02/08/2016

Ο Ανδρ. Μιχαηλίδης για την ταχύτατη και κατ’ εξαίρεση επίσπευση των διαδικασιών αποπληρωμής των μαστιχοπαραγωγών

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της ΝΟΔΕ Χίου, στην οποία περισσεύει η επιθετικότητα και η υποκρισία αλλά λείπει εντελώς η εγκυρότητα και η ουσία, θα ήθελα να κάνω τις εξής επισημάνσεις:

Πρώτον, ως προς τις άμεσες ενισχύσεις που εξήγγειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους συνολικά 1 εκ. ευρώ προς την ΕΜΧ, ήταν εξαρχής σαφές και ουδέποτε αποκρύφτηκε πως αυτές αφορούν ήδη κατοχυρωμένα ποσά σχετικά με επένδυση της ΕΜΧ καθώς και πρόγραμμα προώθησης προϊόντων Π.Ο.Π. σε τρίτες χώρες. Αυτό που είναι επίσης σαφές είναι πως έγινε ταχύτατη και κατ’ εξαίρεση επίσπευση των διαδικασιών αποπληρωμής, κάτι που αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογίσει κανείς τη γενικά χρονοβόρα αυτή διαδικασία καθώς και τη δεδομένη δημοσιονομική στενότητα που επηρεάζει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, σε λιγότερο από μία βδομάδα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υποβολής δηλώσεων για αποζημίωση με την άφιξη του κλιμακίου του ΕΛΓΑ στη Χίο.

Δεύτερον, θα ήθελα να ενημερώσω τη ΝΟΔΕ Χίου ότι σε αντίθεση με αυτούς που όψιμα θέτουν το θέμα του μέτρου δάσωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), έχω στείλει επιστολή ήδη από τις 26-02-16 στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία και επισυνάπτω για του λόγου το αληθές, με την οποία ζητώ να γίνει μείωση της απαιτούμενης έκτασης  - ειδικά για τα νησιά - από πέντε σε δύο στρέμματα. Η πρόταση αυτή έχει γίνει ευνοϊκά δεκτή τόσο από το εν λόγω Υπουργείο όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει συναρμοδιότητα επ’ αυτού του μέτρου, και αναμένω πως θα υιοθετηθεί στην επόμενη αναθεώρηση του ΠΑΑ.