ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/04/2016

Παρέμβαση Κούλογλου για κέντρο προσφύγων και εκπαίδευση προσφυγόπουλων

Παρέμβαση Κούλογλου για κέντρο προσφύγων και εκπαίδευση προσφυγόπουλων



Πρόταση για δημιουργία πρότυπου κέντρου προσφύγων στην παλιά Παιδόπολη των Ιωαννίνων, υπέβαλε ο Στέλιος Κούλογλου στον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, κατά τη ακρόαση στην Επιτροπή Ανάπτυξης (DEVE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι σε επίσκεψή του στην περιοχή, διαπίστωσε την ύπαρξη Παιδόπολης, η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας σε ειδυλλιακό μέρος και διαθέτει όλες τις εγκαταστάσεις για την φιλοξενία προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες. Πρότεινε στον Επίτροπο, δίνοντας στον κατάλληλο φορέα την απαιτούμενη οικονομική βοήθεια, να μετατραπεί ο χώρος σε πρότυπο κέντρο προσφύγων υπό την εποπτεία ενδεχομένως του Επιτρόπου και την Επιτροπής Ανάπτυξης, στην οποία ο Σ. Κούλογλου είναι αντιπρόεδρος.

Επιπλέον, ο Έλληνας ευρωβουλευτής έθιξε στον κ. Στυλιανίδη το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στον γειτονικό καταυλισμό του Κατσικά. Ρώτησε επίσης κατά πόσο σχεδιάζεται μέρος των ποσών της έκτακτης ανθρωπιστικής βοηθείας να διατεθεί στο ελληνικό δημόσιο ή στις ελληνικές τοπικές αρχές, δεδομένου ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση και τοπικές αρχές εκταμιεύουν καθημερινά χρήματα για τις ανάγκες του προσφυγικού προβλήματος.

Στην απάντησή του ο κ. Στυλιανίδης, δήλωσε ότι θα ήταν πολύ καλή ενέργεια η μετατροπή του ορφανοτροφείου (Παιδόπολη) σε πρότυπο χώρο φιλοξενίας προσφύγων μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών ταμείων, προκειμένου "να δείξουμε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ποιοτική διαχείριση του προσφυγικού". Πρότεινε δε, μια κοινή επίσκεψη στον χώρο με άλλους Επιτρόπους.

Ως προς την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, ο Επίτροπος ανέφερε ότι στα 83 εκατομμύρια ευρώ που θα χορηγηθούν ως έκτακτη οικονομική βοήθεια στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για το προσφυγικό, πόροι μπορούν να διατεθούν για την εκπαίδευση προσφυγόπουλων.  Επιπλέον, επεσήμανε ότι υπάρχουν 52 εκατομμύρια ευρώ τα οποία πρόκειται να διατεθούν για την εκπαίδευση των παιδιών σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης σε πολλές χώρες και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Απαντώντας στο ερώτημα της χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς το ελληνικό δημόσιο ή τις τοπικές αρχές, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια διοχετεύεται μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων και όχι κρατικών καναλιών. Υπάρχουν ωστόσο, ευρωπαϊκά ταμεία, όπως το Migration Fund, το IHS και το Social Affairs Fund, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου

Ευχαριστούμε κ. Επίτροπε για την ενημέρωση, ήθελα να σας υποβάλλω δύο ερωτήματα και να κάνω και μια πρόταση. Το πρώτο ερώτημα. Πράγματι έγινε σε χρόνο ρεκόρ η εκταμίευση των πρώτων ποσών. Αυτά τα ποσά πήγαν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επίσης στον Ερυθρό Σταυρό και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στο ίδιο διάστημα όμως, το ελληνικό κράτος ξοδεύει χρήματα. Ο στρατός δίνει το φαγητό, οι τοπικοί δήμαρχοι δίνουν επίσης εγκαταστάσεις και ξοδεύουν χρήματα για να φτιάξουν στρατόπεδα, τα νοσοκομεία δίνουν επίσης χρήματα και ξέρετε ότι λόγω της κρίσης και της λιτότητας πολλά νοσοκομεία στην Ελλάδα είναι ήδη στα όρια. Δεν έχουν ούτε θερμόμετρα. Άρα, αναρωτιέμαι αν σχεδιάζεται, ένα μέρος αυτών των ποσών να δοθούν στο ελληνικό δημόσιο ή στις τοπικές αρχές και πόσο θα είναι αυτό το ποσό.

Η δεύτερη ερώτηση που είχα να σας κάνω. Προχθές την Κυριακή, πήγα σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στον Κατσικά, είναι στα Ιωάννινα, μια πόλη στα βορειοδυτικά της Ελλάδας. Η κατάσταση είναι δύσκολη, γίνονται βελτιώσεις αλλά είναι δύσκολη. Είδα ότι εκεί υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά.  Και το ερώτημα είναι, αν θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι, που θα μείνουν, τι θα γίνει με την εκπαίδευση των παιδιών, από τώρα και επίσης από την ερχόμενη σχολική χρονιά, από τον Σεπτέμβριο. Είπατε ότι θα δώσετε κάποια χρήματα, γι αυτό δεν κατάλαβα καλά τα 44 εκατομμύρια που αναφέρατε και θα είναι παραπάνω από 44 εκατομμύρια, πόσα λεφτά θα είναι για την εκπαίδευση και πότε θεωρείτε ότι θα εκταμιευθούν.

Και τελειώνω με την πρόταση που είχα να σας κάνω. Κοντά στο στρατόπεδο αυτό, υπάρχει ένα παλιό ορφανοτροφείο, πολύ μεγάλο, το οποίο πλέον δε λειτουργεί αλλά είναι σε εξαιρετικό μέρος, ειδυλλιακό μέρος, κι έχει όλες τις εγκαταστάσεις. Και θα σας πρότεινα, δίνοντας στον κατάλληλο φορέα τα χρήματα που αναλογούν, να κάνετε ένα πρότυπο προσφυγικό κέντρο, να το βάλετε υπό  την εποπτεία τη δική σας ή της επιτροπής μας, της DEVE(Επιτροπής Ανάπτυξης), ή και των δύο μαζί, και να το κάνουμε πρότυπο κέντρο για να δείξουμε μια άλλη εικόνα σε όλο τον κόσμο, για το πως η Ευρώπη μπορεί να μεταχειριστεί τους ανθρώπους αυτούς που είναι σε ανάγκη.

Παρακάτω ακολουθεί το βίντεο με την παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου και την απάντηση του Επιτρόπου Στυλιανίδη:

 



Απάντηση Επιτρόπου Στυλιανίδη

Θέλω να απαντήσω ειδικά στον συνάδελφο Στέλιο Κούλογλου για τα θέματα που έθεσε διότι κάποια από αυτά τα κουβέντιασα και χθες στην Αθήνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, Ιωάννη Μουζάλα, έναν πολύ αξιοπρεπή άνθρωπο και αφοσιωμένο στη δουλειά που κάνει. Και τα κουβέντιασα και με τον πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα. Οι
διευκρινήσεις είναι οι εξής: Τα λεφτά της ανθρωπιστικής βοήθειας ποτέ δεν διοχετεύονται μέσω κρατικών καναλιών. Αυτό είναι αρχή. Πάντα διοχετεύονται μέσω των humanitarian partners on the ground. Που σημαίνει ότι αυτά τα λεφτά που ήδη αποφασίσαμε, για την έκτακτη βοήθεια, και αυτή τη στιγμή η χώρα που πληροί της προϋποθέσεις για να παίρνει αυτή τη βοήθεια είναι η Ελλάδα, θα πάνε μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων. Κι αυτά τα πρώτα 83 εκατομμύρια, που υπογράψαμε τρεις μέρες μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, τέσσερις μέρες πόσες ήτανε, είναι μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων. Όλα. Όμως, ξέρουμε όμως πολύ καλά, ότι υπάρχουν κι άλλα ευρωπαϊκά ταμεία από τα οποία μπορεί να πάρει λεφτά η ελληνική κυβέρνηση, να αξιοποιήσει, έτσι ώστε να δημιουργήσει υποδομές και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. Είτε μέσω του Migration Fund, είτε IHS, που είναι υπεύθυνος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αύριο θα είναι στην Αθήνα η Επίτροπος Μάριον Τάισεν, ακριβώς για να συζητήσει αξιοποίηση από κονδύλια Social Affairs. Που σημαίνει ότι υπάρχει μια ευρεία γκάμα, δυνατότητας αξιοποίησης ευρωπαϊκών ταμείων, που αφορούν και τους Έλληνες πολίτες και τους πρόσφυγες, σ' αυτή την κατεύθυνση. Τα λεφτά της ανθρωπιστικής βοήθειας πάνε μέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Έχουμε όμως συμφωνήσει για όλα τα πρότζεκτ, κι εδώ είναι η διαφορά ενός κράτους μέλους από τις χώρες της Αφρικής, ότι θα είναι in coordination, in cooperation, with the member state με την Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαμε με τους humanitarian partners και τον υπουργό μετανάστευσης. Που σημαίνει ότι είναι μεγάλη υπόθεση αυτή η συνεργασία να αποτυπωθεί στην πράξη και το κλίμα που είδα χθες στην Αθήνα είναι εξαιρετικό. Γι αυτό και ευχαρίστησα τον Γιάννη Μουζάλα που θα βοηθήσει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Διευκρίνηση γιατί θα είναι πέραν των 52 εκατομμυρίων που αφορά κι άλλους. Τα 52 εκατομμύρια είναι το αποτέλεσμα της αύξησης του στόχου από το 1 % στο 4%. Στην Ελλάδα όμως, υπάρχουν κονδύλια για education in emergencies μέσα σε αυτά τα 83 εκατομμύρια που είναι από άλλη πηγή. Που σημαίνει ότι είναι πέραν των 52 εκατομμυρίων. Και για την Τουρκία, αυτή την στιγμή, επειδή υπάρχει το Turkey facility, τα λεφτά για το education είναι πέραν των 52 εκατομμυρίων, που προέρχονται από το 1 δισεκατομμύριο που έχουμε για ανθρωπιστική βοήθεια από τα 3 δισεκατομμύρια μέσα στην Τουρκία. Κάποια από αυτά τα λεφτά, ήδη 45 εκατομμύρια, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για το education in emergencies  in formal education και είναι πέραν των 52 εκατομμυρίων. Που σημαίνει ότι τελικά εάν αθροίσουμε το συνολικό ποσό για το education γι αυτό τον χρόνο, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 52 εκατομμύρια, που ήταν ο δικός μας στόχος διότι παίρνουμε από διαφορετικές πηγές.

Σε ότι αφορά την πρότασή σας για τον Κατσικά και το ορφανοτροφείο. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια και με άλλους Επιτρόπους, μέσα από άλλα funds, τα οποία μπορούν να κάνουν την αποκατάσταση αυτού του κτιρίου που λέγεται ορφανοτροφείο, να τον κουβεντιάσουμε μετά και με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που έχει αυτά τα λεφτά και πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλό ακριβώς, να γίνει πρότυπο και μια επίσκεψη από κοινού θα ήταν καλή στην περιοχή και στον συγκεκριμένο καταυλισμό για να δείξουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το ότι υπάρχει μια ποιοτική διαχείριση του προσφυγικού.

Σημείωση: H παλιά Παιδόπολη “Αγία Ελένη" δεν βρίσκεται στο Κατσικά, όπως εκ παραδρομής αναφέρει ο επίτροπος  κ. Στυλιανίδης, αλλά στα προάστια των Ιωαννίνων (ανήκει διοικητικά στο δήμο Ζίτσας). Η Παιδόπολη εγκαταλείφθηκε την δεκαετία του 2000 και λεηλατήθηκε εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων της εποχής και των κάθε λογής “υπευθύνων". Η ζημιά που έχει υποστεί το δημόσιο είναι τεράστια, τόσο εξαιτίας της λεηλασίας, αφού το συγκρότημα αφέθηκε στη τύχη του χωρίς την παραμικρή φύλαξη,  όσο και της μη αξιοποίησης του.

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από τους παρακάτω χώρους:

* Οκτώ κοιτώνες συνολικής επιφάνειας 4.457,60 τ.μ.

* Αναρρωτήριο επιφ. 557,20 τ.μ.

* Κατοικίες αρρένων επιφ. 242,40 τ.μ.

* Κατοικίες θηλέων επιφ. 311,90 τ.μ.

* Κουζίνα – τραπεζαρία επιφ. 283,60 τ.μ.

* Ιματιοθήκη – πλυντήριο επιφ. 188,60 τ.μ.

* Υπόγειο επιφ. 100 τ.μ.

* Ξενώνας – Συνεργείο – Γκαράζ επιφ. 172,80 τ.μ.

* Γραφεία επιφ. 140 τ.μ.

* Αίθουσα ψυχαγωγίας 206 τ.μ.

* Συνεργεία τεχνικής εκπαίδευσης επιφ. 236 τ.μ.

* Εξωτερικό δίκτυο φωτισμού

* Υπόστεγο Γυμναστικής επιφ. 151,50 τ.μ.

* Θυρωρείο επιφ. 59 τ.μ.

* Περίπτερο επιφ. 27 τ.μ.

* Αίθουσα βιβλιοθήκης επιφ. 99,60 τ.μ.

* Εξώστες ψυχαγωγίας

* Υπάρχει γήπεδο με παιδική χαρά και μεγάλο υπόστεγο.

Δείτε  φωτογραφίες από την παλιά Παιδόπολη “Αγία Ελένη":

https://www.flickr.com/photos/129868524@N05/sets/72157667311538861



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ