13/02/2017

Κ. Ζαχαριάδης: Στοίχημα εθνικό να βγούμε από αυτή τη διαδικασία της κρίσης

Παρέμβαση του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο ρ/σ “ΣΚΑΙ 100,3” και τον Παύλο Τσίμα

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα στο “ΣΚΑΙ 100,3”, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Αυτό επιδιώκαμε από την αρχή, να κλείσει η αξιολόγηση. Πως κλείνει η αξιολόγηση; Με έναν συμβιβασμό με γεφύρωση της απόστασης η οποία χωρίζει τις διαφορετικές πλευρές στο τραπέζι, δεν υπάρχει άλλη λύση, άλλη συνταγή, αρκεί βεβαίως η συνταγή η οποία θα συμφωνηθεί να μην είναι καταστροφική για την κοινωνία μας και την οικονομία μας. Νομίζω ότι δεν θα πάμε σε τέτοια σενάρια. Εμείς επιμένουμε ότι εάν δεν πιάνονται οι στόχοι (παρά τις αντίθετες προβλέψεις) μπορεί να υπάρχει ένας εξειδικευμένος κόφτης, ένας μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης. Δεν μετέχω στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Χουλιαράκη, τον κ. Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα που δίνει τις τελικές εντολές ώστε να φέρουν αυτό τον συμβιβασμό.

Εθνικός στόχος η έξοδος από την κρίση

Το ερώτημα για εμένα δεν είναι εάν αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική του ομάδα, το ερώτημα είναι το εάν αντέχει ο ελληνικός λαός και πως θα βγούμε από αυτή την διαδικασία της κρίσης. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα το οποίο δεν είναι ούτε κομματικό, ούτε παραταξιακό, είναι στοίχημα εθνικό και πρέπει να το υπηρετήσουμε. Η εκτίμηση μου είναι ότι η εισήγηση που θα κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είμαι μέντιουμ, είναι ότι θα εγκριθεί. Δεν θέλω να υποδηλώσω την στάση οποιουδήποτε βουλευτή, σέβομαι απολύτως την τοποθέτησή τους σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα.

Ανακατατάξεις στην ΕΕ

Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ανακατατάξεων και εκλογικών μαχών σε όλη την Ευρώπη. Δεν πίστευε κανένας στο τέλος του 2016 για παράδειγμα ότι η κα Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε ότι δεν θα είναι εσαεί στην ηγεσία της γερμανικής πολιτικής σκηνής, όλοι βλέπανε το δίπολο είτε Φιγιόν είτε Λεπέν να κερδίζει την επόμενη μέρα να κερδίζει στις εκλογές της Γαλλίας. Τώρα δεν είναι έτσι τα πράγματα, μπορεί να κερδίσει η σοσιαλδημοκρατία και οι ευρύτερες δυνάμεις που υποστηρίζονται και από την αριστερά. Ο κ. Σούλτς μπορεί να κερδίσει στη Γερμανία και υποψήφιος κεντροαριστερός μπορεί να κερδίσει στη Γαλλία.

Για την συζήτηση με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς

Εμείς έχουμε πολλά πράγματα να πούμε και πολλά πράγματα να κάνουμε με την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ εάν αποφασίσουν να ακολουθήσουν την γραμμή της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας . Όσο είναι προσκολλημένοι στις επιλογές του 2012-2015 ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να κάνουμε πράγματα. Με αυτή την έννοια το ερώτημα δεν είναι σε εμάς, το ερώτημα είναι στις δυνάμεις του δημοκρατικού κέντρου, στα δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Συζητάμε για τον πολιτικό προσανατολισμό. Σε όλη την Ευρώπη είτε ακόμα και εάν αυτό είναι η Γερμανία, είτε είναι η Γαλλία, είτε είναι οι εξελίξεις στο σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας βλέπουν και συζητάνε με την αριστερά οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη σύμπλευση με τις συντηρητικές δυνάμεις, το λέω με την ιδιότητά μου σαν διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπω ότι ψηφίζουν και ταυτίζονται σε περισσότερα ζητήματα στο κοινοβούλιο ακόμα με την ΝΔ, μακάρι αυτό να αλλάξει. Εμείς δεν τους ζητάμε να γίνου συμπολίτευση, ούτε εν δυνάμει συμπολίτευση. Ζητάμε όμως για παράδειγμα αυτά τα οποία λέει ο κ. Σούλτς, ο κ. Πιτέλα, πολλοί σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, ο κ. Γκουαλτιέρι, στην Ελλάδα να τα υποστηρίζουν και αυτοί.  Εμείς ήδη πήραμε πρωτοβουλίες από το καλοκαίρι του 2016. Φέραμε προς ψήφιση στην βουλή τον νόμο για την απλή αναλογική. Τότε, δυστυχώς και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πλην της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ.Θεοχαρόπουλου, μας λέγανε ότι θα κάνουμε εκλογές το φθινόπωρο του 16 γιατί καταρρέουμε και δεν αντέχουμε. Αυτή ήταν η επιχειρηματολογία τους και ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του Φλεβάρη του 2017. Η απλή αναλογική υπερχρεώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συζητήσουν μεταξύ τους και εν τέλει να συνεργαστούν με βάση τα προγράμματά τους. Δεν ξέρω εάν στην Δημοκρατική Δυμπαράταξη στο ΠΑΣΟΚ ο διαχωρισμός αριστερά – δεξιά, πρόοδος – συντήρησης συνεχίζει να τους λέει  κάτι. Εμάς μας απασχολεί και προσανατολιζόμαστε με αυτά τα δίπολα.

Άρα λοιπόν αυτές είναι οι προκλήσεις. Σε κάθε περίπτωση  για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο έχουμε μια πολύ καλή κυβερνητική συνεργασία και δεν βρίσκω κανένα λόγο να την διαταράξουμε. Συζητάμε θεωρητικά και ιδεολογικά τα άλλα ζητήματα.