ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/09/2017

Ο Θοδωρής Δρίτσας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Ακραίως» με το δημοσιογράφο κ. Τάκη Χατζή



Τάκης Χατζής: Καλή σας μέρα κύριε Υπουργέ.

Θοδωρής Δρίτσας: Καλή σας μέρα κύριε Χατζή, καλή εβδομάδα.

Τάκης Χατζής: Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για να μπούμε στη συζήτηση. Θα ήθελα ένα δικό σας πρώτο σχόλιο. Πώς είδατε όλο αυτό που συνέβη στο Σαρωνικό, τις κινήσεις που γίνανε και, εν πάση περιπτώσει,  με πάσα ειλικρίνεια, θα ήθελα να μου πείτε αν σας ικανοποιεί όλο αυτό που έγινε μέχρι σήμερα. Η προσπάθεια δηλαδή.

Θοδωρής Δρίτσας: Κύριε Χατζή, αυτό που συνέβη στο Σαρωνικό, είναι ένα πολύ σοβαρό συμβάν. Το αναγνωρίζουμε όλοι και, με αυτήν προσέγγιση, νομίζω η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, το Υπουργείο, το Λιμενικό Σώμα, από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκαν με αυτό, με αυτήν τη λογική ότι είναι ένα πολύ σοβαρό συμβάν. Θέλω να πω ότι,  όλες αυτές τις μέρες, έχω συμμετάσχει σε δύο ενημερωτικές συσκέψεις,  ως βουλευτής Πειραιά, στο Υπουργείο αλλά και συνεχώς καθημερινά ενημερώνομαι…

Τάκης Χατζής: Και ως πρώην Υπουργός γιατί είχατε….

  • Ακριβώς.

Τάκης Χατζής: Κι εσείς την ευθύνη διοίκησης αυτού του Υπουργείο, ξέρετε πράγματα. Εννοείται έτσι….

  • Ξέρω πράγματα και μπορώ να σας βεβαιώσω για τις ευθύνες που, αυτονόητα, οφείλει κάθε πολιτική ηγεσία να λαμβάνει και τις αναλαμβάνει, δεν θα τις αρνηθούμε και εγώ μιλώ και ως πρώην Υπουργός αναλαμβάνοντας και τις δικές μου ευθύνες. Προφανώς δεν μπορώ να μην τις παραδεχθώ. Γιατί έχουμε διαχρονικά, ενώ έχουμε θεσμικό πλαίσιο,  ενώ έχουμε ευαισθησία, ενώ έχουμε πολιτική εγρήγορση, ενώ έχουμε θέληση, διαχρονικά, ως χώρα,  και μπορώ να σας το διαβεβαιώσω, ότι έχουμε αδυναμίες. Πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί ότι είμαστε απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουμε τέτοια συμβάντα. Αλλά αυτή η πολιτική ευθύνη πρέπει να οριστεί και να προσδιοριστεί μέσα από την πορεία των πραγμάτων.

Τάκης Χατζής: Τι εννοείτε δηλαδή;

  • Εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα αποδώσω πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση ή στην παρούσα πολιτική ηγεσία ή σε  οτιδήποτε όταν ξέρω πολύ καλά ότι το ναυάγιο έγινε περίπου 02:30΄ τη νύχτα, έχει καταγραφεί 02:31΄, στο θάλαμο επιχειρήσεων η πρώτη ενημέρωση και 02:42΄το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης έστειλε το σήμα προς τις Λιμενικές Αρχές για την ενεργοποίηση του τοπικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, όπως ακριβώς προβλέπουν τα Προεδρικά Διατάγματα 11/2002 και 55/1998.

Τάκης Χατζής: ένα λεπτό. Τώρα θέλω να πάμε ….

  • Αυτό σημαίνει άμεση αντίδραση. Έτσι δεν είναι;

Τάκης Χατζής: Δεν ξέρω, εσείς θα τα λέτε, ο κόσμος θα σας κρίνει. Εγώ δεν θα απαντήσω ….

  • Αυτά τα πράγματα μπορεί να τα διασταυρώσει ο οποιοσδήποτε…

Τάκης Χατζής: Θέλω να πω…

  • ….στο Κέντρο Επιχειρήσεων

Τάκης Χατζής: Είναι σοβαρό το θέμα για να κάνω εγώ το δικαστή σε οποιαδήποτε περίπτωση, ως δημοσιογράφος….

  •  Και εγώ όμως δεν θα ‘θελα να κάνω το δικαστή…

Τάκης Χατζής: Όχι εσείς.  Όμως είστε πολιτικός, σας εκλέγει ο λαός του Πειραιά και θέλει να είστε δημιουργικός εκεί και να λύνετε προβλήματα. Δεν σας εξέλεξαν μόνο επειδή είστε…

  • Κοιτάξτε, και από αυτή την άποψη, εγώ έχω πάγια αντίληψη προσωπικά, αλλά και όλη η κυβέρνηση και ακόμα και όταν δεν ευθυνόμαστε, συγκεκριμένα είμαστε υπόλογοι  ….

Τάκης Χατζής: Μάλιστα.

  • …παρόλα αυτά.

Τάκης Χατζής: Μάλιστα. Να πάμε τώρα να δούμε ένα ζήτημα. Κατά την  άποψή σας, πιστεύετε ότι εσείς, σαν Υπουργός, θα μπορούσατε να είχατε κάνει κάτι περισσότερο; Σαν πολιτική ηγεσία, να το πω έτσι. Θα μπορούσατε να έχετε….

  • Ναι αυτό δεν θα ήταν καθόλου πολιτικά έντιμο να το πω….   

Τάκης Χατζής: Μάλιστα.

  • Γιατί θα στηριζόταν σε μια υπόθεση εργασίας και θα ήταν ανέντιμο απέναντι στο συνάδελφό μου, σύντροφό μου, τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Νεκτάριο Σαντορινιό, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ….

Τάκης Χατζής: Γιατί όμως ο κύριος…

  • Δεν θα τολμήσω να…

Τάκης Χατζής: Σύμφωνοι…

  • Δεν θα τολμήσω καν να μπω σ’ αυτή τη λογική ….

Τάκης Χατζής: Σύμφωνοι…

  • Να απεκδυθώ των δικών μου ευθυνών και να ρίξω ευθύνες σε άλλους.

Τάκης Χατζής: Σύμφωνοι. Πάμε τώρα στην πρωτοβουλία του κυρίου Πρωθυπουργού. Ο κύριος Τσίπρας πήρε μια πρωτοβουλία και πήρε πάνω του την υπόθεση για να προχωρήσει παρακάτω και να γίνουν οι ενέργειες πιο γρήγορα. Έφτιαξαν ένα συντονιστικό όργανο στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται ο κύριος Κουρουμπλής, ο Υπουργός. Αυτό θεωρείτε ότι είναι μομφή στο πρόσωπό του εκ μέρους του κυρίου Πρωθυπουργού, δηλαδή θέλω να πω ότι ο κύριος Πρωθυπουργός είδε κάποια προβλήματα τα οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κατά τη διαδικασία της απορρύπανσης και των ενεργειών;

  • Κύριε Χατζή, αυτό το συντονιστικό όργανο, είναι συντονιστικό όργανο συνεχούς δράσης. Συνεδριάζει συνεχώς, 24 ώρες το 24ωρο. Και έχει μια σύνθεση πληρέστατη η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται ανάλογα με την περίπτωση και με αυτοδιοικητικούς  και με ειδικούς επιστήμονες και με όλα αυτά…

Τάκης Χατζής: Το γνωρίζω κύριε Υπουργέ

  • Γι’ αυτό  και το ανέλαβε. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εγκλωβιστεί  ο Υπουργός που έχει τη συνολική ευθύνη διαχείρισης όλων των θεμάτων του Υπουργείου, να εγκλωβιστεί σε μια έστω κι αν είναι τόσο επείγουσα. Προφανώς όμως και διατηρεί την πλήρη εποπτεία ως Υπουργός.

Τάκης Χατζής: Να σας ρωτήσω όμως κάτι τώρα. Αυτό το σκάφος το οποίο βυθίστηκε είχε φορτώσει πετρέλαιο….

  • Ναι.

Τάκης Χατζής: Το πετρέλαιο αυτό το φόρτωσε, όπως μας είπαν, εχθές, προχθές μάλλον την Παρασκευή, το φόρτωσε από τα ΕΛΠΕ. Δεν θα έπρεπε αυτός ο Οργανισμός να βγάλει μια ανακοίνωσε την ποσότητα που φόρτωσε στο συγκεκριμένο πλοίο; Τι ακριβώς πετρέλαιο φόρτωσε; Γιατί εδώ ακούω, ο ένας λέει τόσοι τόνοι είναι στη θάλασσα, πόσο πετρέλαιο είχε αυτό το πλοίο τέλος πάντων; Δεν πρέπει να το ξέρουμε αυτό;

  • Με βάση την ενημέρωση που έχω, το πλοίο αυτό φόρτωσε από τα ΕΛΠΕ περίπου 2.500  τόνους πετρελαίου κατά το μεγαλύτερο, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό βαρέως πετρελαίου και περίπου 300 τόνους ελαφρού πετρελαίου. Αυτά τα λεν τα παραστατικά…

Τάκης Χατζής: Μάλιστα, μάλιστα, ναι, ναι, ναι. Αυτό ήθελα να ακούσω.

  • Τα ΕΛΠΕ μπορούν αν το επιβεβαιώσουν, πράγματι.

Τάκης Χατζής: Βεβαίως, να βγουν να δώσουν μια απάντηση, τώρα. Και έχουν και ειδικούς αυτοί. Δεν τους βλέπω πουθενά να φαίνονται, να ενδιαφέρονται γι’ αυτή την περίπτωση, γιατί έχουν ειδικούς επιστήμονες τα ΕΛΠΕ που θα έπρεπε και αυτοί να λάβουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια….     

  • Και όχι μόνο έχουν ειδικούς επιστήμονες αλλά να σας πω ότι το 2015 οργανώσαμε στο Υπουργείο, με ευθύνη και συντονισμό του Λιμενικού Σώματος και της Δ/νσης Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμενικού Σώματος, με επικεφαλής τον Αρχιπλοίαρχο, κύριο Λαγουρό, που τώρα πια είναι Δ/ντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού, οργανώθηκε μια ημερήσια άσκηση τότε με προσομοίωση κινδύνου διαρροής πετρελαίου από τα διυλιστήρια, κατά τη διαδικασία της φόρτωσης – εκφόρτωσης….

Τάκης Χατζής: Ναι, ναι ένα λεπτό….

  • Συμμετείχαν πάρα πολλά σκάφη και ήταν…

Τάκης Χατζής: Ναι αλλά εγώ απάντηση δεν παίρνω όμως σαν πολίτης. Δεν παίρνω επίσημη, δηλαδή τώρα μου λέτε είχαμε κάνει, και εγώ αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για κάποια λάθη.  

  • Όχι. Τα λάθη θα φανούν. Δεν έχουν επισημανθεί τα λάθη. Μέχρι στιγμής είμαστε σε μάχη. Τα λάθη θα τα αποτυπώσει η έρευνα.

Τάκης Χατζής: Όχι, εννοώ για τις πολιτικές ευθύνες.

  • Μα οι πολιτικές ευθύνες, σας λέω, είναι εξ ορισμού υπάρχουσες. Είμαστε υπόλογοι από τη στιγμή που έχουμε την κυβερνητική ευθύνη.

Τάκης Χατζής: Όταν κάποιος είναι υπόλογος όμως και στην παρούσα φάση είναι υπόλογος ένας συγκεκριμένος Υπουργός,  μπορεί να λέγεται Δρίτσας, μπορεί να λέγεται Χατζής, μπορεί να λέγεται Κουρουμπλής, ή οτιδήποτε άλλο είναι ένας συγκεκριμένος Υπουργός υπόλογος, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, και δεν φεύγει απ’ την κυβέρνηση. Αυτό το θεωρείτε σωστό εσείς της Αριστεράς;

  • Ο Υπουργός είναι εκεί για να δώσει τη μάχη.

Τάκης Χατζής: Μη μου τα δικαιολογείτε…

  • Μα δεν δικαιολογώ τίποτε. Εντάξει, εάν θέλετε, θα μπορούσε…. γενικώς υπάρχουν παραιτήσεις Υπουργών για λόγους ευαισθησίας χωρίς να έχουν καμία ευθύνη….

Τάκης Χατζής: Ναι, εντάξει, σύμφωνοι.  

  • Εντάξει, αλλά αυτό δεν προσομοιάζει με μια ανάληψη ευθύνης για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Έχει συμβεί ένα πολύ σοβαρό γεγονός ….

Τάκης Χατζής: Ναι, αλλά όμως όταν βγαίνει στην τηλεόραση ο ίδιος ο Υπουργός και λέει: «πηγαίνετε να κάνετε μπάνιο»….

  • Μα δεν το προκάλεσε ο Υπουργός το συμβάν.

Τάκης Χατζής: Όχι, άλλο λέω. Βγαίνει και λέει πηγαίνετε να κάνετε μπάνιο την ώρα που η θάλασσα είναι κατάμαυρη, κατράμι και βγάζει πετρέλαιο….

  • Δεν το είπε ακριβώς έτσι…..

Τάκης Χατζής: Κύριε Δρίτσα έτσι το είπε.

  • Το άκουσα, δεν το είπε ακριβώς έτσι. Δεν θέλω να δικαιολογήσω τίποτε….

Τάκης Χατζής: Λοιπόν εντάξει. Δεν θέλω να…..

  • Πράγματι, όχι, μπορώ να το πω ευθέως, το ότι θα μπορούσε να συμπληρώσει «στις παραλίες που δεν υπάρχει ρύπανση». Υποθέτω ότι….

Τάκης Χατζής: Δεν το συμπλήρωσε όμως, εάν το εννοούσε…..

  • Υποθέτω ότι αυτό εννοούσε , γιατί είναι αυτονόητο, κύριε Χατζή μου….

Τάκης Χατζής: Πάμε τώρα στο καυτό ….

  • Είναι αυτονόητο. Ποιος εχέφρων άνθρωπος θα συστήσει να κάνει κανείς μπάνιο εκεί που είναι μολυσμένη η θάλασσα;

Τάκης Χατζής: Εμένα το λέτε; Στον κύριο Κουρουμπλή να τα πείτε. Εγώ λοιπόν τώρα ρωτάω ένα ερώτημα κρίσιμο ….

  • Όχι, μα το λέω και σε εσάς, γιατί αυτό είναι, κοντά στο νου και η γνώση.

Τάκης Χατζής: Σύμφωνοι. Ωραία. Πάμε τώρα σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα. Πολλοί υποστηρίζουν την άποψη και ασκούν κριτική ότι δεν φροντίσατε, και συμπεριλαμβάνει και τη δική σας θητεία,  να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, με αποτέλεσμα  αυτό το φαινόμενο που έχουμε τώρα να εντάσσεται σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ισχυρίζονται πάρα πολλοί, και δημοσιογράφοι και πολιτικοί και τα λοιπά, από όλο το φάσμα. Εσείς κάνατε κάτι για να διώξετε το λαθρεμπόριο καυσίμων, κύριε Δρίτσα, όταν είχατε την ευθύνη;

  • Ναι, από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησα….

Τάκης Χατζής: Τι κάνατε δηλαδή;

  • Όχι μόνο εγώ, αλλά όλη η κυβέρνηση και μάλιστα χωρίς καμία τυμπανοκρουσία, και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται με πολύ συστηματικό και προσεκτικό τρόπο…..

Τάκης Χατζής: Πιάσατε, ας πούμε, κάποιον να κάνει λαθρεμπόριο καυσίμων,  για να έχουμε  και εμείς ένα αποτέλεσμα στα χέρια μας;

  • Και βέβαια. Έχουν συλληφθεί, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε πολλά περιστατικά, αλλά πράγματι αυτό είναι ένα ανοικτό μέτωπο που συνεχίζεται η μάχη αυτή. Τώρα, για το συγκεκριμένο περιστατικό εάν αποδειχθεί ότι έχουμε και τέτοια παράμετρο δεν μπορώ να το πω, δηλαδή, εικασίες μπορεί να κάνει όποιος θέλει αλλά δεν έχει προκύψει από τα στοιχεία, αυτή τη στιγμή. Η έρευνα θα το δείξει αυτό το πράγμα, και δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει άλλη απάντηση σε αυτό. Εκείνο που αξίζει όμως να πούμε είναι ότι ενώ υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, τα Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη θαλάσσια ρύπανση….

Τάκης Χατζής: Από το ‘98 είναι  αυτό. Το 1998.

  • Το ένα είναι το ’98 και το άλλο είναι το 2002….

Τάκης Χατζής: Δεν επικαιροποιήθηκαν  αυτά με τα σύγχρονα δεδομένα που έχουμε και την τεχνολογία που έχει προχωρήσει πολύ.

  • Είναι, αυτά είναι….

Τάκης Χατζής: Είναι απαρχαιωμένα.

  • Είναι επικαιροποιημένα με βάση διεθνείς κανόνες , που κυρίως προκύπτουν από τις ….

Τάκης Χατζής: Δεν το είδαμε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

  • ….από τις αποφάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού…..

Τάκης Χατζής: Α, μισό λεπτό, κύριε Δρίτσα, μισό λεπτό σας διακόπτω, γιατί μιλάει ο κύριος Τσίπρας. Θα επανέλθουμε γιατί έχω δύο ερωτήματα ακόμη να σας θέσω. Να ακούσουμε λίγο τον Πρωθυπουργό.

  • ΔΙΑΚΟΠΗ [ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ]
  • ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ

Τάκης Χατζής: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο κύριος Δρίτσας. Κύριε Υπουργέ ζητάμε συγγνώμη, έπρεπε να συνδεθούμε με το Υπουργικό…..

  • Ναι, απόλυτα κατανοητό.

Τάκης Χατζής: Για να ακούσουμε τις πρώτες δηλώσεις του κυρίου Πρωθυπουργού. Ξεκαθάρισε ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Δεν θα σταθούμε περαιτέρω σ’ αυτό. Θέλω να σας πάω σε ένα άλλο ερώτημα. Η υπόθεση «Ελληνικό». Οι πληροφορίες λένε ότι η ιστορία αυτή έχει διάφορες παραμέτρους και πολιτικές. Και υπάρχει μια ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η οποία επιμένει ότι είναι σωστή η άποψη του ΚΑΣ, σε ό,τι αφορά δηλαδή στο πόσα στρέμματα θα θεωρηθούν αρχαιολογικός χώρος και περίπου 30 βουλευτές υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Είστε στην ομάδα αυτή των 30 βουλευτών; Δεν την λέω ομάδα, ότι είναι συντονισμένη. Είστε και εσείς σύμφωνος με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου;

  • Θα σας απαντήσω κύριε Χατζή για το Ελληνικό αμέσως, αφού προηγουμένως, επιτρέψτε μου, κάνω μια υπενθύμιση. Ότι όταν συνέβη το τραγικό δυστύχημα στο Norman Atlantic, τότε ήμουν υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά της αντιπολίτευσης, για τη ναυτιλία. Επισκέφθηκα το Υπουργείο Ναυτιλίας, με υποδέχθηκε ο κύριος Βαρβιτσιώτης, πήγαμε μαζί στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ενημερώθηκα για όλα αυτά και ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός για το τι σχόλια έκανα και πώς στάθηκα στα διάφορα ζητήματα. Όχι μόνο εκείνη την ημέρα, αλλά και όλες τις επόμενες ημέρες. Κάτι ανάλογο δεν είδαμε από τη ΝΔ σήμερα. Αντίθετα, απείχαν από όλες τις προσκλήσεις για την υπεύθυνη ενημέρωσή τους….

Τάκης Χατζής: Πάντως δεν είναι του ίδιου μεγέθους η ζημιά….

  • Παρά το γεγονός ότι είναι το κόμμα που με λύσσα πάλεψε το να μην υλοποιηθεί στα ελληνόκτητα πλοία η διεθνής ρύθμιση για τα δυπύθμενα στα γκαζάδικα. Λοιπόν, αυτά για να ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται ο καθένας.  

Τάκης Χατζής: Λοιπόν δεν είναι της παρούσης να ανοίξουμε αυτήν τη συζήτηση τώρα. Εγώ σας ρώτησα κάτι συγκεκριμένο για το Ελληνικό.

  • Αυτό ήταν υπόλοιπο από την προηγούμενη κουβέντα μας. Πάμε στο Ελληνικό.

Τάκης Χατζής: Επαναλαμβάνω το ερώτημα. Είστε από εκείνους τους βουλευτές που με τη δική σας άποψη, τη δική σας γνώση για την περιοχή θεωρείτε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει δίκιο για το μέγεθος του κτήματος που θέλει, δηλαδή των στρεμμάτων που θέλει να δεσμεύσει;

  • Κύριε Χατζή, ευθέως, ευθέως. Είμαι από αυτούς που επί χρόνια πολλά θεωρούσα μια διαφορετική προσέγγιση για το Ελληνικό ως επωφελέστερη και για το περιβάλλον και για την οικονομία και για το δημόσιο συμφέρον. Οι εξελίξεις μας οδήγησαν στο να αποδεχθούμε αυτήν τη διαδικασία και η πώληση του Ελληνικού, με αυτό τον τρόπο, έχει δρομολογηθεί, αφού προηγουμένως βελτιώθηκαν οι όροι της Σύμβασης πάρα πολύ σημαντικά χάρη στις παρεμβάσεις της δικής μας κυβέρνησης. Τώρα, οι εκκρεμότητες που μένουν είναι: πώς θα γίνει η διαχείριση του αρχαιολογικού τοπίου που υπάρχει αποδεδειγμένα στην περιοχή. Ο αρχαιολογικός νόμος επιτάσσει ότι κηρύσσεται η περιοχή ως αρχαιολογικός χώρος και κάθε εργασία που γίνεται υπό την εποπτεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και με ευθύνη και της εταιρείας εξετάζεται και δίνονται βαθμιαία οι εξουσιοδοτήσεις ή οι ρυθμίσεις για κάθε έκταση του συνολικού οικοπέδου. Αυτά λέει ο ισχυρότερος νόμος που ισχύει στην ελληνική επικράτεια, ο πιο σταθερός και ο πιο αποτελεσματικός, χάρη στον οποίο διασώθηκαν οι ελληνικές αρχαιότητες και αποτελούν όχι μόνο παράγοντα πολιτισμού, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης.

Τάκης Χατζής: Μιλάμε για συγκεκριμένο θέμα τώρα.

  • Λοιπόν, η εταιρεία δυστυχώς δεν θέλει αυτό. Θέλει κατάτμηση και δεν θέλει να αναλάβει, όπως λέει ο αρχαιολογικός νόμος, το κόστος της αρχαιολογικής έρευνας. Εκεί παίζεται το ζήτημα, είναι ζήτημα κόστους για μια νομοθεσία που η εταιρεία την ήξερε πολύ καλά.

Τάκης Χατζής: Περιμένετε, περιμένετε.  Ένα λεπτό κύριε Υπουργέ. Κατ’ αρχάς εσείς διατυπώνετε αυτή την άποψη, το καταλαβαίνω, πάντα είχατε μια….

  • Μα δεν την διατυπώνω εγώ. Είναι ότι μπορεί να την βρει κανένας στην ισχύουσα νομοθεσία.

Τάκης Χατζής: Ναι, αλλά όμως κύριε Υπουργέ, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο ίδιος ο κύριος Φλαμπουράρης, ερχόμενος εδώ στην εκπομπή μας, στις 3 Σεπτεμβρίου, μας δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο γραφειοκρατικό…..

  • Θα ξεπεραστεί, βεβαίως, συναινετικά και με όλους τους τρόπους θα ξεπεραστεί …..

Τάκης Χατζής: Τι να ξεπεραστεί, μα το στρογγυλεύετε τώρα. Το στρογγυλεύετε, το στρογγυλεύετε…

  • Όχι δεν το στρογγυλεύω…

Τάκης Χατζής: Ε, μα ναι, εντάξει τώρα…

  • Όχι δεν το στρογγυλεύω. Έτσι είναι……

Τάκης Χατζής: Μα πώς; Πώς θα ξεπεραστεί το θέμα της αρχαιολογίας τώρα;

  • Η απόφαση για να γίνει η επένδυση στο Ελληνικό είναι δεδομένη και η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά είμαστε ευρωπαϊκό κράτος, είμαστε ευνομούμενο κράτος και πρέπει να παραμείνουμε.

Τάκης Χατζής: Ναι αλλά αυτό κρύβει και κάτι άλλο.

  • Δεν κρύβει τίποτα.

Τάκης Χατζής: Μισό λεπτό. Όχι, όχι δεν εννοώ αυτό. Κρύβει κάτι άλλο εννοώ πολιτικά. Δηλαδή τι μου λέτε: η επένδυση πρέπει να γίνει.

  • Αφού αποφασίστηκε;

Τάκης Χατζής: Ναι, αλλά για να βάλει ο άλλος και τα λεφτά του θέλει κάποιους όρους που να τον συμφέρουνε….

  • Μα ήταν γνωστοί οι όροι, παγκοίνως γνωστοί. Αμφιβάλλετε γι’ αυτό, ότι οι εταιρείες δεν γνωρίζουν….

Τάκης Χατζής: Δεν ξέρω….

  • Δεν γνωρίζουν τους όρους και τους κανόνες της νομοθεσίας ή της πρακτικής;

Τάκης Χατζής: Καλά, υπογράφουν ένα χαρτί. Σαφώς υπογράφουν, μα δεν είχε ορισθεί…..

  • Μα δεν είναι κάτι καινούριο….

Τάκης Χατζής: Όχι, κύριε Δρίτσα….

  • Η εταιρεία άργησε, καθυστέρησε όλους αυτούς τους μήνες να υποβάλει το business plan και το master plan με δική της ευθύνη ακριβώς γιατί ήθελε να αλλοιώσει τα συμφωνημένα.

Τάκης Χατζής: Ένα λεπτό, δεν έχει συμφωνηθεί, μου λένε τώρα, το πόσα στρέμματα θα θεωρηθούν αρχαιολογικός χώρος. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Είναι πολύ γενική η συμφωνία και εντάσσεται σε ένα γενικότερο θεσμικό πλαίσιο. Δεν έχει εξειδικευθεί…

  • Τα όρια των τριών αρχαίων Δήμων που ανέπτυξαν πολιτισμό και δράση στην περιοχή είναι γνωστά.

Τάκης Χατζής: Αυτό είναι γενικό όμως, καταλάβατε; Δεν είναι…

  • Δεν είμαι ειδικός για να κάνω τοπογραφικό διάγραμμα, αλλά….

Τάκης Χατζής: Όχι, αλλά μιλάω για τη συμφωνία.

  • Όχι, αλλά είναι ένα μέρος της συνολικής έκτασης

Τάκης Χατζής: Η συμφωνία δεν υπάρχει, είναι τόσο % στρέμματα θα είναι αρχαιολογικός χώρος…

  • Πολύ εύκολα μπορεί να προσδιοριστεί.

Τάκης Χατζής: Ε, άμα προσδιοριστεί, ο άλλος λέει δεν τα βάζω τα λεφτά μου εγώ σε έναν τέτοιο προσδιορισμό. Αλλάζω. Φεύγω.

  • Μα, κύριε Χατζή,

Τάκης Χατζής: Και εσείς θα λέτε, εμείς θέλαμε να κάνουμε την επένδυση, αλλά δεν ήθελε ο επενδυτής. Το καταλάβετε τι λέω;

  • Κύριε Χατζή, σκέπτεσθε μια τέτοια επένδυση που θα περιλαμβάνει και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων πόσο εκτοξεύει το οικονομικό όφελος αυτής της επένδυσης; Τι λέμε τώρα; Γιατί έχουμε μια νοοτροπία ότι η αρχαιολογία….

Τάκης Χατζής: Δεν έχουμε καμία νοοτροπία.

  • ….και οι αρχαιολογικοί θησαυροί είναι αντιοικονομικοί.

Τάκης Χατζής: Όχι, ένα λεπτό, ένα λεπτό. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχετε μια αντίληψη πρέπει να την ασπαστούμε όλοι.

  • Όχι βέβαια, αλλά αυτό είναι αυταπόδεικτο.

Τάκης Χατζής: Δεν ξέρω τι είναι αυταπόδεικτο. Ξέρω ότι στη συμφωνία που κάνατε…

  • Δηλαδή δεν ξέρουμε ότι ο Παρθενώνας πέρα από το τεράστιο

Τ Τάκης Χατζής: ώρα μη λέτε, μη λέτε, δεν είναι ο Παρθενώνας το Ελληνικό τώρα!

  • Όχι ο Παρθενώνας δεν είναι το Ελληνικό.

Τάκης Χατζής: Ε, εντάξει πετάγανε αεροπλάνα, ήταν το αεροδρόμιο.

  • Μπορεί κάλλιστα να ενταχθούν τα όποια αρχαιολογικά ευρήματα, όταν είναι σημαντικά….

Τάκης Χατζής: Και έγινε στο Μετρό, δεν έγινε στο Μετρό;

  • …στην αναπτυξιακή πολιτική.

Τάκης Χατζής: Στο Μετρό δεν έγινε;

  • Μα και στο Μετρό…

Τάκης Χατζής: Ναι, αλλά δεν κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος…

  • Αναδείχθηκαν, δόθηκαν μάχες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη…..

Τάκης Χατζής: Ναι εντάξει, δόθηκαν μάχες…

  • Ακριβώς, δόθηκαν μάχες και τότε οι Αρχαιολόγοι ήταν στο στόχαστρο, ότι δεν θέλουν την επένδυση.

Τάκης Χατζής: Όχι εγώ δεν τους βάζω στο στόχαστρο.

  • Ε, μα ακριβώς, ας μην τους βάλουμε στο στόχαστρο.

Τάκης Χατζής: Όμως βάζω στο στόχαστρο την κυβέρνηση και εσάς που λέτε, στο στόχαστρο της κριτικής εννοείται, φυσικά, ότι εμείς θέλουμε την επένδυση αλλά, άμα θα βρούμε αρχαία….  Ναι, αλλά ο άλλος θέλει να το ξεκαθαρίσει αυτό. Πρέπει να ξέρει. Καταλάβατε;

  • Μιλάμε για την αλφαβήτα της πολιτικής. Η πολιτική είναι η σύνθεση των αντιθέσεων….

Τάκης Χατζής: Ναι, αυτό χαίρω πολύ, αλλά δεν το βλέπω εγώ.

  • …η δημιουργική σύνθεση των αντιθέσεων.

Τάκης Χατζής: Κύριε Υπουργέ, αυτό δεν το βλέπω.

  • Πώς δεν το βλέπετε;

Τάκης Χατζής: Πού το είδατε εσείς; Εσείς λέτε άλλο…

  • Εδώ το αίτημα που αναπτύσσεται, και δημοσιογραφικά, πολλές φορές και πολιτικά, ιδιαίτερα από τη ΝΔ, είναι να αγνοήσουμε όλα αυτά στο όνομα δήθεν της επένδυσης…

Τάκης Χατζής: Ένα λεπτό,  ψηφίζετε και λέτε να γίνει η επένδυση. Μετά από αυτό έρχεστε να μου πείτε, όχι εσείς, γενικά ότι πρέπει να προσδιοριστεί, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί στη συμφωνία..

  • Μα, υπάρχει επένδυση σ’ όλο τον κόσμο…

Τάκης Χατζής: Πόσο τοις εκατό στους Αμερικανούς…

  • Υπάρχει επένδυση πουθενά, σ’ όλο τον κόσμο εν λευκώ;

Τάκης Χατζής: Μα εγώ μιλάω τώρα για εν λευκώ; Σας λέω για ένα τέχνασμα επικοινωνιακό που κάνετε. Αυτό σας λέω.

  • Κι όμως, το δίλημμα δεν το θέτετε εσείς. Το δίλημμα που, εκ των πραγμάτων, τίθεται στη συζήτηση, είναι αυτό: θα το παραχωρήσουμε εν λευκώ ή με κανόνες που είναι και διεθνείς κανόνες;

Τάκης Χατζής: Όχι, με κανόνες, το κράτος είναι εδώ και δεν μπορεί να απουσιάζει. Δεν το συζητώ.

  • Ε, περί αυτού πρόκειται. Αυτή είναι η συζήτηση και νομίζω…

Τάκης Χατζής: Δεν το συζητάω, αλλά το θέμα είναι πώς το αντιλαμβάνεται ο καθένας αυτό.

  • Νομίζω ότι θα υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Τάκης Χατζής: Εγώ πιστεύω ότι έγινε ένα επικοινωνιακό τρυκάκι με αυτή την ιστορία, ναι μεν, εντάξει παιδιά να γίνει η επένδυση, αλλά μετά 36.000……

  • Διαφωνώ κύριε Χατζή. Η υπόθεση αυτή….

Τάκης Χατζής: Καλά, εντάξει, σύμφωνοι.

  • …η υπόθεση αυτή έχει πολύ σοβαρό, ουσιαστικό βάθος και πρέπει όλοι να το δούμε έτσι, κατά τη γνώμη μου.

Τάκης Χατζής: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνομιλία, καλή σας μέρα.

  • Εγώ σας ευχαριστώ, να ‘στε καλά.

Τάκης Χατζής: Γεια σας, γεια σας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ