ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/07/2017

Δημ. Παπαδημούλης: Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τη Χρυσή Αυγή είναι επικίνδυνη, ανιστόρητη και υπονομευτική για τη κοινοβουλευτική δημοκρατία

Δημ. Παπαδημούλης: Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τη Χρυσή Αυγή είναι επικίνδυνη, ανιστόρητη και υπονομευτική για τη κοινοβουλευτική δημοκρατία



Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη, στην Kυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας για την προοδευτική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, την πορεία του κυβερνητικού έργου και τις πολιτικές συμμαχίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως πρέπει να αναπτυχθεί από τώρα ο διάλογος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας για την επόμενη δεκαετία, σημειώνοντας τη σημασία αναζήτησης πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων γύρω από ένα σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης μετά τα μνημόνια, μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς, του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Τέτοιες συγκλίσεις, πρόσθεσε, οικοδομούνται με συνέπεια από την ελληνική κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τελικό στόχο την αλλαγή της ισορροπίας και του συσχετισμού δυνάμεων.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άσκησε κριτική στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που, σε αντίθεση με την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, δεν επιθυμεί το διάλογο και μένει εγκλωβισμένη στα «βαρίδια» του παρελθόντος που «αβαντάρουν τη στρατηγική της ΝΔ».

 

Για τη κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «υπήρξε μια αναγκαστική και όχι εύκολη επιλογή» δεδομένου ότι «τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Σεπτέμβριο του 2015, και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αρνήθηκαν εξαρχής κάθε δυνατότητα διαμόρφωσης μιας συμμαχικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας πως η συνεργασία αυτή έχει ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας γιατί «οι πολιτικές και προγραμματικές διαφορές είναι σαφείς και μεγάλες».

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης «αποσιωπά και ξεπλένει συνειδητά την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής», επιχειρώντας την ενσωμάτωση «ακόμη περισσότερων ακροδεξιών στους κόλπους της ΝΔ», υπογραμμίζοντας πως δηλώσεις σαν εκείνη που έκανε πρόσφατα σε ευρωπαϊκό δίκτυο είναι επικίνδυνες, ανιστόρητες και υπονομευτικές για την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Link δημοσίευσης

 

«Ιστορική ανάγκη για μια εναλλακτική προοδευτική συμμαχία»

- Χαρακτηρίσατε «λάθος» την «σπουδή» της κυρίας Γεννηματά να πει όχι στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για προοδευτική διακυβέρνηση  μετά τα Μνημόνια. Γιατί; Υπάρχει πολιτική και προγραμματική βάση για κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

 

Έχουμε μπροστά μας δυο μεγάλους στόχους.

Πρώτον: Να βγάλουμε τη χώρα, καθαρά και οριστικά, από τα μνημόνια και την επιτροπεία όπου μας έβαλαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Έχουμε ακόμη σκληρή δουλειά μπροστά μας, αλλά τα πιο δύσκολα βρίσκονται ήδη πίσω μας και θα το πετύχουμε τον Αύγουστο του 2018.

Δεύτερον: Χρειάζεται ένας ευρύς διάλογος από τώρα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Για τις αλλαγές που απαιτούνται στη διοίκηση, την οικονομία, τη δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες που έφεραν τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, αλλά και οι προκλήσεις του μέλλοντος.

Η σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα τονώνει και πάλι την διάκριση προόδου-συντήρησης και αριστεράς-δεξιάς, αποδυναμώνοντας τη διάκριση μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ και στις πολυδιασπασμένες δυνάμεις του κέντρου, προγραμματικό και πολιτικό διάλογο για την αναζήτηση πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων γύρω από ένα σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετά τα μνημόνια.

 

Η σπουδή της κας Γεννηματά να πει όχι ακόμη και στον διάλογο, την φέρνει σε πλήρη αντίθεση με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που καλούν συστηματικά τον Αλέξη Τσίπρα ως παρατηρητή στις Συνόδους τους και στηρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Κυβέρνηση. Διευκολύνει όσους, μέσα και έξω από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν να το μετατρέψουν σε δορυφόρο της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σήμερα, παρά τις αδυναμίες του, τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων της Αριστεράς αλλά και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν τηρούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Τσίπρα και Μητσοτάκη, όπως η κα Γεννηματά. Πολύ περισσότερο δε, δεν αβαντάρουν τη στρατηγική της ΝΔ, όπως κάνουν τα «βαρίδια» του παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Βενιζέλος, Λοβέρδος, Σημίτης κ.λπ.

Ο διάλογος των ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων θα προχωρήσει και στην Ελλάδα, παρά τη βιαστική και λανθασμένη άρνηση της κας Γεννηματά. Γιατί η διαμόρφωση μιας πλατειάς εναλλακτικής προοδευτικής συμμαχίας, έναντι της νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιίζουσας ΝΔ, αποτελεί ιστορική ανάγκη.

 


- Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται κριτική για «όψιμη» και, σε έναν βαθμό, επικοινωνιακή προσπάθεια προσέγγισης  της σοσιαλδημοκρατίας. Και εγκαλείται – και από το ΠΑΣΟΚ – για «ανορθόδοξη « πολιτικά και ιδεολογικά  συμμαχία με τους ΑΝΕΛ.  Τι απαντάτε σ’ αυτή την κριτική;

Η διεύρυνση των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και της κυβέρνησης Τσίπρα προς τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων, δεν είναι ούτε όψιμη, ούτε επικοινωνιακή. Είναι πολύχρονη, ουσιαστική και συστηματική. Το σημαντικότερο: αποδίδει καρπούς, χρήσιμους για τη χώρα.

Η προσέγγιση αυτή είναι αμφίπλευρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη της Αριστεράς που εργάζεται στην Ευρώπη για αυτές τις προοδευτικές συγκλίσεις, με στόχο την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην ΕΕ. Με τη σειρά τους οι σοσιαλδημοκρατικές και οι πράσινες δυνάμεις βρήκαν στην ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα σύμμαχο και συνομιλητή, που, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, επιθυμεί να δώσει τέλος στις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας και να προωθήσει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.

Η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, υπήρξε μια αναγκαστική και όχι εύκολη επιλογή, γιατί τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Σεπτέμβριο του 2015, και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αρνήθηκαν εξαρχής κάθε δυνατότητα διαμόρφωσης μιας συμμαχικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θεωρούν ότι τότε έκαναν λάθος, ας το πουν καθαρά για να το συζητήσουμε, καθώς πάντα επιθυμούμε τη διεύρυνση της σημερινής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση. Η δε κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, έχει ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας. Δεν είναι μια στρατηγική συμμαχία, ούτε φυσικά αιώνια. Γιατί οι πολιτικές και προγραμματικές μας διαφορές είναι σαφείς και μεγάλες.

 

- Έχετε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην συγκρότηση της ευρωπαϊκής ‘Προοδευτικής Συμμαχίας» (αριστερά, σοσιαλιστές και πράσινοι). Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της συμμαχίας και ποια εναλλακτική προτείνει για την Ευρώπη;

Οι στόχοι της «Προοδευτικής Συμμαχίας», της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2016 στο Ευρωκοινοβούλιο και «απλώνεται» βήμα-βήμα σε κυβερνητικό, κομματικό, και κινηματικό επίπεδο, είναι σαφείς: Διαμόρφωση μιας προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης για την Ευρώπη αλλά και για κάθε χώρα-μέλος. Απομάκρυνση από το αποτυχημένο μείγμα των οικονομικών μονομερούς λιτότητας. Υιοθέτηση και εφαρμογή ενός βιώσιμου και δίκαιου αναπτυξιακού μοντέλου με ισχυρό κοινωνικό πυλώνα, για την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας. Επενδυτική στήριξη των ευρωπαϊκών περιφερειών. Μια προοδευτική εναλλακτική που θα καταπολεμά συντονισμένα τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και τη συμμετοχή των πολιτών και των συλλογικοτήτων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, θα ενισχύει τη δημοκρατική διαφάνεια και λογοδοσία άτυπων θεσμών, όπως το Eurogroup.

Η «Προοδευτική Συμμαχία» που οικοδομούμε στην Ευρώπη, είναι διπλά απαραίτητη και στην Ελλάδα.  Και θα εντείνουμε τις πρωτοβουλίες μας προς αυτή την κατεύθυνση.

 

*Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στη ΝΔ και αποστασιοποίηση μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων. Μπορεί, και πώς, να αλλάξει αυτό το κλίμα η κυβέρνηση;

Θα μου επιστρέψετε να είμαι επιφυλακτικός με τις δημοσκοπήσεις. Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας, ώστε η ελληνική κοινωνία να μπορεί να συγκρίνει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση είναι δικαιολογημένη, η κόπωση των πολιτών είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο με τη σταδιακή επάνοδο της οικονομίας σε σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, με τη συνεχή μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία εκείνων των οικονομικών συνθηκών που θα βγάλουν τη χώρα από την επιτροπεία, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο και οι συσχετισμοί θα βελτιωθούν σημαντικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι πιστεύουν ότι οι εκλογές θα είναι περίπατος για τη ΝΔ, κάνουν τεράστιο λάθος.

 

- Κατηγορήσατε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ξέπλυνε τη ναζιστική βία της Χρυσής Αυγής» με τις δηλώσεις του στο Politico.  Ποιος θεωρείτε ότι ήταν ο στόχος αυτών των δηλώσεών του;

Ο κ. Μητσοτάκης αποσιωπά και ξεπλένει συνειδητά την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Γιατί επιδιώκει την ενσωμάτωση ακόμη περισσότερων ακροδεξιών στους κόλπους της ΝΔ. Τριάντα χρόνια πριν, ο πατέρας του, για να κερδίσει τους φιλοβασιλικούς, είχε χαρακτηρίσει «unfair» το δημοψήφισμα που οργάνωσε ο Καραμανλής, με το οποίο καταργήθηκε με 71% της λαϊκής ψήφου ο θεσμός της βασιλείας. Το «unfair» του Κυριάκου είναι ακόμη βαρύτερο. Γιατί αφορά τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Οι πανηγυρισμοί της ίδιας της Χ.Α. για τη δήλωσή του, αποδεικνύουν καθαρά πόσο επικίνδυνη, ανιστόρητη και υπονομευτική για την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι αυτή η δήλωση. Την ώρα μάλιστα που διεξάγεται η δίκη όπου η ΧΑ κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ