27/04/2017

Κ. Χρυσόγονος: Άνευ προηγουμένου υπεκφυγές από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ερώτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Με καθυστέρηση δυο μηνών και με πρωτοφανή διάθεση υπεκφυγής ανταποκρίθηκε το Συμβούλιο της ΕΕ σε επείγουσα ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου σχετικά με το αν θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιόπιστο οργανισμό, αλλά και σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» από τους οικονομολόγους του ΔΝΤ που ζητούν γενναία ελάφρυνσή του. Στην απάντησή του το Συμβούλιο αρκέστηκε να επικαλεστεί πως δεν έχει συζητήσει τα θέματα αυτά!

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

Στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 06.02.2017, αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους του Ταμείου ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο»[1]. Συγκεκριμένα, στη σχετική έκθεσή του, το ΔΝΤ εκτιμά ότι, μέχρι το 2060, το ελληνικό χρέος θα έχει εκτοξευθεί στο 275% του ΑΕΠ, ενώ τονίζεται πως «λύσεις που παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν οδηγούν σε μια πτωτική πορεία του χρέους στον χρονικό ορίζοντα έως το 2060, δεν είναι συνεπείς με τη βιωσιμότητα»[2].

Ερωτάται το Συμβούλιο:

1. Θεωρεί το ΔΝΤ αξιόπιστο οργανισμό ο οποίος πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι;
  2. Εάν η απάντηση στην ερώτηση (1) είναι θετική, τότε πώς σκοπεύει το Συμβούλιο να ανταποκριθεί προς τις εισηγήσεις του ΔΝΤ για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;

Απάντηση

P-000892/2017

Το Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει τα θέματα που θίγει ο αξιότιμος κ. βουλευτής.

[1]     https://www.ft.com/content/6756e4f6-ece6-11e6-930f-061b01e23655

[2]     http://www.kathimerini.gr/895124/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/e3airetika-mh-viwsimo-to-xreos-symfwna-me-thn-analysh-dnt