29/11/2016

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Το ΕΤΜΕΑΡ  βάσει απόφασης ΡΑΕ   στα  πλαίσια του Κώδικα οφείλει να αποδίδεται από την ΔΕΗ (και τους υπόλοιπους προμηθευτές λιανικής) στον ΑΔΜΗΕ 3 μήνες μετά τη εκκαθάριση εκάστου μηνός (m+3). Το διάστημα αυτό παλαιότερα ήταν 2 μήνες (m+2) και ακόμη πιο παλαιά πριν την κρίση στην αγορά ενέργειας1μήνας(m+1). Σχεδιάζεται για την ενέργεια που θα αφορά από τον τρέχοντα Οκτώβριο και εφεξής, το περιθώριο να επανέλθει στον ένα μήνα (m+1). Παρόλ’ αυτά η ΔΕΗ καθυστερεί συστηματικά την πληρωμή του ΕΤΜΕΑΡ που εισπράττει από τους καταναλωτές στον ΑΔΜΗΕ, για να αποδοθεί κατόπιν στους παραγωγούς μέσω του ΛΑΓΗΕ. Ειδικότερα η καθυστέρηση φτάνει πλέον μέχρι και τις 150 μέρες, ενώ μόλις τον Οκτώβριο καταβλήθηκαν κάποια οφειλόμενα για τα δικαιώματα του Μαρτίου σε μερικούς και όχι όλους τους παραγωγούς. Η ΔΕΗ ακολουθεί την επιβλαβή πρακτική να προσπαθεί να αναπληρώσει τα ελλείμματα είσπραξης που αντιμετωπίζει από την συσσώρευση οφειλών τα τελευταία χρόνια από τους καταναλωτές, καθυστερώντας τις δικές της τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους συγκεκριμένους παραγωγούς. Ιδιαίτερη επιβάρυνση μάλιστα για τους παραγωγούς αποτελεί το γεγονός ότι υποχρεώνονται να προπληρώνουν φόρους και ΦΠΑ για πωλήσεις που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.

Επειδή δε η φορολογική ενημερότητα, τους είναι απαραίτητη για την είσπραξη και παλαιότερων οφειλών αναγκάζονται να αναζητήσουν πολλές φορές επιπλέον κεφάλαια. Έτσι δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά ενέργειας, καθώς με τη σειρά τους οιπαραγωγοί αναγκάζονται να αθετούν τις υποχρεώσεις τους προς το τραπεζικό σύστημα, και αδυνατούν να κάνουν νέες επενδύσεις.

Επειδή η αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και είναι μέρος των υποχρεώσεών μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Επειδή η πρακτική αυτή της ΔΕΗ έχει δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επειδή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κινδυνεύει να οδηγήσει στην καταστροφή ένα σημαντικό κλάδο της οικονομίας, αποτελούμενο στην πλειοψηφία του από μικρούς παραγωγούς, που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επειδή επιπλέον η κατάσταση αυτή καταστρέφει το κλίμα εμπιστοσύνης, αποθαρρύνοντας μάλιστα περαιτέρω επενδύσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεται να ενεργήσει για την έγκαιρη καταβολή των οφειλομένων από τη ΔΕΗ, βάζοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής;

- Προτίθεται να φροντίσει να δοθεί η δυνατότητα για παραχώρησηειδικής φορολογικής ενημερότητας στους παραγωγούς ώστε να μπορούν να εισπράττουν τα δικαιούμενα ποσά χωρίς να χρειάζεται να προπληρώνουν φόρους ακόμη και μεταγενέστερων απαιτήσεων; -Προτίθεται να λάβει κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου αυτού στο μέλλον;

Οι υπογράφοντες Βουλευτές

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)