ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/02/2017

Από την Κεντρική Πολιτική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Κιλκίς με ομιλητή τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη

Από την Κεντρική Πολιτική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Κιλκίς με ομιλητή τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη



Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι,

Μετράμε ήδη 2 χρόνια διακυβέρνησης της Αριστεράς, μια διετία γεμάτη παγκόσμιες προκλήσεις και καθημερινές μάχες, με στόχο την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας, την κατάκτηση μιας αισιόδοξης προοπτικής για τον ελληνικό λαό.

Πριν 2 χρόνια, λάβαμε εντολή από τον ελληνικό λαό να βάλουμε τέλος σε παθογένειες δεκαετιών, στο πελατειακό καθεστώς, στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Πήραμε την εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να βάλουμε τέλος στη σκληρή νεοφιλελεύθερη λιτότητα, στην ύφεση, στην ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας.

Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, διαπραγματευτήκαμε σκληρά και επώδυνα, βρεθήκαμε μπροστά στο συντηρητικό κατεστημένο της Ευρώπης και με τη συναίνεση του ελληνικού λαού, με νωπή την λαϊκή ετυμηγορία δύο φορές στην κάλπη και μία με το δημοψήφισμα, συν αποφασίσαμε τον οδικό χάρτη εξόδου μας από την κρίση.

Σε όλη αυτή τη διετία και παράλληλα με τις απαιτήσεις της συμφωνίας που πετύχαμε, θέσαμε ως προτεραιότητα τους αδύναμους. Σήμερα, αποτελούν γεγονός:

- η διασφάλιση πρόσβασης στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, 

- η χορήγηση «έκτακτου βοηθήματος 630 εκ. ευρώ για 1.577.442 συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από 850 ευρώ,

- η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος 

- η δυνατότητα καταβολής συντάξεων στους αγρότες, η ανακοπή της συνεχούς μείωσης των εκπαιδευτικών δαπανών που ξεκίνησε το 2011 και τόσα άλλα.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά από την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στη χώρα, αποτελούν γεγονός:

- η  ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, 

- η απόφαση του Eurogroup για τον οδικό χάρτη μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους – τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι σε τελικό στάδιο εφαρμογής- 

- η «πρωτιά» της Ελλάδας στην απορρόφηση των ΕΣΠΑ με ποσοστό απορρόφησης 100% έναντι 90,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Επόμενοι σταθμοί στην κοινή μας διαδρομή για την οριστική επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη και κυρίως της κοινωνίας σε ακμή δεν είναι άλλοι από την  εφαρμογή του αναπτυξιακού μέρους της συμφωνίας του 2015 με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την έξοδο τελικά από την κρίση.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης συνολικά και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, ασκώντας διπλωματία Κορυφής ακόμη και όταν οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας δεν κατάφερναν να ομονοήσουν απέναντι στη στάση τους στο ελληνικό Πρόγραμμα. Εμείς, σε ό,τι μας αφορά τηρούμε τη συμφωνία και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα και οι εταίροι μας θα αποδειχθούν αξιόπιστοι απέναντι στις υπογραφές τους.

Κυρίες και Κύριοι,

Το 2017 δεν είναι 2015, παρότι αυτό απογοητεύει αρκετές πολιτικές δυνάμεις, που αποβλέπουν στην παλινόρθωσή τους και μόνο στην εξουσία, στις καρέκλες. Το 2017 δεν είναι 2015, γιατί ο κόσμος αλλάζει γύρω μας και σε ένα πρωτόγνωρα ρευστό σκηνικό, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, φερεγγυότητας και ειρήνης.

Από τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αλλαγές στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη είναι κοσμογονικές και η Ελλάδα μια από εκείνες τις χώρες που εγγυάται την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο ρόλος μας αυτός, ωστόσο, ως νησιάα σταθερότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μας οδηγεί στο να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και για να είμαι σαφής: Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Το επανέλαβε χθες από την Μάλτα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το καθιστούμε σαφές και εδώ.

Κυρίες και κύριοι, θέλω να σταθώ στις παγκόσμιες προκλήσεις της διετίας που πέρασε. Δεν έχω παρά να σας υπενθυμίσω τις δηλώσεις του πρώην Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου και τόσων άλλων επιφανών προσωπικοτήτων για την αλληλεγγύη των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες.

Εμείς, ως απόγονοι προσφύγων, δεν ξεχνάμε την παρακαταθήκη της ανθρωπιάς, που μας κληροδότησαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας από τον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Ανατολική Ρωμυλία. Εσείς, απόγονοι προσφύγων στο Κιλκίς, θυμίσατε στην ανθρωπότητα τι σημαίνει φιλοξενία, φιλότιμο, ανθρωπιά. Η Ειδομένη, παρά τις όποιες δυσκολίες λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης, άνοιξε την αγκαλιά του, οι Κιλκισιώτες ανοίξατε τις καρδιές και τα σπίτια σας, γιατί ξέρετε και θυμάστε. Όλοι εμείς στεκόμαστε με θαυμασμό και ευγνωμοσύνη απέναντι στον ανθρωπισμό και την ανιδιοτέλειά σας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ελλάδα δεν φαντάζει πια στα μάτια του κόσμου ως μια χώρα χωρίς αύριο, όσο κι αν κάποιοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης προσπαθούν. Ο κόσμος αλλάζει, η Ευρώπη αλλάζει, οι διεθνείς σχέσεις επανακαθορίζονται και πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας δείχνει απόλυτη κατανόηση στη θέση, στη στάση, στα δίκαια αιτήματα της ελληνικής πλευράς, σε όλα τα θέματα, τόσο σε ό, τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στα θέματα που αφορούν την οικονομία και την πορεία της χώρας.

Μεγάλος, άλλωστε σύμμαχος μας είναι η εξαιρετικά θετική απόδοση, η θετική υπέρβαση όλων των οικονομικών στόχων από την πλευρά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, η Ελλάδα επιθυμεί την παγίωση της ειρήνης, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της εδραίωσης και της εξάπλωσης δικτύων επικοινωνίας, μεταφορών και συναλλαγών που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση σχέσεων αλληλεπίδρασης, αλληλοκατανόησης και αλληλεξάρτησης μεταξύ κρατών και λαών.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα:

- οικοδομεί και αναπτύσσει σχήματα τριμερούς συνεργασίας, με κύριους πυλώνες την Ελλάδα και την Κύπρο και την συμμετοχή κρατών εκτός ΕΕ (Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος και Παλαιστίνη).  

- Έχει συγκροτήσει τα εξής τετραμερή σχήματα συνεργασίας, που αφορούν μάλιστα την περιοχή μας: 

Την ενδοευρωπαϊκή τετραμερή, με την συμμετοχή της Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας.

Τη διασυνοριακή τετραμερή, με συμμετοχή Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ για τη συνεργασία στους τομείς της διαχείρισης των συνόρων, της πάταξης της λαθρομετανάστευσης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην ανθρωπιστική διάσταση δράσεων σχετιζομένων με τη συνεργασία και το συντονισμό στο πεδίο της διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Παράλληλα, διοργανώνουμε Διασκέψεις που προάγουν το διάλογο, τη διάδραση και την περιφερειακή συνεργασία, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου, ως μέσων για την εμπέδωση κλίματος ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Ειδικότερα θα ήθελα να επισημάνω:

α. τη Διεθνή Διάσκεψη για τον Πολιτιστικό και Θρησκευτικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή με την οποία προάγουμε την αρμονική συνύπαρξη μέσα σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες και το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Η Διάσκεψη θα επαναληφθεί φέτος, την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη. Αυτή τη φορά μάλιστα θα τη συνδιοργανώσουμε με την Αυστρία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

β.  τη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, την οποία θεσμοθετήσαμε και ήδη προετοιμάζουμε τη δεύτερη Διάσκεψη τον Ιούνιο 2017. Στο πλαίσιο της πρώτης διοργάνωσης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας (Ρόδος, 8-9/9/2016), δόθηκε για πρώτη φορά, η ευκαιρία σε κράτη της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, να συζητήσουν για τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου, μιας νευραλγικής περιοχής γεωπολιτικής σημασίας, που χειμάζεται από πολέμους και μακραίωνες διαμάχες, διδάσκοντας, ωστόσο, τη διαχρονική σημασία του δικαιώματος στην πολυπολιτισμικότητα και την πολυθρησκευτικότητα.

Επιπλέον, έχουμε πρωτοστατήσει στην σύσταση του GC10, της ομάδας των 10 χωρών που εκπροσωπούν τους 10 αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις μας με την Κίνα και είμαστε ευτυχείς που στηρίζει ενθέρμως την πρωτοβουλία μας αυτή, η οποία επιθυμούμε να εδραιωθεί και μέσω αυτής να προωθηθούν άλλες χρήσιμες δράσεις.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική προσαρμόζεται στις αναδυόμενες διεθνείς τάσεις και συγκυρίες, ανασυντάσσοντας αναλόγως την γεωγραφική εκπροσώπηση της χώρας. Έτσι, αναμένεται να ανοίξει Πρεσβεία στη Σιγκαπούρη, καθώς και Γενικό Προξενείο στο Ερμπίλ. Επίσης, αναμένεται να επαναλειτουργήσει η ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη.

Ειδικά τώρα στις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, η κοινή πρωτοβουλία του αφιερωματικού Έτους 2016 απεδείχθη επιτυχέστατο εργαλείο εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων και της επαφής ανάμεσα στον ελληνικό και τον ρωσικό λαό. Το κοινό και στις δύο χώρες υποδέχθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις του Προγράμματος. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα υπήρξε έναυσμα μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων που τις διοργάνωσαν.    

Και βεβαίως  οργανώσαμε και συντονίσαμε βαρυσήμαντες για την Ελλάδα επισκέψεις ξένων ηγετών, όπως του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, Β. Obama και του Προέδρου της Ρωσίας, V. Putin, που έδωσαν στην Ελλάδα και πάλι παγκόσμια αίγλη.

Αναφορικά με την περιοχή των Βαλκανίων, συγκρατείται η ελληνική διπλωματική επιτυχία αναφορικά με τη συμπερίληψη στο κείμενο των συμπερασμάτων της Σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (12.2016) και των πέντε προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί ως βασικές προϋποθέσεις για την εξέταση ενδεχόμενης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Αλβανίας.

Όσον αφορά στις σχέσεις της χώρας μας με την πΓΔΜ, θα πρέπει να συγκρατηθεί η προστιθέμενη αξία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης - στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο αγωγός φυσικού αερίου, η σιδηροδρομική γραμμή Μοναστηρίου-Φλώρινας και οι συνεργασίες μεταξύ αστυνομίας, πυροσβεστικής, αλλά και μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων των δύο κρατών- καθώς πρόκειται για μια πολύπλευρη και εντατική συνεργασία που αποδομεί προκαταλήψεις και προσβλέπει στην εξουδετέρωση αλυτρωτικών και εθνικιστικών τάσεων.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι διανύουμε μια κρίσιμη, ιστορική καμπή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα Τουρκία.

Ειδικότερα για το Κυπριακό ζήτημα, θα ήθελα να επαναλάβω, δεδομένων των εξελίξεων στην πενταμερή Διάσκεψη στη Γενεύη και τις συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο στο Μον Πελεράν, ότι είναι διπλωματική επιτυχία η ξεκάθαρη αναβάθμιση, στο πλαίσιο των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων, της σημασίας των ζητημάτων της κατάργησης του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Τέλος, επί των θεμάτων διοίκησης του Υπουργείου, καταθέσαμε πρόσφατα στη Βουλή νομοσχέδιο σχετικά με την τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΕΞ, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί περαιτέρω η λειτουργία του και να ενδυναμωθεί η επιστημονική υποστήριξη των δράσεων της ελληνικής διπλωματίας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ