ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/04/2016

Α. Τριανταφυλλίδης: Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης



Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Το μείζον θέμα της υπερκορεσμένης  και επικίνδυνης περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης έθεσε προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Κατά την τοποθέτησή του ο κ.Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε σε μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει τόσο ο πολίτης όσο και ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης από τις πολλαπλές ανεπάρκειες του συγκεκριμένου δρόμου και επεσήμανε την αναγκαιότητα της συνολικής αναβάθμισης  της Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, η οποία, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Μετρό, θα έδινε μία οριστική,  ριζική, ευρωπαϊκή και σύγχρονη λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τριανταφυλλίδης «Ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος σχεδιάστηκε για είκοσι χιλιάδες αυτοκίνητα. Χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατόν είκοσι έως  εκατόν πενήντα χιλιάδες εποχούμενους, ειδικά τους θερινούς μήνες με την παρουσία τουριστών και επισκεπτών στην πόλη. Οι πολλαπλές του αδυναμίες και ανεπάρκειές του, όπως η φθορά του ασφαλτοτάπητα χωρίς αντιολισθητική στρώση, οι καθιζήσεις των επιχωμάτων,  η κακή λειτουργία της αποστράγγισης, τα προβλήματα χάραξης σε αρκετά σημεία του δρόμου, η έλλειψη Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης που προκαλεί συνθήκες συμφόρησης, η συχνή πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων και συστημάτων,  λόγω της πλημμελούς συντήρησής του, ο ελλιπής φωτισμός ειδικά στη σύνδεσή του με την εξωτερική περιφερειακή –μιλάμε για έναν τυφλό δρόμο- και η απουσία οποιασδήποτε παροχής στοιχειωδών υπηρεσιών στους χρήστες του δρόμου καθιστούν το συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο μη εξυπηρετικό και επικίνδυνο για τους χρήστες του».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε πως «μια νέα επαναχάραξη του περιφερειακού δρόμου -του εσωτερικού περιφερειακού δρόμου- της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι μέσα στα σχέδιά μας και να καταγραφεί ως έργο πρώτης προτεραιότητας που μαζί με τον συνάδελφό σας, τον κ. Σταθάκη, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, να υποστηριχθεί με την αναγκαία χρηματοδότηση, τουλάχιστον με την εκκίνηση μιας προμελέτης.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας τόνισε πως ήδη βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη δύο εργολαβίες για την αρτιότερη δυνατή αναβάθμισή του, με τον τίτλο «Συντήρηση περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης», προϋπολογισμού 6 εκατομμύριων ευρώ, μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων για την Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για έργα συντήρησης  της Περιφερειακής Οδού, με την εποπτεία και την ευθύνη της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία από το 2011 έχει και την ευθύνη του εν λόγω δρόμου. Τα έργα αυτά θα  είναι σε εξέλιξη για τα δύο επόμενα χρόνια.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, να περιληφθούν, ως προς την χρηματοδότηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εσωτερικής  Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης  σε  ευρωπαϊκά προγράμματα και συγκεκριμένα στο τρέχον εγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα με τον τίτλο «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014 - 2020.

Ακολουθεί η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης:



Από τα πρακτικά της Βουλής:

Πρώτη θα συζητηθεί η πέμπτη με αριθμό 779/12-4-2016 επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης.

Θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Μπαλάφας.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, έχετε τον λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Νομίζω ότι είναι γνωστό ότι και ο τρόπος και η πολεοδομική διαμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε σχήμα παπιγιόν, στο βαθμό που υπάρχει θάλασσα από τη μια πλευρά και το Σέιχ Σου από την άλλη, χωρίζοντας την πόλη ουσιαστικά ανατολικά και δυτικά, έχει καταστήσει τον περιφερειακό δρόμο τη μισή ζωή των Θεσσαλονικέων. Γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν τη Θεσσαλονίκη, ο δρόμος σχεδιάστηκε το ’70 και υλοποιήθηκε το ’90. Δηλαδή, ήδη από την υλοποίηση του είχε προβλήματα επικαιροποίησης και ανταπόκρισης στα δεδομένα, που στο μεταξύ το διάβα των είκοσι ετών είχαν αλλάξει.

Με τα δεδομένα της κυκλοφοριακής συμφόρησης εντός της πόλης, ο Θεσσαλονικεύς αλλά και ο επισκέπτης ο οποίος δεν θέλει να υποστεί τον κυκλοφοριακό φόρτο γιατί κατευθύνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά από τους Νομούς Σερρών, την Πιερία, την Πέλλα, το Κιλκίς για να μην υποστεί τον φόρτο εντός της πόλης, κατευθύνεται μέσω του Περιφερειακού προς τη Χαλκιδική και το αεροδρόμιο ή γίνεται η αντίστροφη πορεία αυτών που θέλουν να πάνε στη δουλειά τους –όσοι έχουν απομείνει με δουλειά, τέλος πάντων- στη βιομηχανική ζώνη της Σίνδου και τα εργοστάσια που βρίσκονται στη δυτική πλευρά της πόλης.

Αυτός ακριβώς ο κυκλοφοριακός φόρτος έχει καταστήσει αυτήν τη συγκεκριμένη οδό πρώτης επιλογής που είναι ταυτισμένος πλέον με την καθημερινότητα του Θεσσαλονικέα. Υπό αυτήν την έννοια αιτιολογώ για ποιο λόγο αναδεικνύω το συγκεκριμένο θέμα και νομίζω ότι οι Θεσσαλονικείς που μας ακούν το έχουν αντιληφθεί.

Ο συγκεκριμένος δρόμος, κύριε Υπουργέ -ελπίζω ότι οι υπηρεσίες σας έχουν ενημερώσει- ήδη από το 2011 έχει περάσει στην αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας. Αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων. Δεν είναι απλά υπερκορεσμένος. Σχεδιάστηκε για είκοσι χιλιάδες αυτοκίνητα. Κυκλοφορείται καθημερινά από εκατόν είκοσι και εκατόν πενήντα χιλιάδες χρήστες, ειδικά τους θερινούς μήνες με τους τουρίστες και τους επισκέπτες στην πόλη. Αντιμετωπίζει προβλήματα εν τη γενέσει του, όπως η φθορά του ασφαλτοτάπητα χωρίς αντιολισθητική στρώση, οι καθιζήσεις των επιχωμάτων,  η κακή λειτουργία της αποστράγγισης, τα προβλήματα χάραξης σε αρκετά σημεία του δρόμου, η έλλειψη Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης που δημιουργεί συνθήκες συμφόρησης, η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων λόγω της πλημμελούς συντήρησής του, ο ελλιπής φωτισμός ειδικά στη σύνδεσή του με την εξωτερική περιφερειακή –μιλάμε για έναν τυφλό δρόμο- και η απουσία οποιασδήποτε παροχής στοιχειωδών υπηρεσιών στους χρήστες του δρόμου. Δεν έχει κάπου, δηλαδή, να κάνει κάποιος στην άκρη για να απαντήσει σε ένα τηλεφώνημα, για να δει τι συμβαίνει με το παιδί του.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Τριανταφυλλίδη, θα συνεχίσετε στη δευτερολογία σας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε και για την ευγένεια με την οποία μου το είπατε. Σας ευχαριστώ θερμά.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω κύριε Υπουργέ ρωτάμε την Κυβέρνηση, πρώτον, εάν προτίθεται να προβεί στην εξόχως αναγκαία και άμεση χρονικά συνολική αναβάθμιση της Περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία και τη συγχρηματοδότηση και την από κοινού επιδίωξη αναβάθμισή της με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεύτερον, σας ρωτώ εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί στην αναγκαία και άμεση διάθεση κονδυλίων προκειμένου ο Περιφερειακός δρόμος να εκσυγχρονιστεί ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και εξασφαλίζοντας κατά το μέγιστο την ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών.

Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ στα τροχαία, δυστυχήματα και ατυχήματα κ.λπ.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Και εγώ ευχαριστώ.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Τριανταφυλλίδη γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε και κατά το δυνατόν να δούμε πλευρές του πολύ σοβαρού ζητήματος το οποίο θέτει. Επίσης, αναφέρω τις ευχαριστίες μου σε σχέση με το ότι μου δίνει τη δυνατότητα απαντώντας μεν ως Υφυπουργός Εσωτερικών αφετέρου να θυμηθώ και τις καταβολές μου και την ιδιότητά μου ως πολιτικού μηχανικού. Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα και για αυτό.

Η απάντηση και όσα θα πω φυσικά έχουν προέλθει μέσα από τη συνεννόησή μας με τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας με τις αντίστοιχες επί των ευρωπαϊκών προγραμμάτων υπεύθυνες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά και μετά από συνεννόηση και ανταλλαγή εγγράφων με την αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα με την Περιφερειακή Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Η απάντηση, λοιπόν, που θα σας δώσω έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που επιμερίζονται ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, κατανοώντας φυσικά την πολύ μεγάλη σημασία που έχει για τη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα βήμα στην κατεύθυνση αντιμετώπισης-θεραπείας του προβλήματος ή των πιο οξυμένων πλευρών του προβλήματος, ιδιαίτερα του προβλήματος οδικής ασφάλειας.

Μίλησα για θεραπεία-αντιμετώπιση του προβλήματος. Η θεραπεία, όπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, έχει να κάνει πρωτίστως με τη σωστή διάγνωση και την ανάδειξη των αιτίων για να δούμε μετά προγραμματισμούς ενεργειών και υλοποίησης μέτρων με σαφές κατά το δυνατόν χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση.

Σ’ αυτή την προσπάθεια αναζήτησης κάποιων αιτίων για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σωστά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δυο παθογένειες που έχει το έργο που συζητάμε.

Την πρώτη παθογένεια την αναφέρατε κι εσείς. Το έργο έχει σχεδιαστεί την δεκαετία του 1970, υλοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και πήρε τη σημερινή του μορφή σαν κλειστός αυτοκινητόδρομος το 2005. Κι αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα πρόβλημα, μια ακαμψία, θα έλεγα, η οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Έχει εγγενείς αδυναμίες αυτή περιφερειακή οδός.

Η δεύτερη παθογένεια είναι το γεγονός ότι το 2011 μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» και την εφαρμογή του, η αρμοδιότητα από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, αν δεν κάνω λάθος, πέρασε στην αιρετή περιφέρεια, ιδιαίτερα το ζήτημα της συντήρησης –δεν είναι η μόνη περίπτωση, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα έντονη αυτή η διάσταση και η αντίφαση- χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά των πόρων, όπως ήδη ενημερωθήκαμε και χωρίς καν το πέρασμα της πληροφορίας των αρχείων και του απαραίτητου προσωπικού. Το κυριότερο είναι ότι δεν πέρασαν οι αντίστοιχοι πόροι με τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στην περιφέρεια. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Μητροπολιτικής Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν.

Σημειώνω ότι το 2012 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε αποτιμήσει τις ανάγκες σε 26 εκατομμύρια και διέθετε 6 εκατομμύρια, για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της ως προς τον μεγάλο αυτόν αυτοκινητόδρομο.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμεθα και μέσα στο οποίο κινήθηκαν όλα τα χρόνια. Άλλη περιφερειακή αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται να φτιαχτεί. Αυτή είναι και επομένως ζητήματα συντήρησης, αποκατάστασης κλίμακας, αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού πρέπει να εφαρμοστούν πάνω στην υπάρχουσα.

Με αυτή την έννοια, το 2015 από το συνολικό ποσό, περίπου 12 εκατομμύρια δόθηκαν στην περιφέρεια μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων. Το ίδιο ποσό ελαφρά αυξημένο δόθηκε και το 2016. Για πρώτη φορά δεν είχαμε μείωση μετά από χρόνια. Ένα ποσοστό απ’ αυτά κατανεμήθηκε με την ανά μήνα εκταμίευση για τις δαπάνες που έχουν σχέση με έργα τέτοιου τύπου, όπως η περιφερειακή οδός, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το έργο «Συντήρηση περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης». Το γνωρίζετε, αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δημοπρασία έγινε τον Μάρτη του 2015. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου είναι 6 εκατομμύρια. Η σύμβαση είναι η πρώτη μετά το 2011 και υπογράφηκε τον Νοέμβριο 2015 σε χρόνο ικανοποιητικό. Υλοποιείται αυτό το έργο, δηλαδή το έργο της συντηρήσεως της περιφερειακής οδού με χρονοδιάγραμμα δυο χρόνων. Τα πλέον δε καταπονημένα τμήματα και τα πιο προβληματικά ζητήματα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Μπαλάφα. Μπορείτε να συνεχίσετε στη δευτερολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Ωραία. Μπορώ να σταματήσω και να δούμε τα υπόλοιπα ζητήματα στη συνέχεια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Τριανταφυλλίδη, έχετε τον λόγο και πάλι.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν είναι μόνο το υπερκορεσμένον της περιφερειακής οδού. Είναι και το άκρως επικίνδυνο, κύριε Υπουργέ. Μόνο για το 2015 καταγράφηκαν εβδομήντα πέντε τροχαία, με εκατόν δεκαπέντε παθόντες, εκ των οποίων πέντε θανατηφόρα. Οι αιτίες των τροχαίων ποικίλουν με κυριότερες την υπερβολική ταχύτητα, γιατί είναι πράσινος δρόμος. Δεν έχει φανάρια.

Η μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, σε συνδυασμό βέβαια με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή τις απότομες στροφές και την αμέσως μετά κατηφορική κλίση σε ορισμένες πλευρές και τους ανισόπεδους κόμβους του συγκεκριμένου δρόμου καθιστούν ακόμα μεγαλύτερη αυτήν την επικινδυνότητα, συν την ολισθηρότητα, συν τον ελλιπή φωτισμό τις νυχτερινές ώρες, όλα αυτά που προανέφερα και δεν θέλω να αναφέρω ξανά.

Κύριε Υπουργέ, είναι σημαντικό να το δούμε πέρα από τη διαχείριση του άμεσου. Καλά κάνει το Υπουργείο και δίνει αυτά τα χρήματα από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, τα 6 εκατομμύρια για τη συντήρηση, με τη σχετική ωρίμανση που έχει το έργο μετά τις αναγκαίες διαδικασίες.

Όμως, αν θέλουμε να μην μιλάμε για εμβαλωματικές λύσεις, για λύσεις δηλαδή που απλά και μόνο θα καλυτερεύσουν πρόσκαιρα τη χρήση του συγκεκριμένου δρόμου, να σκεφτούμε ότι μαζί με το μετρό και μια νέα επαναχάραξη του περιφερειακού δρόμου -του εσωτερικού περιφερειακού δρόμου- της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι μέσα στα σχέδιά μας και να καταγραφεί ως έργο πρώτης προτεραιότητας που μαζί με τον συνάδελφό σας, τον κ. Σταθάκη, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, να του δοθεί και η αναγκαία χρηματοδότηση, τουλάχιστον να ξεκινήσει σε επίπεδο μελέτης.

Διότι με τα χαρακτηριστικά που έχει ο δρόμος, με την αδυναμία από την πλευρά του Σέιχ Σου να γίνει οποιαδήποτε διαπλάτυνση, καθώς είναι δάσος και είναι προστατευμένο και με το γεγονός ότι από την άλλη πλευρά έχουμε απότομες πλευρές, πτυχές, δεν υπάρχει δυνατότητα διαπλάτυνσης -είναι και αυτό για την απουσία της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης- πρέπει να δούμε τον συνολικό επανακαθορισμό του συγκεκριμένου δρόμου. Επαναχάραξη θα είναι; Απευθύνομαι και στον πολιτικό μηχανικό και στις γνώσεις που έχετε.

Πάντως, στον συγκεκριμένο δρόμο, ό,τι βελτιώσεις και να γίνουν, θα είναι οριακές. Και σκεφτείτε ότι εκεί έχουμε Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο δέχεται κόσμο από όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στο τέλος του δρόμου έχουμε το άλλο Νοσοκομείο του Αγίου Παύλου και βέβαια έχουμε ένθεν κακείθεν του δρόμου πολύ μεγάλους φορείς, οργανισμούς κ.λπ. που έτι περαιτέρω επιβαρύνουν. Μιλήσαμε για εκατόν τριάντα χιλιάδες οχήματα για έναν δρόμο των είκοσι χιλιάδων, όταν χαράκτηκε.

Λοιπόν, ας το δούμε στην προοπτική του. Μην είναι μόνο διαχείριση της τρέχουσας μιζέριας και της ανάγκης λόγω ολισθηρότητας κ.λπ., αλλά να το δούμε και συνδυαστικά για τα επόμενα χρόνια. Το μετρό θα ολοκληρωθεί –πρώτα ο Θεός- λέμε το 2020. Αυτό μαζί με αυτήν την επαναχάραξη της νέας περιφερειακής οδού ας αποτελέσουν την οριστική, ριζική λύση για τη ζωή των Θεσσαλονικέων και το μεγάλο άγχος τους με το κυκλοφοριακό και με τη δυνατότητα να πάνε προς και να επιστρέψουν στη συνέχεια από τη δουλειά τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ ευχαριστώ.

Κύριε Μπαλάφα, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Λαμβάνοντας υπόψη μου ό,τι είπε και στη δευτερολογία του ο κύριος Βουλευτής, ολοκληρώνοντας και αυτά που είχα να πω προηγούμενα, επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για ένα έργο που είναι σε εξέλιξη για τα δύο επόμενα χρόνια, δηλαδή αυτή η εργολαβία «Συντήρηση περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης».

Επίσης, να πω ότι η προτεραιότητα είναι εξ αντικειμένου -και σωστά- τα πιο καταπονημένα τμήματα της περιφερειακής οδού, γι’ αυτό γίνονται ασφαλτικές εργασίες συντήρησης, γίνεται αντικατάσταση κατεστραμμένων συστημάτων αναχαίτισης των οχημάτων, γίνονται έργα πρασίνου και γίνεται ανανέωση οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης της οδού, το οποίο είναι πολύ αναγκαίο για την οδική ασφάλεια με τις ηλεκτρονικές πινακίδες ευμετάβλητου μηνύματος.

Ιδιαίτερα αυτόν τον μήνα, τον μήνα Απρίλιο, γνωρίζετε ότι με την ευθύνη της περιφέρειας προχώρησαν και προχωρούν έργα ανακατασκευής του ασφαλτοτάπητα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, χωματουργικές εργασίες, καθαριότητα της κεντρικής νησίδας και ιδιαίτερα επισκευές ζημιών του οδοστρώματος, το οποίο απαιτεί μια συνεχή συντήρηση, να είναι σε καλή κατάσταση για να μην θρηνούμε όπως είπατε θύματα από τροχαία ατυχήματα.

Αυτά ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πιο καταπονημένων τμημάτων στο έργο, στην υπόθεση της περιφερειακής οδού.

Από εκεί και πέρα -το θέτετε στην ερώτησή σας και το θίξατε στη δευτερολογία σας- υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Σε αυτή τη φάση θα πορευτούμε βασικά με αυτές τις πιστώσεις, με αυτά τα χρονοδιαγράμματα και με αυτή τη μελέτη, που βέβαια δεν είναι μικρό πράγμα. Πρέπει να δούμε πόσο γρηγορότερα θα γίνουν αυτά τα έργα, πώς θα γίνουν αυτά τα έργα χωρίς κακοτεχνίες, πώς θα γίνουν αυτά τα έργα με αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ.

Γι’ αυτό αποκαταστήσαμε -με την ευκαιρία και της ερώτησής σας- έναν δίαυλο, ο οποίος θα μείνει ανοικτός με την περιφέρεια, ως Υπουργείο σεβόμενοι φυσικά την αυτοτέλεια της για τα έργα, στα οποία αναφερθήκατε.

Όμως, υπάρχουν γενικότερα ζητήματα, όπως αναφερθήκατε, μιας επαναχάραξης. Είναι έργα, βέβαια, άλλης πνοής, άλλης κλίμακας αυτά, τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητας της δικής μας αυτή τη στιγμή.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ