15/09/2017

Ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια για την ενίσχυση στις νεοφυείς επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα

«Ενίσχυση στις νεοφυείς επιχειρήσεις, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και ακόμη περισσότερο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις»

«Περισσότερη στήριξη στις χώρες που υποφέρουν περισσότερο, όπως η Ελλάδα»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας», είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία. Η πρόταση της Κομισιόν, κάνει με καθυστέρηση, ένα βήμα μπροστά. Και η πρόταση του ΕΚ, με τη συμβολή της κας Πιετικάινεν και των σκιωδών εισηγητών, βελτιώνει την πρόταση της Κομισιόν. Αλλά χρειάζεται να τρέξουμε γρηγορότερα. Γιατί η απόσταση που χωρίζει τη στήριξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, σε σύγκριση με άλλες οικονομίες, παραμένει μεγάλη. Άρα, πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Να μειώσουμε το κόστος της γραφειοκρατίας. Να διευκολύνουμε όσους έχουν σπουδαίες ιδέες, αλλά δεν έχουν τα κεφάλαια.
Και να νοιαστούμε περισσότερο για τις χώρες που υποφέρουν περισσότερο, από την ύφεση - όπως η χώρα μου, η Ελλάδα. Σπουδαία μυαλά να μεταναστεύουν στο εξωτερικό, επειδή το τραπεζικό σύστημα της χώρας τους δεν έχει τη δυνατότητα να στηρίξει επιχειρηματικές ιδέες.
Άρα χρειαζόμαστε σε αυτό το θέμα, περισσότερα βήματα και ‘περισσότερη Ευρώπη’».

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπαδημούλης δέχθηκε ερώτηση με μπλε κάρτα από τον Βρετανό Ευρωβουλευτή του κόμματος UKIP, Nτέιβιντ Κόμπερν:
«Δεν θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι οι κυβερνήσεις γενικά είναι ανίκανες; Δεν είναι οι καλύτεροι δυνατοί άνθρωποι... γραφειοκράτες που δεν έχουν εμπειρία από επιχειρηματικότητα. Τι δουλειά έχουν να μπλέκονται στα χρηματιστήρια;
Σίγουρα, ο καπιταλισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθούμε ότι θα αναπτυχθούν οι νέες επιχειρήσεις και, με πάσα ειλικρίνεια, εγώ υπήρξα επιχειρηματίας 30 χρόνια τώρα. Αν υπάρχει, λοιπόν, ένα καλό σχέδιο και αν υπάρχει ένα καλό έργο, κάποιος θα θέλει να επενδύσει χρήματα σε αυτό.
Γιατί λοιπόν, να σπαταλάμε τα χρήματα των φορολογουμένων; Ας το αναλάβει το χρηματιστήριο και οι χρηματιστηριακές αγορές. Τα άλλα είναι ανοησίες και σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων...».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, απάντησε στον Άγγλο Ευρωβουλευτή, ως εξής:
«Κύριε Κόμπερν, εσείς που θεωρείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν τη Σοβιετική Ένωση, είναι λογικό να πιστεύετε ότι η βοήθεια νέων ανθρώπων να αναπτύξουν νεοφυείς επιχειρήσεις, είναι κάτι επικίνδυνο και κακό. Πιστεύετε ίσως σε έναν καπιταλισμό-ζούγκλα, χωρίς ρυθμίσεις. Διαφωνώ - δεν συμφωνώ μαζί σας καθόλου. Όσο δε αφορά τις επικρίσεις σας για τις κυβερνήσεις, μπορεί όντως να έχετε δίκιο, επικρίνοντας την κυβέρνηση της χώρας σας. Σας ευχαριστώ».