20/10/2016

Φ. Βάκη: Μέγιστο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ η μη συγκρότηση του ΕΣΡ

«Θα είναι ήττα της κοινωνίας και του κράτους δικαίου να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση με τα τεράστια θαλασσοδάνεια των καναλιών, τα οποία ξέρουμε από την Εξεταστική Επιτροπή ότι δίνονταν με εγγυήσεις αέρα κοπανιστό αλλά δεν ξέρουμε που πηγαίνανε. Είχαμε αύξηση των χρεών εις βάρος του δημοσίου και αύξηση της μαύρης εργασίας και των απολύσεων», υποστήριξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, σε ό,τι αφορά το ζητούμενο δημιουργίας ενός νέου ευνομούμενου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

Η Φ. Βάκη σημείωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα» του ΣΚΑΪ, πως «θα ήταν κρίμα 255 εκατομμύρια ευρώ που δεν είναι λίγα σε μια εποχή κρίσης και δημοσιονομικής στενότητας να τα πάρουμε από την κοινωνία, από τους τομείς της παιδείας και της υγείας, και να επιστραφούν στους καναλάρχες». «Η πραγματικότητα είναι ότι είχε καταλυθεί το κράτος δικαίου και το δημόσιο συμφέρον ταυτιζόταν με τα συμφέροντα των καναλαρχών. Θα φτιάξουμε το ΕΣΡ ή θα κάνει η αντιπολίτευση παζάρια;» συμπλήρωσε.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες διενεργήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης «ελλείψει ΕΣΡ», για τη μη συγκρότηση του οποίου ευθύνεται η αντιπολίτευση, ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε «εκβιασμό» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και «μέγιστο θεσμικό ατόπημα» τη μη συναίνεση στη συγκρότηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως το ΕΣΡ, καθώς δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των κομμάτων, αλλά αποτελεί συνταγματική υποχρέωση η σύστασή της. Η Νέα Δημοκρατία τορπιλίζει το ΕΣΡ «προκειμένου να εκβιάσει την απόσυρση ενός ψηφισμένου από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία νόμου», όπως επισήμανε.

Η Φ. Βάκη συνέχισε λέγοντας πως «κάθε λίγο ακούμε από το βήμα της Βουλής και τα τηλεπαράθυρα την αντιπολίτευση να λέει για "αντισυνταγματικότητα του νόμου" για τα κανάλια. Αφήστε το αυτό να το κρίνει η Δικαιοσύνη. Έχετε αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νόμου πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Προκαταλαμβάνετε αποφάσεις».

Τέλος, επανέλαβε πως κάνει έκκληση «να ηρεμήσουμε, να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη να επιτελέσει το έργο της και να κοιτάξουμε να συγκροτήσουμε το ΕΣΡ».