ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

09/10/2017

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Να σηκώσουμε το πέπλο της σιωπής και της ατιμωρησίας για τη δολοφονική επίθεση που υπέστη η Κωνσταντίνα Κούνεβα

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Να σηκώσουμε το πέπλο της σιωπής και της ατιμωρησίας για τη δολοφονική επίθεση που υπέστη η Κωνσταντίνα ΚούνεβαΣτις 10 Οκτώβρη 2017 εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της Κωνσταντίνας Κούνεβα κατά της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ και κατά της απόφασης του  Εφετείου η οποία ανέτρεψε στο σύνολό της την πρωτόδικη απόφασηπου καταλόγιζε ευθύνη στην εργοδότρια εταιρεία για την επίθεση εναντίον της, τον Δεκέμβρη του 2008 καταδικάζοντας την σε αποζημίωση.

Συγκεκριμένα, η απόφαση σε α΄βαθμό, του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά χαρακτήριζε «εργατικό ατύχημα» τον βαρύτατο τραυματισμό της Κ.Κούνεβα -εξ αιτίας του οποίου έμεινε μόνιμα ανάπηρη-  και δεχόταν την σύνδεση (αιτιώδη συνάφεια)  της βίαιης επίθεσης που υπέστη με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας της και κυρίως με τη συνδικαλιστική της δράση.

Στην πραγματικότητα με την απόφασή του το Μονομελές Εφετείο Πειραιά, ακυρώνει και κυριολεκτικά «εξαφανίζει» την πρωτόδικη απόφαση  και απαλλάσσει την εργολαβική εταιρεία από κάθε ευθύνη (δόλο ή αμέλεια) και κάθε σχέση-σύνδεση (αιτιώδη συνάφεια) με την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση.

Έτσι, 9 χρόνια μετά την  επίθεση, η υπόθεση αυτή δεν εξιχνιάστηκε ακόμη από κανένα δικαστήριο, ποινικό ή αστικό, οι υπαίτιοι - φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί -  που ενήργησαν με δόλο ή έστω από αμέλεια δεν έχουν βρεθεί και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο!

Όμως τα αποτελέσματα της  δολοφονικής επίθεσης είναι ακόμα παρόντα και εμφανή, με τον πιο αδιάψευστο τρόπο στο κακοποιημένο πρόσωπο και  σώμα της  Κωνσταντίνας Κούνεβαπου ζητά  επιτέλους δικαίωση και μαζί με αυτήν κι η οικογένειά της,  οι συνάδελφοί της κι ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που στάθηκε δίπλα της.

Στεκόμαστε κι εμείς δίπλα της, αλληλέγγυες σε αυτόν τον αγώνα για τη δικαίωσήτης γιατί, εκτός των άλλων, θεωρούμε ότι αυτή η υπόθεση έχει  ιδιαίτερα  εμβληματικό χαρακτήρα.

Γυναίκα, μετανάστρια, μαχόμενη συνδικαλίστρια (γραμματέας της Παναττικής ΄Ενωσης  Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού), ανυπότακτη στον αγώνα για την κατάργηση της εργασιακής ζούγκλας που επέβαλαν οι εργολάβοι των χρυσοφόρων συμβάσεων καθαριότητας με το δημόσιο, έγινε ο εύκολος στόχος.

Πιστεύουμε ότι η έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι καθοριστικής σημασίας και θα επιδράσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση των περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας που αφθονούν ιδιαίτερα στα συνεργεία καθαρισμού των ιδιωτών εργολάβων και ειδικά κατά των γυναικών.

Επειδή η κοινωνική επαγρύπνηση και η συλλογική δράση είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την απόδοση δικαιοσύνης και τη ριζοσπαστικοποίηση της δυναμικής των δικαιωμάτων,

θεωρούμε αυτονόητη την παρουσία μας στον Άρειο Πάγο κατά την εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης και ιδιαίτερα σημαντική για την έμπρακτη έκφραση της συμπαράστασής μας αλλά και της απαίτησής μας  για την απόδοση δικαιοσύνης.

Ως Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου:

- Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αίτημα της Κωνσταντίνας Κούνεβα  για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τη δολοφονική επίθεση εναντίον της.

- Θεωρούμε ότι η δικαίωση της Κ. Κούνεβα είναι ζήτημα βαθύτατα πολιτικό και γι’ αυτό είναι υπόθεση όλων μας.

- Θα είμαστε όλες και όλοι μαζί της, την Τρίτη, 10 Οκτώβρη 2017 στον ‘Άρειο Πάγο.