ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/05/2016

Τοποθέτηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην 126 Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σόφια)

Τοποθέτηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην 126 Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σόφια)



 

Αποτελεί τιμή για εμένα να απευθύνομαι στην 126η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Η Ελλάδα εξακολουθεί να εμπνέεται από τα ιδανικά και τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδίως ενόψει των πολύπλευρων προκλήσεων που η ανθρωπότητα βιώνει. Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στο κοινό μας όραμα για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ευημερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους.

 

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, πιστεύουμε ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αποτελεί πρόκληση για όλους μας, για το Συμβούλιο της Ευρώπης, το να συμβάλλουμε αποτελεσματικά, ως σημαντικός και υπεύθυνος διεθνής παράγοντας, στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση και υπέρβαση των αβεβαιοτήτων που οι λαοί μας βιώνουν.

 

Σε αυτό το πνεύμα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά εκτίμησή μας προς τον Γενικό Γραμματέα Jagland για την ηγεσία του και να τον διαβεβαιώσω για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας, ιδίως όσον αφορά στις προσπάθειές του να ενισχύσει περαιτέρω την απόδοση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την άσκηση προληπτικής διπλωματίας, καθώς και την ευελιξία του Οργανισμού στην αντιμετώπιση των αναδυόμενων σύνθετων απειλών για την ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο, πρωτόγνωρης έντασης που δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς συστήματος.

 

Η Ελλάδα χαιρετίζει, ιδιαίτερα, τη σημαντική συμβολή που κάνει ο Γενικός Γραμματέας με την τρίτη Έκθεσή του για την κατάσταση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Θα μου επιτρέψετε να τη χαρακτηρίσω ως μία γενναία πρωτοβουλία.

 

Aυτό που διακρίνω στην Έκθεση είναι η πρόθεση να ανοίξει και να διατηρήσει το διάλογο με τις Κυβερνήσεις των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πάνω σε θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς και με βάση τις αξίες που μοιραζόμαστε.

 

Η Έκθεση όχι μόνο αποδίδει πρόσθετη αξία στις ήδη υφιστάμενες διαδικασίες παρακολούθησης της Εφαρμογής των Συνθηκών του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις διάφορες Εκθέσεις που αυτοί παράγουν, σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά ενισχύει, επίσης, την εγγενή λογική του ελεγκτικού μηχανισμού και τούτο είναι προς το κοινό μας όφελος, αγαπητοί συνάδελφοι, το όφελος όλων των κρατών-μελών.

 

Μοιραζόμαστε, τις ανησυχίες σας, κύριε Γενικέ Γραμματέα, ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπως αναφέρετε στην Έκθεσή σας, η πολιτική της αλληλεγγύης, της γενναιοδωρίας και της ανεκτικότητας φαίνεται να δίνει τόπο στο σοβινισμό, τη διαίρεση και το φόβο.

 

Επιτρέψατέ μου, σε αυτό το σημείο, να προχωρήσω στο θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη.

 


Κύριε Γενικέ Γραμματέα,


Η συνεχιζόμενη προσφυγική/μεταναστευτική κρίση ξεπερνά τις δυνατότητες μεμονωμένων χωρών και πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά και συντονισμένα. Η μετανάστευση παραμένει το μείζον ζήτημα που έχει θέσει σε δοκιμασία την ενότητα και την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε ένα διεθνές ζήτημα, κατά τρόπο συμβατό με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας, που να μη θέτει εν αμφιβόλω τις σχετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου.


Η συνεχιζόμενη ενασχόληση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και προσωπικά υμών, με αυτήν την κρίση, παρέχει περαιτέρω εγγυήσεις όσον αφορά την τήρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μεταναστών και των προσφύγων, όπως κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σύμφωνα με την κοινή μας δέσμευση προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επίσης, ευαισθητοποιεί ως προς το ότι πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα ευρωπαϊκών, ακόμη και παγκοσμίων διαστάσεων.


Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα ισχυρή μεταναστευτική πίεση, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Επιτρέψατέ μου να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα σέβεται πλήρως τις δεσμεύσεις της, ως κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδίως σε ό,τι αφορά στις ιδιαίτερες ανάγκες των ευάλωτων ομάδων, οι οποίες λαμβάνονται δεόντως υπόψη, σε όλες τις περιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη προσοχή έχει αποδοθεί στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τις οικογένειες.

Όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες εβδομάδες, καλωσορίσαμε στην Ελλάδα τον Ειδικό Εκπρόσωπό σας για τους Πρόσφυγες και τη Μετανάστευση, Πρέσβυ κ. Tomáš Boček. Είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει, από πρώτο χέρι, την τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές Αρχές, σε συνεργασία με εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, την κοινωνία των πολιτών και απλούς πολίτες, προκειμένου να διασφαλισθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα μας. Υπήρξε μία γόνιμη και ουσιαστική επίσκεψη, σε μία κρίσιμη καμπή, και τη θεωρούμε ως ένα πρώτο βήμα προς την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μας σε θέματα μετανάστευσης και προσφύγων.

 

Προσβλέπουμε σε μία γόνιμη συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, τόσο σε τεχνογνωσία, καθώς και σε θέματα χρηματοδότησης και υποδομών. Σημειώνουμε, εδώ, τη χρηματοδότηση από την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης επεκτάσεων σε ένα κέντρο υποδοχής στη Λέσβο και στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των συνεργειών.

Κοινός μας στόχος παραμένει να ανταποκριθούμε στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, με σεβασμό προς τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η Ελλάδα, παρά τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, θεωρεί εντελώς αδιανόητες οποιεσδήποτε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.


Δεν πρέπει να παραβλέπουμε, ωστόσο, την ευρύτερη εικόνα. Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να μετριασθεί η εισροή προσφύγων και οι τραγικές της συνέπειες είναι να μπει, επειγόντως, ένα τέλος στη σύγκρουση στη Συρία. Η Ελλάδα στηρίζει όλες τις προσπάθειες με στόχο να σταματήσει η αιματοχυσία, μέσω της προώθησης μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης.

 

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,


Οι πρόσφατες θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και αλλού, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στην τρομοκρατία.

 

Το συναφές Σχέδιο Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που υιοθετήθηκε τον Μάιο του 2015 προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί η σημασία της συμπληρωματικότητας και της συνεργασίας με τους στρατηγικούς εταίρους μας, πάνω στα θέματα αυτά.

 

Η νεολαία πρέπει οπωσδήποτε να είναι μεταξύ των κυρίων ευεργετούμενων από τις πολιτικές μας εναντίον του βίαιου εξτρεμισμού. Επιπλέον, θα πρέπει να προωθηθούν και να υποστηριχθούν εκστρατείες, με στόχο την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων και την ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων στα ζητήματα αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε εξίσου σημαντικό το να ενεργήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης, παρέχοντας εναλλακτικές λύσεις για τους νέους.

 

Η εστίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι απαραίτητη για την ενθάρρυνση του πλουραλισμού, με στόχο την προώθηση της ανεκτικότητας έναντι της εθνοτικής, θρησκευτικής, γλωσσικής και πολιτισμικής πολυμορφίας και την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στην τρομοκρατία.

 

Επιπλέον, η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης θα μπορούσε και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο διάλογο της Πολιτικής Γειτονίας του Οργανισμού και να προωθηθεί στο πλαίσιο των εταιρικών σχέσεων Γειτονίας με διάφορες χώρες.

 

Η Ελλάδα υποστηρίζει το διαθρησκειακό διάλογο ως εργαλείο για την πρόληψη των κοινωνικών εντάσεων και κρίσεων, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, μέσω της προώθησης της αμοιβαίας κατανόησης, της ανοχής και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Σε αυτό το πνεύμα, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τους ηγέτες των μουσουλμανικών κοινοτήτων στη χώρα μας για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης. Επιπλέον, η Ελλάδα διοργάνωσε και φιλοξένησε, τον περασμένο Οκτώβριο, Διεθνή Διάσκεψη, με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».


Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

 

Η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία η ανθρωπότητα προσπαθεί να οικοδομήσει ένα ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον για όλους τους ανθρώπους, σε κάθε γωνιά της γης. Όλα τα άτομα δικαιούνται την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τους. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απλά προνόμια, μας επιτρέπουν να υπάρχουμε, να δημιουργούμε και να ευημερούμε.

 

Υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ευαίσθητες περιοχές συγκρούσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της δημοκρατίας. Οι αξίες και οι αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να κατευθύνουν τις προσπάθειές μας σε ταραγμένες περιοχές, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στους τομείς της πολιτικής, της κοινωνικής σταθερότητας και της ασφάλειας.

 

Πιστεύουμε ότι ο Οργανισμός έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διατήρηση της σταθερότητας, μέσω της προώθησης της ενότητας, στη βάση του σεβασμού της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και μέσω της υποστήριξης συνταγματικών και δικαστικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές.

 

 

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,


Προτού κλείσω τις παρατηρήσεις μου, παρακαλώ επιτρέψατέ μου να συγχαρώ τη Βουλγαρία για τη γόνιμη και εποικοδομητική Προεδρία της, καθώς και για την τόσο επιτυχή διοργάνωση αυτής της Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών. Θα ήθελα, επίσης, να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας, προκειμένου να συγχαρώ την Εσθονία για την εισερχόμενη Προεδρία της και να επαναλάβω την πλήρη υποστήριξή μας προς τις προτεραιότητές της.


Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ