06/09/2016

Ρ. Σβίγκου: Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζομένους, αλλά απέναντι σε όσους επιδιώκουν τη συνέχιση της ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

Να αλλάξει θέση η ΝΔ για το ΕΣΡ - Με ατζέντα προοδευτικών αλλαγών στη σύνοδο των μεσογειακών χωρών

Σημεία παρέμβασης της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Ν. Τσιμπίδα

Σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και η αγωνία τους απασχολεί όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε όταν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του. Την ίδια στιγμή όμως που στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους, στεκόμαστε απέναντι σ’  αυτούς που επεδίωξαν και συνεχίζουν να επιδιώκουν ακόμα τη συνέχιση της ανομίας και της αυθαιρεσίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες κροκοδείλια δάκρυα απ’ αυτούς οι οποίοι προσπαθούσαν να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια ρύθμισης της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων με το νέο διαγωνισμό. Θυμόμαστε τον κ. Αυγενάκη από το βήμα της Βουλής, όταν συζητείτο ο ελάχιστος αριθμός των 400 εργαζομένων, να λέει ότι προσβάλλεται το διευθυντικό δικαίωμα κι ότι θα πρέπει το ίδιο το κανάλι να επιλέγει τον αριθμό των εργαζομένων. Θυμόμαστε τον κ. Αμυρά από το ΠΟΤΑΜΙ να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ελάχιστος αριθμός εργαζομένων λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, γιατί, όπως έλεγε τότε,  εάν υπάρξουν ρομποτικές κάμερες, τα κανάλια δεν θα χρειάζονται εργαζόμενους και άλλα τέτοια ευτράπελα. Τώρα βλέπουμε τους ίδιους ανθρώπους που προσπαθούσαν να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια κατοχύρωσης του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια, να γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως και να κλαίνε στα τηλεοπτικά παράθυρα γι αυτούς τους οποίους σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να τους προστατεύσουν.

Συνεχίστηκε και συνεχίζεται ακόμα μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί ένα σύστημα το οποίο έχει τελειώσει. Το πάρτι του τριγώνου της διαπλοκής μεταξύ καναλιών, πολιτικού προσωπικού και τραπεζών πρέπει να λάβει ένα τέλος. Δεν είμαστε ούτε στο 2010, ούτε στο 2012, δεν είναι κυβέρνηση ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, και πρέπει να μπουν κανόνες που θα είναι και σύμφωνοι με το Σύνταγμα και σύμφωνοι με την απαίτηση της κοινωνίας για διαφάνεια, για ανεξαρτησία, για λογοδοσία, αλλά και να προχωρήσουμε σε βιώσιμα σχήματα στα οποία και θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η συγκρότηση ενός ισχυρού ΕΣΡ είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση και για τη διαφάνεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οπότε, καλούμε τη ΝΔ, που είναι αυτή η οποία έχει μπλοκάρει τη διαδικασία της συγκρότησής του, να καταλάβει το λάθος της, να κάνει πίσω και να συναινέσει στην επανασύσταση του ΕΣΡ. Η ΝΔ επένδυσε πολιτικά στη μη συγκρότηση του ΕΣΡ,  έχασε, και τώρα πρέπει να αλλάξει τη στάση της. Το ΕΣΡ έχει από το Σύνταγμα ένα ρόλο ουσίας, τον οποίον πρέπει να τον διαφυλάξουμε. Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια το ΕΣΡ πολλές φορές να σιωπά, να μην λαμβάνει εκείνα τα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας και του περιεχομένου. Οπότε και θα πρέπει να επανασυσταθεί το ΕΣΡ και θα πρέπει να συγκροτηθεί σε νέες βάσεις ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να μιλάμε για μια νέα σελίδα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση στα εργασιακά και τη σύνοδο των μεσογειακών χωρών

Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω από την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Καμία κουβέντα για οποιαδήποτε απορρύθμιση, είτε για κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, είτε για ομαδικές απολύσεις, είτε μιλούμε ενδεχομένως για άλλες παράλογες σκέψεις που έχουν ακουστεί, ιδιαίτερα από την πλευρά του ΔΝΤ. Αντίθετα, πρέπει να βάλουμε μια θετική ατζέντα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κάτι το οποίο δεν αποτελεί μια «ιδεοληψία» των αριστερών και των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά είναι ένα ουσιαστικό ζήτημα δημοκρατίας, αλλά και συστατικό στοιχείο αναζωογόνησης και της αγοράς,  από εργαζόμενους που θα έχουν και δικαιώματα και θα έχουν και αξιοπρεπείς μισθούς.

Θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι στην Ευρώπη, και πρώτα οι χώρες που βιώνουν στην πρώτη γραμμή την κρίση ότι η περαιτέρω απορύθμιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και στρώνει το έδαφος στην ενίσχυση ακραίων φωνών, ακροδεξιών φωνών, ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης των ζωών χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών. Δεν συνιστά απλώς ένα ζήτημα επιβίωσης των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και ένα ζήτημα επιβίωσης της Ευρώπης. Θα προσέλθουμε με μια ατζέντα προοδευτικών αλλαγών και στο προσφυγικό και στα εργασιακά και στην ανάπτυξη. Είναι επιτακτική η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση ενός μετώπου ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, αριστερών δυνάμεων, αλλά και σοσιαλδημοκρατικών  δυνάμεων οι οποίες αποδεσμεύονται από το νεοφιλελευθερισμό.