23/11/2016

Δημ. Παπαδημούλης: Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα;

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, με τις οποίες αμφισβητεί τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης

Δημ. Παπαδημούλης: «Η επεκτατική και πολεμοχαρής ρητορική του Τούρκου Προέδρου, η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, οι εμπρηστικές δηλώσεις στα ΜΜΕ, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας».

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τις νέες, προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, με τις οποίες ο ίδιος αμφισβητεί και υπονομεύει τη διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα “έγγραφο” του οποίου το περιεχόμενο μπορεί να τεθεί “υπό συζήτηση”», κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναλυτικά η ερώτηση προς την Κομισιόν:

Με νέες του δηλώσεις στον τουρκικό Τύπο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης -για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα- τονίζοντας ότι είναι ένα «έγγραφο» του οποίου το περιεχόμενο μπορεί να τεθεί «υπό συζήτηση» και πως η Τουρκία θα διεκδικήσει «κάτι καλύτερο».[1]

Η επεκτατική και πολεμοχαρής ρητορική του Τούρκου Προέδρου, η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, οι εμπρηστικές δηλώσεις στα ΜΜΕ, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται από την ΕΕ στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας για το προσφυγικό, όσο και του ελληνοτουρκικού διαλόγου και της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελών σχέσεων.

Το επίμαχο άρθρο της Συνθήκης είναι το άρθρο 16, το οποίο αφορά στην παραίτηση της Τουρκίας από πάσης φύσης δικαιώματος και επιδίωξης σε εδάφη που βρίσκονται πέραν τον συμφωνηθέντων από την Συνθήκη. Επί της ουσίας, αφορά τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εδάφη της Συρίας και τη Μοσούλη του Ιράκ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς σχολιάζει τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν;

2. Εκτιμά πως η τουρκική ηγεσία ενδυναμώνει την περιφερειακή αστάθεια σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο;

3. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα;

[1] http://www.ahaber.com.tr/gundem/2016/11/22/cumhurbaskani-erdogan-lozan-kutsal-bir-metin-asla-degildir