09/06/2017

Στ. Κούλογλου για βρετανικές εκλογές: η κ. Μέι έπεσε θύμα των δημοσκοπήσεων και της αλαζονείας της

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Μ. Βρετανία χτες βράδυ, ο Στέλιος Κούλογλου, σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Ιωάννα Νιαώτη και Νίκο Τσιμπίδα, τις εξελίξεις στη χώρα καθώς το συνολικό τοπίο που φαίνεται να διαμορφώνεται διεθνώς από τις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας περιόδου.

Ο Στ. Κούλογλου εξέφρασε την άποψη ότι «η κ. Μέι έπεσε θύμα δύο πραγμάτων: των δημοσκοπήσεων και της αλαζονείας της». «Αντίθετα», πρόσθεσε, «έχουμε μια επαναφορά των Εργατικών στο προσκήνιο. Ο Κόρμπιν, από αουτσάιντερ, πλέον είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του κόμματος, στο οποίο τον αμφισβητούσαν από την αρχή της εκλογής του το Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα. Επειδή τον έχω γνωρίσει και προσωπικά, είναι καταπληκτικός άνθρωπος και νομίζω ότι έκανε μια ειλικρινή εκστρατεία -- αυτά που πιστεύει, τα λέει. Επανέφερε τις αξίες της παράταξης του -τις οποίες είχε παρατήσει ο Τόνι Μπλερ- και μίλησε στους νέους, συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα τους. Η κυριαρχία του στους νέους είναι συντριπτική -- 65% περίπου, ψηφίζουν εργατικό κόμμα. Υπάρχουν κι άλλα πολλά πράγματα να γίνουν για να ξανακερδίσει το Εργατικό κόμμα πέρα από τους νέους και τους εργαζόμενους, αλλά νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα (κυβέρνηση Τερέζα Μέι, κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον ή μία λιγότερο πιθανή συγκυβέρνηση Κόρμπιν), ο Στ. Κούλογλου επισήμανε ότι «σε οποιαδήποτε περίπτωση, η σκληρή γραμμή για το Brexit, την οποία ήθελε να ακολουθήσει η κ. Μέι έχει καταρρεύσει. Αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο είναι να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας, κατά πάσα πιθανότητα από τους συντηρητικούς και ίσως με την κ. Μέι επικεφαλής, η οποία όμως θα πρέπει να λάβει υπόψιν της και τις άλλες δυνάμεις μέσα στη βουλή γιατί δε θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν ταχθεί υπέρ ενός "μαλακού` Brexit, με την έννοια ότι πρέπει να διατηρηθεί και η τελωνειακή ένωση και η κοινή αγορά και η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, πράγματα δηλαδή που οι σκληροί του Brexit θέλουν να καταργήσουν τελείως».

Για την ΕΕ και τη στάση που ενδέχεται να κρατήσει έναντι μιας τέτοιας διαπραγματευτικής γραμμής εκ μέρους της Μ. Βρετανίας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά έχει λόγους να είναι θετική, καθώς και η ίδια έχει συμφέρον να διατηρηθούν οι παραπάνω συνθήκες.

Ερωτηθείς εάν οι νέοι Βρετανοί δείχνουν ένα νέο δρόμο για την Ευρώπη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό δεν αφορά μόνο τη Μ. Βρετανία αλλά αποτελεί μια γενικότερη τάση όπως κατέδειξαν οι εκλογές στη Γαλλία και στις ΗΠΑ όπου οι Μελανσόν και Σάντερς αντίστοιχα, κυριάρχησαν επί των αντιπάλων τους στα ποσοστά των νέων ψηφοφόρων. Από την άλλη, τόνισε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι που ψήφισαν διαφορετικά ευθύνονται για «μια κατάσταση, όπου οι μεγάλοι κόβουν το μέλλον των μικρών, των νέων κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μελετήσουμε πάρα πολύ σοβαρά και στην αριστερά. Υπάρχει μια στροφή της νεολαίας προς την αριστερά διεθνώς, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να καταλάβουν ότι δεν τους συμφέρουν ο νεοφιλελευθερισμός και η συντήρηση».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι «η Μ. Βρετανία μπαίνει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και μάλιστα σε μία πολύ κρίσιμη, μεταβατική περίοδο για την ίδια. Αυτή η πολιτική αποσταθεροποίηση -με την εξαίρεση της Γερμανίας- είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των χωρών διεθνώς -το βλέπουμε και στις ΗΠΑ- είτε ανήκουν στην ΕΕ είτε δεν ανήκουν. Δηλαδή κάτι πάει στραβά συνολικότερα στο πολιτικό και στο οικονομικό σύστημα. Αυτό είναι το μεγάλο συμπέρασμα, ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Πρέπει να σταματήσει η ολιγαρχία του 1% να καρπώνεται όλον τον πλούτο και οι υπόλοιποι να γίνονται φτωχότεροι. Να σταματήσει η σημερινή νεολαία να βλέπει ότι για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο θα ζήσει χειρότερα απ’ ότι ζήσανε οι προηγούμενες γενιές. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει και νομίζω ότι, σιγά-σιγά, με δυσκολίες, κάτι κινείται».

(το ηχητικό της συνέντευξης)