06/07/2016

Παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Σλοβακική προεδρία της ΕΕ

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση με θέμα «Δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου για τις Δραστηριότητες της Σλοβακικής Προεδρίας».

Στην ομιλία του, ο Δημ. Παπαδημούλης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ανάφερε τα εξής:

«Κύριε Φίτσο καλώς ήρθατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα σας διαβάσω μια δήλωση: “Δεν υπάρχει θέση για το Ισλάμ στη Σλοβακία - είναι αδύνατο να υποδεχθεί μουσουλμάνους”. Σας θυμίζει κάτι; Την κάνατε εσείς, στη χώρα σας. Και σας ρωτάω: Επιμένετε σε αυτή τη δήλωση; Με αυτό το πνεύμα θα ασκήσετε την Ευρωπαϊκή προεδρία;

Ο κ. Ρόμπερτ Κάλινακ, Υπουργός Εσωτερικών σας, είπε: “Το ευρωπαϊκό σύστημα ποσοστώσεων για την υποδοχή των προσφύγων είναι λάθος”. Συμμερίζεστε αυτή τη δήλωση; Έτσι θα εργαστείτε ως Προεδρεύων της ΕΕ;

Στις 2 Οκτωβρίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, κ. Όρμπαν, έχει εξαγγείλει ένα δημοψήφισμα, για να ξηλώσει και να αρνηθεί την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ποια είναι η δική σας θέση και το δικό σας σχόλιο;

Πώς θα εργαστείτε μέχρι τότε με τον Ούγγρο συνάδελφό σας;

Και επίσης: η Κομισιόν έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, με την ολοκλήρωση και του Τρίτου Πυλώνα, που είναι το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης των Τραπεζικών Καταθέσεων, που εξυπηρετεί τους Ευρωπαίους πολίτες-καταναλωτές, εξασφαλίζοντας ισοτιμία, ασφάλεια κάτω από μια “ευρωπαϊκή ομπρέλα”. Ένα κράτος μέλος, η Γερμανία, υπονομεύει και αρνείται αυτή την πρόταση. Εσείς θα είσαστε με την Κομισιόν ή με τη  γερμανική κυβέρνηση;»