21/04/2016

Ν. Συρμαλένιος: Η κυβέρνηση να επιταχύνει στην πάταξη της φοροδιαφυγής μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Έκκληση προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και την Κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες που θα βγάλουν την οικονομία από την ύφεση μόλις τελειώσει η αξιολόγηση απηύθυνε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Αλλαγές στο Περιουσιολόγιο, στις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές, στην εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων, στον Επανακαθορισμό του Φ.Π.Α, με ειδική μέριμνα για τα νησιά,  στη συνεργασία με χώρες του εξωτερικού, όπως με την Ελβετία, για το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών φοροφυγάδων, θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και σε αυτό το επίπεδο, ενώ επιπλέον έσοδα μπορεί να προκύψουν από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, των καπνικών, των καυσίμων κ.ά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτά τα πέντε - έξι σημεία εάν προχωρήσουν, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ παραπάνω από όσα έχουν καταγραφεί στον Προϋπολογισμό, διότι αυτά δεν έχουν καταγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2016».

Ο Ν. Συρμαλένιος επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «μιλάει σαν να μην καταλαβαίνει, ότι έχει ψηφίσει το ν. 4336, δηλαδή, τον νόμο της Συμφωνίας, με 221 ψήφους Ν.Δ.- ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Ποτάμι, και επιρρίπτει το περιεχόμενο αυτών των μέτρων αποκλειστικά στην Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.-Οικολόγων Πράσινων. Επίσης, ανέφερε ότι η αντιπολίτευση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας. Δηλαδή, σε όλο αυτό το κυβερνητικό έργο, το οποίο εξελίσσεται μέσα από ασφυκτικές διαδικασίες, μέσα από εμπόδια που μπαίνουν καθημερινά από τους θεσμούς, όπου και για το παραμικρό νομοσχέδιο οι δανειστές θέλουν να έχουν λόγο, γιατί διαφορετικά κατηγορούν την κυβέρνηση για μονομερή ενέργεια.

Όμως, όπως ανέφερε: «Παρά τις ασφυκτικές συνθήκες και παρά τα capital controls, που κι αυτά επιβλήθηκαν ως απάντηση στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, που περήφανα ο ελληνικός λαός είπε με 62% «όχι» σε αυτές τις πολιτικές, έχουμε θετικά αποτελέσματα. Παρά το γεγονός ότι μέσα σε τρομακτικές συνθήκες που «ξύναμε τον πάτο του βαρελιού», για να εξασφαλίσουμε μισθούς και συντάξεις μέχρι τον Αύγουστο του 2015, τα αποτελέσματα, όχι απλώς είναι θετικά αν τα αποτιμήσεις με αντικειμενικούς όρους, αλλά είναι και θριαμβευτικά. Χωρίς να ωραιοποιούμε και χωρίς να ξεφεύγουμε από το δεδομένο ότι δεν ζούμε σε «παράδεισο», γιατί ο πολύς κόσμος υποφέρει, αυτά τα μικρά θετικά δείγματα που βγαίνουν σε τέτοιες απίστευτες δυσκολίες, δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Ποια είναι αυτά; Έχουμε περισσότερα έσοδα. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα και για το 2015 και για τους πρώτους μήνες του 2016. Δεύτερον, υπάρχει μείωση των ληξιπρόθεσμων. Κατατέθηκαν εδώ τα στοιχεία και από τον Υπουργό λίγο πριν. Τρίτον, έχουμε μικρό πλεόνασμα. Αντί για έλλειμμα 0,25%, έχουμε πλεόνασμα 0,2%- 0,3%.  Τέταρτον, έχουμε πρωτιά στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ απ’ όλες τις χώρες της Ε.Ε. Πέμπτον, μείωση της ανεργίας, αν και ελάχιστη. Και επαναλαμβάνω ότι δεν θριαμβολογώ. Όλα αυτά τα στοιχεία μέσα σε τέτοιες δυσκολίες συγκροτούν μια οικονομική δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτά τα δεδομένα πρέπει να τα θεωρήσουμε ως στοιχείο αφετηρίας και όχι ως στοιχείο «καταστροφολογίας».

Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε ότι τα έσοδα παρουσιάζονται περισσότερα, διότι αυξήθηκαν τα έσοδα από την πάταξη μιας μικρής μερίδας -μέχρι τώρα- της φοροδιαφυγής και αυτών που είναι στις λίστες. Ανέφερε ότι όταν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, ώστε να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν και άλλα έσοδα, θα υπάρξουν δυνατότητες να μπει η χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης.