21/07/2016

Τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων

Τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρούσα ρύθμιση επιδιώκεται η επίσπευση και η άμεση υλοποίηση  μη ολοκληρωθεισών για οιονδήποτε λόγο διαδικασιών σύναψης συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και  νομικών προσώπων του άρθρου 1 του ν.3429/2005, για επιχειρησιακές ανάγκες που είχαν διατυπωθεί προ της ενάρξεως ισχύος του ν. 3978/2011 και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να υφίστανται, με τη δυνατότητα επικαιροποίησης των τεχνικών προδιαγραφών. Παρότι οι εν λόγω διαδικασίες σύναψης σύμβασης εντάσσονται  στα πλαίσια του ν. 3433/2006, δοθέντος ότι η έναρξη διαδικασίας σύναψής τους τοποθετείται χρονικά πριν τεθεί σε ισχύ ο ν. 3978/2011, κρίνεται  σκόπιμο να διατυπωθεί ρητώς το νομοθετικό καθεστώς που τις διέπει για λόγους ασφάλειας δικαίου.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Μη ολοκληρωθείσες για οποιοδήποτε λόγο διαδικασίες σύναψης σύμβασης με νομικά πρόσωπα του άρθρου 1 του ν. 3429/2005 όπως ισχύει, για κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που είχαν  διατυπωθεί προς λήψη σχετικής απόφασης  κατά τον χρόνο ισχύος του ν. 3433/2006 πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3978/2011 και εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι την 31-12-2016, διέπονται από το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά τον χρόνο διατύπωσης της οικείας απαίτησης και ολοκληρώνονται, επιτρεπομένης της  επικαιροποίησης των τεχνικών προδιαγραφών, εφ’ όσον αυτή είναι αναγκαία.

Αθήνα 21 Ιουλίου 2016

Οι βουλευτές