ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

04/10/2017

Παρέμβαση του Χρήστου Μαντά για την "καλή νομοθέτηση", τον Προϋπολογισμό και το Ελληνικό, σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Παρέμβαση του Χρήστου Μαντά για τηνΣτην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων, των τροπολογιών  και του συνόλου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα και διατάξεις εφαρμογής» μίλησε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. 

Αναφερόμενος στην ημερήσια διάταξη είπε: «κυρώνουμε σήμερα μια πολυμερή συμφωνία, μια σύμβαση που, προφανώς -και νομίζω ότι φάνηκε από όλες τις πλευρές-, έχει θετικό πρόσημο. Με τη συμφωνία που κυρώνουμε οι πολυεθνικές που έχουν ενοποιημένα έσοδα πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ οφείλουν να υποβάλουν έκθεση ανά χώρα. Επαναλαμβάνω: έκθεση ανά χώρα για τα ενοποιημένα έσοδά τους. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Υπάρχουν κι άλλα βήματα μέσα στην κύρωση. Αυτό, όμως, είναι ένα κρίσιμο θετικό βήμα, βεβαίως, σε ένα πεδίο το οποίο πρέπει να πούμε ότι έχει πολλά ελλείμματα, πολλά προβλήματα και κρύβει υποκρισίες.»

Με την ευκαιρία κατάθεσης του προσχέδιου προϋπολογισμού ο Χρήστος Μαντάς τόνισε ότι «για πρώτη φορά εμφανίζεται ένας προϋπολογισμός ο οποίος σε όλα τα μνημονιακά χρόνια -γιατί εξακολουθούμε να είμαστε στα μνημονιακά χρόνια- καταγράφει και θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι λύσαμε τα προβλήματα; Προφανώς όχι. Έχουμε προβλήματα. Έχουμε δυσκολίες. Όμως, όχι σε επίπεδο προβλέψεων πια, αλλά σε επίπεδο πραγματικότητας. Έχουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, όχι στο βαθμό που θα θέλαμε και όχι με τους μισθούς που θα θέλαμε. Όμως  με τα προβλήματα που υπάρχουν, έχουμε μια θετική καταγραφή και στον προϋπολογισμό. Θα την αναλύσουμε και θα τη συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες.»

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού ο Χρ. Μαντάς δήλωσε: «Θέλω να επαναλάβω απ’ αυτό το Βήμα ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, παρά τον ανηλεή πόλεμο από συμφέροντα και μέσα μαζικής ενημέρωσης που είναι ταγμένα στο να θέλουν να επαναλάβουν ακόμα και σήμερα παλιές καταστάσεις κάτω από το τραπέζι, να δώσει τη μάχη της νομιμότητας και της τήρησης όλων των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα. Είναι σημαντικό που χτες είχαμε μια απόφαση του ΚΑΣ, μια διαδικασία που σεβόμαστε απολύτως, που, κατά τη γνώμη μας, με όρους διαφάνειας, με όρους νομιμότητας, με όρους τήρησης των διαδικασιών ανοίγει τον δρόμο γι’ αυτή την επένδυση. Αν τηρούμε όλες τις διαδικασίες, αυτό μας προφυλάσσει από μπλοκάρισμα της επένδυσης σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Βεβαίως, καμία πολιτική δύναμη δεν πρέπει με ευκολία να ταυτίζεται και να γίνεται εκπρόσωπος Τύπου σε διάφορα συμφέροντα επιχειρηματικά είτε έτσι, είτε αλλιώς. Θα χάσουμε τότε τη δυνατότητα που έχουμε ως πολιτικό σύστημα να κρίνουμε με τον τρόπο που πρέπει να κρίνουμε όλες αυτές τις διαδικασίες.

Δυστυχώς, είδαμε, αν όχι στην περίπτωση του Ελληνικού, στην περίπτωση της Eldorado Gold, να ταυτίζονται πολιτικές δυνάμεις με τον πιο προφανή τρόπο, θα έλεγα, με επιχειρηματικά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που η άλλη επένδυση της Eldorado δεν τηρεί ούτε τη σύμβαση του 2004 –επειδή μιλάμε για φορολογία τώρα- δηλαδή, να κάνει καθαρή μεταλλουργική διαδικασία και αντί να βγάζει χρυσό και τα άλλα μέταλλα που πρέπει να βγάζει, που θα φορολογούνται στη χώρα μας, στέλνει τα διάφορα μίγματα έξω από τη χώρα μας. Συν τα περιβαλλοντικά ζητήματα, συν τα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία της περιοχής, η οποία έχει κι άλλες δραστηριότητες. Όλα αυτά πρέπει με προσοχή και προσήλωση να τα σεβαστούμε. Αυτό πρέπει να υποστηριχθεί απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις.»

Κλείνοντας ο κ. Μαντάς αναφερόμενος στην ‘καλή νομοθέτηση’ είπε μεταξύ άλλων: «Να μην ξεχνάμε ότι νομοθετούμε σε ειδικές συνθήκες, σε συνθήκες σκληρής επιτροπείας. Αυτό να μην το ξεχνάμε ούτε στιγμή. Μέσα σε αυτό, όμως, θέλω να αναφέρω ένα μόνο στοιχείο: Το 2014 υπήρχαν πενήντα επτά νομοσχέδια και διακόσιες σαράντα επτά τροπολογίες. Το 2016 υπήρχαν ενενήντα ένα νομοσχέδια και τριακόσιες τρεις τροπολογίες, δηλαδή πολύ λιγότερες αναλογικά.  Δεν λέμε ότι δεν έχουμε προβλήματα και δυσκολίες, αλλά και οι εκθέσεις καλής νομοθέτησης, τις οποίες σας παρακινώ να κοιτάξετε, νομίζω ότι δείχνουν του λόγου το αληθές.

Και τέλος, στην ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, κύριε Πρόεδρε –και πρέπει να ακουστεί αυτό στην Αίθουσα- η Ελλάδα, η χώρα μας, ήταν πέμπτη χώρα στην Ευρώπη. Αυτό το στοιχείο είναι με καταγραφή του 2016.

Ας τα δούμε λίγο αυτά, προτού εκπέμψουμε μύδρους προς όλες τις κατευθύνσεις. Και εν πάση περιπτώσει, ξαναλέω, λάθη κάνουμε, προβλήματα έχουμε, αλλά έχουμε σημειώσει -και είναι αναμφισβήτητο αυτό, κύριε Πρόεδρε- σημαντική πρόοδο.»

Παρέμβαση του Χρήστου Μαντά στην Ολομέλεια της Βουλής