ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/09/2017

Ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά στη Βουλή

Ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Μαντά στη Βουλή



Πρακτικά Βουλής ΙΖ΄Περίοδος Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας Σύνοδος Β΄ Συνεδρίαση (Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Στο σημείο αυτό εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 14/12/16.3.2017 επίκαιρη επερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ κ. Φωτεινής (Φώφης) Γεννηματά και δεκαοκτώ Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, .., προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Έφη Αχτσιόγλου, με θέμα: «Πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, αλαλούμ με τις εισφορές και τα μπλοκάκια, διοικητικό χάος στον ΕΦΚΑ».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Εγώ δεν είμαι καλός στις λεκτικές υπερβολές. Προσπαθώ να είμαι καλός όσο μπορώ στα επιχειρήματα επί των πραγματικών δεδομένων.
Πρώτον, πρέπει να είμαστε ανήσυχοι πάντα για το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Όμως, τα τελευταία στοιχεία -δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- δείχνουν ότι 2% μόνο επιχειρούν να κάνουν ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό κάτι δείχνει.
Δείχνει ότι, παρά τις δυσκολίες του δημόσιου, αναδιανεμητικού κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, αυτό παραμένει ένας βασικός πυλώνας όπου πάνω του ο πολύς κόσμος συνεχίζει να ακουμπάει. Ξαναλέω: Παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, παρά τις δομικές και πολύ μεγάλες μεταβολές που έχουν συμβεί αυτά τα τελευταία χρόνια των μνημονίων.
Δεύτερον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ όταν κουβεντιάζουμε αυτό το ζήτημα σε τι πλαίσιο έγιναν όλα αυτά τα πράγματα. Και νομίζω ότι είναι πραγματικά εκτός πεδίου -για να μην πω θράσος- να μας κουνάνε το δάχτυλο κάποιοι που ανάμεσα στο 2010 και στο 2014 έκαναν περικοπές έως 45% στις συντάξεις.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: 11%. Εσείς 18%.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: 11% λέτε. Ισχυρίζεστε ότι κάνατε 11% περικοπές στις κύριες συντάξεις.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να λέτε την αλήθεια.  Φέρτε τα στοιχεία σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Εσείς να λέτε την αλήθεια. Την αλήθεια να τη λέτε. Εδώ θα το δούμε αυτό το πράγμα. Αυτό το πράγμα που λέτε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ακούστε. Εγώ θα μιλήσω και θα κριθώ γι’ αυτά που θα πω, όπως και εσείς γι’ αυτά που λέτε.
Τι δεν θέλατε; Δεν θέλατε, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες -επαναλαμβάνω- να κάνουμε μία προσπάθεια, για την οποία από το πρωί ως το βράδυ λέγατε να γίνει «στάχτη και μπούρμπερη», να μην ορθοποδήσει ποτέ. Δεν θέλατε να βάλουμε ενιαίους κανόνες, κανόνες δικαιοσύνης και ισονομίας.
Διότι, αν έκανε κάτι ο ν. 4387, κάτι μικρό ίσως, που όμως θα φανεί πόσο σημαντικό είναι στην πορεία, ήταν αυτό το πράγμα. Δηλαδή, να φύγουμε από τους εκατόν ενενήντα τρόπους και δεν ξέρω πόσες άλλες αποχρώσεις που δίνονταν οι συντάξεις και να πάμε πλέον σε ενιαίους και ξεκάθαρους κανόνες.
Είναι δίκαιοι αυτοί οι κανόνες; Εγώ ισχυρίζομαι ότι σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό είναι δίκαιοι και γι’ αυτό το 80% των ελευθεροεπαγγελματιών και το 90% των αγροτών πληρώνουν μικρότερες εισφορές. Και ως τις 20.000 δηλωθέντα εισοδήματα, ο συνδυασμός φορολογικού και εισφορών δίνει πιο χαμηλό τελικό αποτέλεσμα απ’ ό,τι γινόταν προηγουμένως.
Άκουσα ως πρόταση την αποσύνδεση -λέει- από το εισόδημα. Την επανέφερε η κ. Γεννηματά αυτή την πρόταση. Δεν ξέρω αν η άλλη πρόταση που είπε ο κ. Θεοχάρης -δεν την έχω δει, δεν την έχω μελετήσει- δίνει κάποια λύση, αλλά δεν μπορεί να μιλάτε για βιωσιμότητα και ότι δήθεν εμείς, σε περίοδο πλεονασμάτων, κάνουμε ό,τι κάνουμε στο συνταξιοδοτικό, όταν παραλάβαμε -και σας το είπε η κυρία Υπουργός- έλλειμμα πάνω από 1 δισεκατομμύριο στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Δεν μπορείτε να το ισχυρίζεστε αυτό. Δεν είναι επιχείρημα το οποίο να πατάει κάπου. Απαντήθηκε, νομίζω, το ζήτημα του τι παραλάβαμε όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις και για τις κύριες και για τις επικουρικές και το τι κάναμε σε αυτό το διάστημα.
Και να προσθέσω κάτι το οποίο νομίζω ότι δίνει ολόκληρη την εικόνα. Όσον αφορά τα «εφάπαξ», μιλάμε για αιτήσεις που έγιναν μετά την 1/9/2013, αν δεν κάνω λάθος, που είχαν μπλοκάρει λόγω της μη λειτουργίας της ρύθμισης που επιχειρούσε να κάνει ο πρώην Υπουργός Εργασίας.
Για τα «μπλοκάκια» δεν είπατε τίποτα. Και πραγματικά απορώ γιατί δεν είπατε τίποτε. Και γιατί δεν είπατε τίποτα; Έχω μία ερμηνεία σε αυτό. Έχω την ερμηνεία ότι σε αυτό το πεδίο, που γινόταν «πάρτι» όλο το προηγούμενο διάστημα, κάναμε ένα μικρό βήμα. Αναγνωρίστε ότι κάναμε ένα μικρό βήμα σε αυτό το θέμα. Είναι σήμερα τριάντα έξι χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι ευνοήθηκαν από αυτή τη ρύθμιση και αυτή η πλατφόρμα θα βάλει κι άλλους χιλιάδες μέσα, γιατί προσθέτουμε και κίνητρα για να πάμε σε αυτή την πλατφόρμα.
Τέλος, θέλω να πω, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, και να το ακούσει ο ελληνικός λαός, ότι ο ισχυρισμός πως θα κοπούν δύο συντάξεις προϋποθέτει ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα υποστούν μείωση 18% στις προσωπικές διαφορές. Έχουν όλοι οι συνταξιούχοι προσωπική διαφορά; Όχι, βεβαίως. Αυτοί που έχουν προσωπική διαφορά, πράγματι θα υποστούν μειώσεις; Ναι, πράγματι θα υποστούν μειώσεις στο ύψος του 18%. Είναι, όμως, όλοι στο 18% ή μήπως είναι και στο 2% και στο 3% και στο 5% και στο 7%;  Άρα, όταν περιγράφουμε μία δύσκολη κατάσταση, να την περιγράφουμε εξ ολοκλήρου και με όλα τα στοιχεία που δείχνουν ποια είναι η πραγματικότητα.
Να πω και το άλλο. Ποτέ, μα ποτέ δεν έχετε πει ότι πάνω από τριακόσιες πενήντα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν μέση αύξηση 43 ευρώ, για πρώτη φορά μετά το 2010, σε βάθος πενταετίας. Κι αυτό είναι μία πραγματικότητα.
Έχουμε πρόβλημα στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης; Ναι, έχουμε πρόβλημα.            
Έχουμε πρόβλημα ακόμη όσο δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτό το τεράστιο μέγεθος της ανεργίας που παραλάβαμε απ’ όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι όσο έχουμε ακόμη αυτά τα προβλήματα.
Έχουν μειωθεί οι συντάξεις; Βεβαίως, έχουν μειωθεί οι συντάξεις. Αλίμονο αν ισχυρίζεται κανένας ότι δεν έχουν μειωθεί οι συντάξεις. Έχουμε πάρει μέτρα και για μετά το 2019; Ναι. Αλλά, έχουμε πάρει και αντίμετρα. Θα τα πείτε μια φορά;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Από πότε θα ισχύσουν; Από το 2021 και μετά!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Κύριε Αμυρά, εντάξει. Συνεχίστε εσείς να επενδύετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Μαντά, έχετε υπερβεί τον χρόνο και κάνετε και διάλογο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Μα, δεν κάνω εγώ διάλογο. Τελείωσα. Δεν κάνω εγώ διάλογο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Θα ισχύσουν από το 2021 και μετά!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Θα σας πω εγώ …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Εντάξει, δεν τα θέλουν τα αντίμετρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Τι να κάνουμε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Τα θέλουμε, αλλά όχι από το 2021 και βλέπουμε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Εντάξει, αφού τα θέλετε, τότε συμφωνούμε όλοι.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κοροϊδεύετε τον κόσμο. Δεν μπορείτε …(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Όσο μεγάλη φασαρία και να κάνετε, κυρία Χριστοφιλοπούλου…
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κάτι πρέπει να πείτε. Δεν μπορείτε! Πείτε μπας και σας ακούσει το Μαξίμου και γίνει τίποτε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Καλά, είναι επιχείρημα αυτό; Με συγχωρείτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Μαντά, δεν ήταν και αυτό υπόσχεση στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Να τελειώσω –εάν μου επιτρέπετε- με το εξής.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Στη Θεσσαλονίκη, τα 750 ευρώ κατώτατος…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Ακούστε, κύριε Αμυρά, μπορώ και εγώ να το κάνω, με παρεμβολές…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Στην Πρόεδρο απαντώ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όταν κάνατε χαμό εσείς, ήταν καλές οι παρεμβολές; Τώρα δεν σας αρέσουν;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Μας αρέσουν. Δεν έχω κανένα πρόβλημα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σηκωνόσασταν επάνω και δεν αφήνατε άνθρωπο να μιλήσει!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Δεν ακούγεστε, κυρία Χριστοφιλοπούλου! Κύριε Μαντά, να τελειώνουμε.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν ακούγομαι, αλλά δεν μπορώ και τα περίεργα. Από ποιους;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Δεν πειράζει. Βγείτε έξω.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Από τους «Δεν πληρώνω» που θα το έκαναν Κούγκι εδώ μέσα; Τι λέμε τώρα;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Πόσο θα συνεχίσετε, κυρία Χριστοφιλοπούλου;
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Όσο προκαλείτε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Δεν προκαλώ. Δεν έχω προκαλέσει στο παραμικρό.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Προκαλείτε!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Προσπάθησα –ακούστε!- να μείνω σε επιχειρήματα. Μπορεί και να μην το κατάφερα. Έχετε τη δυνατότητα να αντιπαρατεθείτε, όχι να φωνάζετε. Σας παρακαλώ πολύ!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΕΥΗ) ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σας μιμούμαι, όχι εσάς προσωπικά, αλλά την παράταξή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κυρία Χριστοφιλοπούλου, σας παρακαλώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Θέλετε ντε και καλά να σταματήσω.
Θα τελειώσω λέγοντας το εξής: Όποια επένδυση, κατά τη γνώμη μου, γίνεται σε καταστροφές και σε τρόπο αντίδρασης στις καταστροφές και μάλιστα και από την κυρία Γεννηματά και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν νομίζω ότι είναι σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή πεδίο αντιπαράθεσης.
Μεθαύριο το πρωί υπάρχει η Επιτροπή Περιβάλλοντος. Εκεί θα έρθουν όλα επί τόπου…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ούτε εσείς!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Λέω ότι μεθαύριο υπάρχει αυτή η Επιτροπή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχετε άποψη εσείς;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Ακούστε με λίγο, κύριε Λοβέρδε. Γιατί βιάζεστε τόσο πολύ;
Έχουν δοθεί μέχρι στιγμής όλα τα στοιχεία με ώρες και το πώς ακριβώς έχει δράσει το Υπουργείο με τα μέσα που είχε, με τη δυνατότητα που είχε. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά θα κριθούν. Θα κριθούν και όσα θεσμικά κενά και άλλα που μπορεί να υπάρχουν –και υπάρχουν, είναι προφανέστατο- σε όλη αυτή…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: …(Δεν ακούστηκε)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Κύριε Αμυρά, τι θέλετε; Αφήστε με να ολοκληρώσω μία φράση. Σας έχω διακόψει πολλές φορές;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Εμένα συχνά. Αλλά περιμένω να ακούσω ένα δικό σας σχόλιο για την οικολογική…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Φτάσαμε τα δώδεκα λεπτά με τις διακοπές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Σας έχω διακόψει εγώ πολλές φορές;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Πολλές, αλλά δεν πειράζει. Δέχομαι τις διακοπές σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ολοκληρώστε, κύριε Μαντά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Λέω, λοιπόν, ότι όλα αυτά θα συζητηθούν. Η άποψη έχει καταγραφεί από τα αρμόδια Υπουργεία. Θέλω να πω και κάτι ακόμη:
Επειδή, εκτός των άλλων, μας είπαν και για εχθρούς των επενδύσεων, θέλω να πω ότι αυτοί που διαγωνίζονται –οι υποψήφιοι, δηλαδή, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- να ταυτιστούν με τις αξιώσεις της EL DORADO και με τη μη τήρηση της σύμβασης που υπογράφηκε το 2004, νομίζω ότι δίνουν κακό παράδειγμα. Ευχαριστώ πολύ.                        



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ