ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

08/05/2017

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρολιάκου για τις σημαντικές καθυστερήσεις για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμώνΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: «Σημαντικές καθυστερήσεις για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών».

Η Βουλή των Ελλήνων με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ψήφισε τον νόμο 4339/2015 σχετικά με την «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης». Κατά την εφαρμογή του νόμου, πραγματοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης διαγωνισμός για την εν λόγω αδειοδότηση.

Λίγο πριν τον διαγωνισμό οι ιδιοκτήτες των υφιστάμενων τηλεοπτικών σταθμών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου. Η ολομέλεια του  Σ.τ.Ε. αποφάσισε πως ο νόμος είναι στα πλαίσια που επιβάλλει το Σύνταγμα, αλλά η διαγωνιστική διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), το οποίο δεν είχε συσταθεί με υπαιτιότητα της αντιπολίτευσης.  Μετά την συγκεκριμένη απόφαση του Σ.τ.Ε. συστάθηκε από  την Βουλή των Ελλήνων η ολομέλεια – Δ.Σ. του Ε.Σ.Ρ. Από τότε και μέχρι σήμερα  έχουν περάσει έξι  μήνες αλλά ο διαγωνισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Εμβρόντητη η Ελληνική Κοινωνία παρακολουθεί παλινωδίες, που χρησιμοποιούνται  ως δικαιολογίες για την καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας,  μελών της Διοίκησης του ΕΣΡ μέσω δηλώσεων, είτε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με της συντάξεις τους (πρόβλημα το οποίο λύθηκε με τροπολογία που ψηφίσθηκε στην Βουλή), είτε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητές  υλικοτεχνικές υποδομές  και το προσωπικό ώστε να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός,  σύμφωνα με δηλώσεις  του αντιπροέδρου του Συμβουλίου σε Κυριακάτική Εφημερίδα.

Παρατηρούμε πως παρατείνεται  το καθεστώς ανομίας λόγω της μη εφαρμογής  αποφάσεων του Σ.τ.Ε.  Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση, έχει ως αποτέλεσμα, να προκύπτει έλλειμα στην αξιοπιστία της ενημέρωσης, έλλειμα δημοκρατίας και έλλειμα στα οικονομικά του Δημοσίου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Αν έχει ενημέρωση από το ΕΣΡ για το πότε υπολογίζει ότι θα αρθούν τα εμπόδια ώστε να πραγματοποιηθεί ο εν λόγω διαγωνισμός.                                                                                                                                               

Ο ερωτών Βουλευτής

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)