ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

15/06/2016

Ο Σωκράτης Βαρδάκης με αφορμή την εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες της στοάς ΜακάσιΜε αφορμή την τελετή μνήμης στην στοά Μακάσι, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ κος Βαρδάκης Σωκράτης προέβει στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ενετική στοά Μακάσι, χώρος εγκλεισμού αμάχων και ομήρων αγωνιστών την περίοδο 1941-1944 αποτελεί ένα μοναδικό «Μνημείο εθνομαρτύρων και αφανών ηρώων» συνδεδεμένο με την ηρωική αντίσταση του κρητικού λαού απέναντι στην βαρβαρότητα του κατακτητή.

Πίσω από τα σιδερένια κάγκελα της εισόδου της στοάς φυλακίστηκαν γενναίοι πατριώτες με κορυφαίες τραγικές στιγμές το «μεγάλο μπλόκο» της 15ης Ιουνίου 1943 που συλλαμβάνονται 300 όμηροι και μεταφέρονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Ένα χρόνο αργότερα από τις 30 Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου, μέσα στα άλλα αντίποινα για την απαγωγή του Κράιπε, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν άλλους 400 πατριώτες από όλη την Κρήτη (Ελληνορθόδοξους και Ελληνοεβραίους). Οι κρατούμενοι κατά τη μεταφορά τους με το πλοίο «Δαναίς» για τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως πνίγηκαν όλοι, εκτός από το πλήρωμα και τους Γερμανούς συνοδούς, την 8η προς 9η Ιουνίου 1944.

Σήμερα τιμούμε την μνήμη τους, με την υπόσχεση να διατηρούμε ζωντανή την υπερηφάνεια μας για την ιστορία του τόπου μας, για τους αγώνες τους και για το αδούλωτο πνεύμα του λαού μας.»