύριε Μητσοτάκη. 

 

Δευτερολογία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης με θέμα «πώληση βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και αεροπορικών βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία»

 

.

Θα είμαι πολύ σύντομος, κύριε Πρόεδρε, διότι πράγματι περίμενα με αγωνία αν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ξαναπάρει τον λόγο, έστω και αργά, για να δώσει μία απάντηση στις αποκαλύψεις που έκανε. Αντί, όμως, απάντησης ουσιαστικής, έκανε ένα ψυχογράφημα της παρουσίας μου σε αυτό εδώ το Βήμα και μου είπε ότι δεν είχα τόσο μεγάλο ενθουσιασμό και ότι έκανα αγγαρεία. Φανταστείτε, δηλαδή, να είχα και ενθουσιασμό τι θα γινόταν. Μας είπε, λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ ξανά τα ίδια και τα ίδια.
Όπως και οι τοποθετήσεις της κ. Γεννηματά, αμέσως μετά την παρουσία μου σε αυτό το Βήμα, λες και δεν είχε ακούσει, ήταν να διαβάσει το γραπτό κείμενο που είχε φτιάξει από πριν. Αλλά και η συζήτηση συνολικότερα κινήθηκε πάνω στα γνωστά και ετοιμασμένα.
Από αυτήν εδώ, όμως, τη διαδικασία, κύριε Μητσοτάκη, αναδείχθηκε ένα πράγμα. Αναδείχθηκε ότι εδώ και δεκαπέντε ολόκληρες μέρες εσείς και τα μέσα ενημέρωσης που σας στηρίζουν φτιάξατε μία σκευωρία. Γιατί; Για να φύγουν από την επικαιρότητα τα άλλα ζητήματα στα οποία μάς δηλώσατε και τη μεγάλη διάθεσή σας να τα συζητήσουμε -χαίρομαι ιδιαίτερα- και να αναδειχθεί τι; Ότι υπάρχει μεγάλο σκάνδαλο και μάλιστα σήμερα μας είπατε ότι λείπουν τα λεφτά, ότι ζημιώθηκε δηλαδή το ελληνικό δημόσιο. Τα είχε τα λεφτά και τα έχασε το ελληνικό δημόσιο;
Και όλα αυτά βασισμένα σε μία υπόθεση, την οποία επαναλάβατε στη δευτερομιλία σας, ότι δηλαδή ο εξουσιοδοτημένος, επισήμως, από τις αρχές του φιλικού αυτού κράτους της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι επίσημος και επίσημα αυθεντικά εξουσιοδοτημένος, αλλά μεσάζοντας.

 

Όταν, όμως, εγώ αποκάλυψα τα ειδικού χειρισμού τηλεγραφήματα του Πρέσβη και της Πρεσβείας πάνω στην επιχειρηματολογία, στην οποία έχετε στηρίξει δεκαπέντε μέρες τώρα όλη αυτήν τη σπέκουλα και τη λασπολογία, εσείς ήρθατε εδώ προς πολύ μεγάλη μου περιέργεια να αντιτείνετε ότι υπάρχουν κι άλλα ειδικού χειρισμού που τα ξέρετε εσείς και δεν τα ξέρει ο Πρωθυπουργός. Ειδικού χειρισμού που τα ξέρετε εσείς και δεν τα ξέρει ο Πρωθυπουργός!
Κύριε Μητσοτάκη, αλήθεια πιστεύετε ότι αξιοποιώντας στελέχη του Διπλωματικού Σώματος ή των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργώντας παρακράτος μέσα στο κράτος, θα καταφέρετε να δημιουργήσετε ρωγμή και αμφισβήτηση στην ηθική ακεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης; 
Το θράσος είναι όταν σηκώνεις τη ρομφαία και ξιφουλκείς, προκειμένου να αλλάξεις την ατζέντα. Η δειλία είναι όταν ζητάω εγώ να γίνει συζήτηση παρουσία μου, να βάζετε τους εκπροσώπους σας στη Διάσκεψη των Προέδρων να λένε να μην αναβληθεί η συζήτηση. Αυτό είναι δειλία και θράσος, κύριε Μητσοτάκη.
Επειδή, όμως, κύριε Μητσοτάκη, έχετε μία διαστροφή, επανέρχεστε στον τόπο του εγκλήματος, για αυτό ξαναμπήκατε μέσα, θέλω να σας επαναλάβω το ίδιο ερώτημα. Ο κ. Σφακιανάκης, τον οποίο παρουσιάζετε απεδείχθη ότι ήταν η πηγή της Πρεσβείας, βάσει της οποίας πηγής εγέρθη όλη αυτή η ιστορία. 
Άρα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης δουλεύουν για συγκεκριμένους ενδιάμεσους, ενώ εμείς κλείνουμε συμφωνίες επωφελείς για το ελληνικό δημόσιο με τους επίσημα εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους μιας φιλικής χώρας.

Αντί, λοιπόν, να απολογηθείτε για την αποκάλυψη αυτής της σκευωρίας που στήσατε εδώ και δεκαπέντε μέρες, έχετε το θράσος να θέλετε να ξαναπάρετε τον λόγο. 
Όσον αφορά, κύριε Μητσοτάκη, την πολύ μεγάλη σας τόλμη να θέλετε να συζητήσουμε εδώ και για τη Siemens και για τις off-shore, μην βιάζεστε. Θα συζητήσουμε και για τη Siemens, που θα σας καταδιώκει σε όλη σας την πολιτική καριέρα και για τις off-shore θα συζητήσουμε και για όλα όσα δήλωνε ο Αντιπρόεδρος του κόμματός σας πριν από λίγες ημέρες, ότι είναι απολύτως νόμιμο και ηθικό να φοροδιαφεύγουν στους φορολογικούς παραδείσους όσοι θέλουν να αποφύγουν την υψηλή φορολόγηση. 
Για όλα θα συζητήσουμε, κύριε Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα αναπάντητο. 
Εσείς εκπροσωπείτε συμφέροντα. Προσπαθείτε να δηλητηριάσετε την πολιτική ζωή του τόπου δίχως αποδείξεις. Στήσατε μια πομφόλυγα δεκαπέντε μέρες τώρα, προσπαθώντας να αποδείξετε πράγματα τα οποία δεν αποδεικνύονται, ότι δηλαδή τι; Ότι ο Καμμένος, ως υπουργός Άμυνας, επιχείρησε να διαπραγματευθεί με τον επίσημο και με πιστοποιητικό αυθεντικότητας εξουσιοδοτημένο της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να πάρει υψηλότερο τίμημα, ενώ εσείς θέλατε η Ελληνική Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με κάποιον άλλον ενδιάμεσο, ο οποίος τάχα μου εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία, αλλά είναι Έλληνας, προκειμένου να πάρει μικρότερο τίμημα. 
Η μεγαλύτερη ντροπή, όμως, από όλα όσα κάνατε ξέρετε ποια είναι; Θα σας το επαναλάβω για άλλη μία φορά. Είναι ότι στην προσπάθειά σας να δημιουργήστε αντιπολιτευτικό λόγο, εμπλέκετε το Διπλωματικό Σώμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου, κύριε Μητσοτάκη.
Και αυτό το βάρος και αυτή η ευθύνη απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό θα σας ακολουθεί σε όλη σας τη διαδρομή. Καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη! 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ