ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

08/04/2017

Π. Ρήγας στο #1osynedrio της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ: Η δική μας αντίληψη περιλαμβάνει μια οργάνωση Νεολαίας πραγματικά αυτόνομη και ακηδεμόνευτη

Π. Ρήγας στο #1osynedrio της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ: Η δική μας αντίληψη περιλαμβάνει μια οργάνωση Νεολαίας πραγματικά αυτόνομη και ακηδεμόνευτηΣυντρόφισσες και Σύντροφοι,

Οι συνεδριακές διαδικασίες αυτού του τετραήμερου αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό για την ιστορία της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, τη νεολαία της ριζοσπαστικής αριστεράς, που καλείται σήμερα να παίξει κεντρικό ρόλο στον μεγάλο αγώνα του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης για την αλλαγή των συσχετισμών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Βρισκόμαστε κάτι περισσότερο από δύο χρόνια, από την ημέρα που ο ελληνικός λαός πήρε την ιστορική απόφαση να εμπιστευθεί στο τιμόνι της χώρας την Αριστερά.

Πρόκειται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα το θυμόμαστε όλοι και όλες μας, και για τις μεγάλες νικηφόρες μάχες που δώσαμε, αλλά και για τις πολύ δύσκολες αποφάσεις, που υπό την απειλή της ισχύος και των εκβιασμών κληθήκαμε να λάβουμε και να υλοποιήσουμε.

Ειδικά για εμάς, τους λίγο μεγαλύτερους σε ηλικία, είναι μια περίοδος που κληθήκαμε και καλούμαστε να αναμετρηθούμε, τόσο με τις προσωπικές, όσο και με τις κοινές μας πολιτικές μας πορείες, με όσα πιστέψαμε και αγωνιστήκαμε για αυτά, με τα ανεκπλήρωτα οράματά μας.

Η Αριστερά βρίσκεται για πρώτη φορά στην εξουσία και είναι αναγκασμένη να εφαρμόζει πολιτικές –αν όχι τελείως ξένες- σίγουρα όχι τόσο οικείες σε αυτήν. Αναγκάζεται γιατί απλούστατα δεν υπάρχει άλλη λύση και αυτό διαπιστώθηκε απ’όλους μας με οδυνηρό τρόπο. Αναγκάζεται γιατί επί μισό περίπου αιώνα ασκήθηκαν στη χώρα πολιτικές που την οδήγησαν ουσιαστικά στην διάλυση.

Δεν δυσκολευτήκαμε όμως μόνο εμείς οι μεγαλύτεροι αυτή την περίοδο.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015 επηρέασε, όπως ήταν λογικό, αρνητικά τη νεολαία. Μετά τη διάσπαση και τη διάλυση των Οργάνων της πραγματοποιήθηκε η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και, εσείς, οι νεολαίοι και οι νεολαίες που μείνατε στα δύσκολα, προχωρήσατε στην οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με προσωπικό κόστος αλλά και πίστη στο συλλογικό σχέδιο και στο δύσκολο εγχείρημα, καταφέρατε να επανασυστήσετε τον οργανωτικό σας ιστό, να ξεκινήσετε τα πρώτα βήματα παρέμβασής σας στους χώρους νεολαίας, σε σχολεία, ΑΕΙ και γειτονιές, εκδόσατε το περιοδικό σας, οργανώσατε νέα μέλη και είχατε παρέμβαση στα κέντρα φιλοξενίας και στις δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες πραγματοποιήθηκαν πολυθεματικά Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων να αναδεικνύει ότι η σχέση με τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες που έχει η νέα γενιά είναι αυτή που σφυρηλατεί δεσμούς, διαμορφώνει όρους συλλογικού αγώνα και οραματικής προοπτικής.

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει πως τους τελευταίους μήνες η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους. Η φάση της ανασυγκρότησης της Νεολαίας φτάνει λοιπόν στο τέλος της. Άμεσος στόχος πλέον είναι η χαρτογράφηση των βημάτων της νέας περιόδου, της περιόδου της ανάπτυξης και της μαζικοποίησης, στην κατεύθυνση της συγκρότησης μιας μαχητικής και παρεμβατικής Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. 

Μπορεί το συνέδριο αυτό να είναι το 1ο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η οργάνωση αυτή δεν είναι χθεσινή, κουβαλά στις πλάτες της ιστορία είκοσι και πλέον χρόνων. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν ξεκίνησε τη διαδρομή της η νεολαία του τότε ΣΥΝασπισμού, μέχρι και σήμερα, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Σήμερα η Αριστερά δίνει μια σκληρή και πολυμέτωπη μάχη. Μάχη απέναντι σε άνισους διεθνείς συσχετισμούς,

μάχη απέναντι στην κοινωνική κρίση,

μάχη απέναντι σε ένα αδίστακτο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο, μάχη απέναντι σε σοβαρές υποκειμενικές αδυναμίες και σε εξ ίσου σοβαρές τάσεις ενσωμάτωσης.

Η έκβαση αυτής της μάχης, της πιο κρίσιμης των τελευταίων δεκαετιών, θα είναι καθοριστική, όχι μόνο για την Αριστερά και τις κοινωνικές της συμμαχίες, αλλά για την ίδια τη χώρα.

Σε αυτή τη μάχη, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο. Εσείς, οι νέοι και οι νέες του ΣΥΡΙΖΑ, έχετε την αποστολή να οικοδομήσετε μια οργάνωση νεολαίας αριστερή και ριζοσπαστική αλλά και γειωμένη με τις πραγματικές αγωνίες και προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκεί έξω υπάρχει μια κοινωνία που ασφυκτιά, μια νεολαία κομμάτι της οποίας είστε και εσείς που έχει απολέσει δικαιώματα και έχει στερηθεί την προοπτική της.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα και η νεολαία πρέπει να βρούμε χειροπιαστές απαντήσεις. Απαντήσεις πρακτικές που θα αλλάζουν άμεσα την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο, είμαι όμως βέβαιος ότι και εσείς όπως και εμείς δίνετε τον αγώνα καθημερινά.

Σε έσας έτυχε η δύσκολη όσο και όμορφη αποστολή να μπείτε μπροστά στην οργάνωση των κινημάτων και των αγώνων απέναντι στις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν να συντηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων, που θέλουν τους νέους και τις νέες αυτής της χώρας είτε εγκλωβισμένους είτε οικονομικούς μετανάστες.

Να είστε παρόντες στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της αριστεράς, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την αυτοοργάνωση, την ισότητα.

Σε αυτή λοιπόν τη δύσκολη προσπάθεια, θέλω να σας διαβεβαιώσω ό,τι θα έχετε την απόλυτη και αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη από ολόκληρο ανεξαιρέτως το κόμμα. Θα μας έχετε όμως δίπλα σας, όχι από πάνω σας. Η δική μας αντίληψη περιλαμβάνει μια οργάνωση Νεολαίας πραγματικά αυτόνομη και ακηδεμόνευτη.

Μια Νεολαία που θα μπορεί να στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις με επάρκεια και με αυτοπεποίθηση, που θα υπερασπίζεται στην πράξη τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, που θα κατακτά το δικαίωμα να ακούγεται και να γίνεται σεβαστή η κριτική της.

Μια νεολαία που θα είναι παρούσα στα μεγάλα και μικρά μέτωπα του σήμερα. Μιας νεολαίας που μέσα από τη δράση της, τη δουλειά της θα αποκτήσει ηγεμονία στο χώρο της νέας γενιάς. Ηγεμονία μέσα από την επίδραση των ιδεών της, τη συλλογικότητα απέναντι στον ατομικισμό, ηγεμονία από την ανάδειξη αξιών απέναντι στην αλλοτρίωση και μέτωπο απέναντι στον παραγοντισμό.

Εσείς πρέπει να είστε που με το καθημερινό σας παράδειγμα θα στηρίξετε την κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Καλή σας επιτυχία.