ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/03/2016

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Φ. Βάκη για την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας



 



Για τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας με επιπλέον προσωπικό, την επίλυση των προβλημάτων του ΕΚΑΒ καθώς και τον σχεδιασμό του Υπουργείου για τη δομή της 6ης  Υγειονομικής Περιφέρειας, ενημέρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τη Βουλευτή Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη, κατά τη Συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής της, την Παρασκευή (4/3) στη Βουλή.
Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα τις επείγουσες ανάγκες στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, παρουσιάστηκαν από την κ. Βάκη οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ιδιαίτερη αναφορά στην υποστελέχωση της Παιδιατρικής Κλινικής, της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και το πρόβλημα στη λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου.
Στη δευτερολογία της η Βουλευτής Κέρκυρας αναφέρθηκε στο πρόσφατο πρόβλημα που προέκυψε με την παραίτηση του Διευθυντή της Β΄ Παθολογικής Κλινικής στο Γ.Ν.Κ, στην υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Κέρκυρας καθώς και στην οργανωτική δυσλειτουργία που παρατηρείται στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ενημέρωσε τη Βουλευτή ότι από την προκήρυξη του Οκτωβρίου -των 985 θέσεων λοιπού προσωπικού- για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας έχουν προκηρυχθεί μία θέση ΠΕ Φαρμακοποιών και έξι θέλεις νοσηλευτικού προσωπικού. Από αυτές τις προκηρύξεις, έχει ολοκληρωθεί ο προσωρινός Πίνακας για 350 θέσεις, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται ο Πίνακας και για τις υπόλοιπες θέσεις. Επιπροσθέτως, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι υπάρχει προγραμματισμός για 1.800 θέσεις λοιπού προσωπικού νοσοκομείων. Πρόκειται για μία προκήρυξη ιατρικού είτε λοιπού προσωπικού όπου προβλέπονται θέσεις και για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. «Μιλάμε για μόνιμες θέσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες», συμπλήρωσε.  
Σχετικά με την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχουν προκηρυχθεί για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας ένας Ιατρός και μία Νοσηλεύτρια ΠΕ, τρεις Νοσηλεύτριες ΤΕ και μία Νοσηλεύτρια ΔΕ.
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα της Βουλευτή σχετικά με τη θέση τεχνολόγου Ραδιολογίας – Ακτινολογίας για τον Μαγνητικό Τομογράφο, ο κ. αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι στην προκήρυξη των 585 θέσεων επικουρικού λοιπού προσωπικού, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, προβλέπονται για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας δύο θέσεις ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας και μία θέση Βοηθού Φαρμακείου. Ο κ. Πολάκης σχολίασε, ακόμη, σχετικά με την καθυστέρηση λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου ότι θα χάλαγε «τις σχέσεις  με τα διάφορα “μαγαζάκια”, τα οποία υπάρχουν απέξω. Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη χώρα».
Για το ζήτημα του δεύτερου νεφρολόγου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ο κ. Πολάκης επιβεβαίωσε ότι έχει υπογραφεί η απόσπαση Επιμελητή Β΄ Νεφρολόγου, ο οποίος υπηρετούσε σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά στην Παιδιατρική Κλινική, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι «έχει έρθει ένας επικουρικός παιδίατρος» και πως «έχουμε διορίσει άλλους τρεις επικουρικούς παιδιάτρους για τη δεύτερη θέση, όμως δεν αποδέχτηκαν το διορισμό». «Στις 16/2 υπογράφτηκε ο διορισμός ακόμη ενός παιδιάτρου, που δεν έχουμε μάθει ακόμα αν θα πάει στο νοσοκομείο ή αν δε θα πάει. Διότι δυστυχώς υπάρχει και αυτό το πρόβλημα, έχουν διοριστεί κάποιοι, αρκετοί, σε θέσεις Επικουρικών γιατρών, οι οποίοι όμως δεν έχουν αναλάβει υπηρεσία», πρόσθεσε.
Απαντώντας στην αναφορά της κ. Βάκη σχετικά με την παραίτηση του Διευθυντή της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Κ. ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας τη διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα.
Για το ΕΚΑΒ, απάντησε στη Βουλευτής Κέρκυρας ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί νέα προκήρυξη με θέσεις που θα αφορούν και το ΕΚΑΒ Κέρκυρας.
Τέλος, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, απαντώντας στην επισήμανση της κ. Βάκη για τη δυσλειτουργία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο σχεδιασμοί, είτε να δημιουργηθεί μία Υγειονομική Περιφέρεια που θα περιλαμβάνει την Ήπειρο και τα Ιόνια είτε μία ΥΠΕ που θα περιλαμβάνει τα Ιόνια Νησιά και τη Δυτική Ελλάδα.

Σύνδεσμος βίντεο: www.youtube.com/watch?v=Eq3rX8b75y0&feature=youtu.be


Ακολουθεί ολόκληρη η Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή:

 
ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η παρούσα Κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως τον σεβασμό της στο δικαίωμα της υγείας ως ύψιστο αγαθό που προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Άλλωστε, το παράλληλο πρόγραμμα, που καθιερώνει την πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων, είναι νόμος του κράτους, όπως νόμος του κράτους είναι και η ρύθμιση θεμάτων για τη στελέχωση μονάδων εντατικής θεραπείας και τη στελέχωση απομακρυσμένων και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας κλπ.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, να αναφερθώ στις επείγουσες ανάγκες στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, σημειώνοντας ότι πρόκειται μόνο για ένα μέρος του συνολικότερου προβλήματος που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο νοσοκομείο.
Στο οργανόγραμμα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, του μόνου δημόσιου νοσοκομείου στο οποίο έχουν άμεση πρόσβαση οι κάτοικοι του νησιού, προβλέπονται για τους ιατρούς του κλάδου ΕΣΥ εκατόν σαράντα οκτώ θέσεις, αλλά υπηρετούν μόλις πενήντα τέσσερις. Στο νοσηλευτικό προσωπικό παρατηρείται κάλυψη της τάξεως του 50% στους κλάδους Νοσηλευτών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Αδελφών Νοσοκόμων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η κατηγορία Νοσηλευτών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης παρουσιάζει κάλυψη της τάξης μόλις του 35%.
Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως επείγουσα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου υπηρετούν ένας νεφρολόγος και μία παθολόγος, καθώς και στην Παιδιατρική Κλινική, όπου υπηρετούν δύο παιδίατροι. Έχουν προκηρυχθεί θέσεις επικουρικών ιατρών για τη στελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της Παιδιατρικής Κλινικής, ωστόσο μέχρι σήμερα το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί εξ ολοκλήρου.
Σε ό,τι αφορά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, καταγράφεται έλλειψη ειδικευμένων και ειδικευόμενων ιατρών, καθώς και νοσηλευτών. Σημειώνεται ότι το προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών από κοινού με τους ιατρούς των κλινικών, οι οποίες είναι επίσης υποστελεχωμένες.
Επιπλέον, χρονίζον είναι το πρόβλημα της λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου του Νοσοκομείου, ο οποίος δεν λειτούργησε ποτέ, παρόλο που θα μπορούσε να είχε τεθεί σε λειτουργία εδώ και έξι χρόνια, δηλαδή από τη μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου σε νέο κτήριο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να κατευθύνονται προς τα ιδιωτικά εξωτερικά ιατρεία, τα οποία ήταν τα μόνα που επωφελούνταν από την εν λόγω κατάσταση, ενώ παράλληλα επιβαρύνονταν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση δύο ιατρών, όμως δεν υπάρχει εξειδικευμένος χειριστής του Μαγνητικού Τομογράφου.
Με βάση τα παραπάνω, σας ερωτώ: Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα έλλειψης ειδικευμένων ιατρών στην Παιδιατρική Κλινική και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς και της υποστελέχωσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών;
Πότε αναμένετε να στελεχωθεί το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας με τεχνολόγο Ραδιολογίας-Ακτινολογίας για τη λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου;
Σας ευχαριστώ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κυρία Βάκη, ευχαριστώ για την ερώτηση. Θα απαντήσω πολύ συγκεκριμένα σε αυτά που θέσατε.
Νομίζω ότι και εσείς γνωρίζετε, όπως και όλη η Βουλή και όλη η χώρα, ότι παραλάβαμε μία κατάσταση στην οποία διαλυόταν το σύμπαν. Όπως είχαμε πει στην πρώτη ομιλία των Προγραμματικών Δηλώσεων, το σύστημα θέλει στήριξη κατ’ αρχήν με χρηματοδότηση και δεύτερον με μία μαζική αιμοδοσία προσωπικού.
Σ’ αυτήν την λογική κινούμαστε εδώ και τέσσερις-πέντε μήνες, με πάρα πολλά εμπόδια, όμως με σαφή πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να στηρίξει τον κοινωνικό τομέα, την υγεία και την παιδεία. Αυτό μεταφράστηκε και στο δικό σας Νοσοκομείο και σε αρκετά άλλα νοσοκομεία. Αυτό το αποτέλεσμα θα φανεί πιο ολοκληρωμένα πολύ σύντομα.
Έρχομαι συγκεκριμένα να πω τα εξής. Από την προκήρυξη του Οκτωβρίου, των εννιακοσίων ογδόντα πέντε θέσεων λοιπού προσωπικού, στο δικό σας Νοσοκομείο έχει προκηρυχθεί μία θέση ΠΕ Φαρμακοποιών, τέσσερις θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής και δύο ΤΕ Νοσηλευτικής. Από αυτές τις προκηρύξεις έχει ολοκληρωθεί ο προσωρινός πίνακας για τους τριακόσιους πενήντα και για τους υπόλοιπους αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.
Ήδη εκεί που έχει ολοκληρωθεί ο προσωρινός πίνακας, έχει αποσταλεί στα νοσοκομεία για τις θέσεις ΥΕ και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ώστε να προχωρήσουν στους διορισμούς από τον προσωρινό πίνακα.
Από εκεί και πέρα, στην προκήρυξη των πεντακοσίων ογδόντα πέντε ατόμων επικουρικού λοιπού προσωπικού –και απαντώ και στην ερώτησή σας για τον μαγνητικό τομογράφο-, η οποία βγαίνει στον αέρα σε πολύ λίγες ημέρες, έχουν προβλεφθεί για το νοσοκομείο σας δύο θέσεις κατηγορίας ΤΕ Ραδιολογίας-Ακτινολογίας και μία θέση βοηθού φαρμακείου, οι οποίες χρειάζονται ακριβώς για να μπει σε λειτουργία ένα μηχάνημα το οποίο υπάρχει εκεί εδώ και έξι χρόνια. Διότι το αγοράσαμε, έγινε η δουλειά και από εκεί και πέρα, δεν μας νοιάζει αν θα λειτουργήσει, διότι θα χαλάσει τις σχέσεις με τα διάφορα μαγαζάκια που υπάρχουν απέξω! Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτή τη χώρα.
Επίσης, για τον Επιμελητή Β΄ Νεφρολόγο να σας ενημερώσω ότι έχει υπογραφεί από 19 Φεβρουαρίου απόσπαση ενός νεφρολόγου που υπηρετούσε στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης στο δικό σας νοσοκομείο, για να ενισχυθεί και με δεύτερο νεφρολόγο το Νοσοκομείο κι η Νεφρολογική Κλινική.
Όσον αφορά την Παιδιατρική Κλινική, έχει έρθει ένας επικουρικός παιδίατρος και έχουμε καλέσει σε διορισμό άλλους τρεις επικουρικούς παιδιάτρους για τη δεύτερη θέση, που όμως δεν αποδέχτηκαν το διορισμό. Επίσης, στις 16 Φεβρουαρίου υπογράφηκε ο διορισμός ενός ακόμη παιδίατρου που δεν έχουμε μάθει ακόμη αν θα πάει στο νοσοκομείο ή όχι.
Δυστυχώς, υπάρχει και αυτό το πρόβλημα. Έχουν διοριστεί αρκετοί σε θέσεις επικουρικών γιατρών, οι οποίοι όμως δεν έχουν αναλάβει υπηρεσία. Αυτό έχει να κάνει με το σύστημα που αναγκάζει κάποιους να πηγαίνουν σε άλλες θέσεις από αυτές που προτιμούν, αλλά εκεί έχουμε και τις ανάγκες.
Πιστεύω ότι αυτό θα λυθεί με την αλλαγή του τρόπου επιλογής των επικουρικών γιατρών που ψηφίσαμε στο παράλληλο πρόγραμμα. Έτσι, θα γίνεται πλέον η αίτηση στην ΥΠΕ και σε συγκεκριμένα δύο νοσοκομεία. Οπότε δεν θα έχουμε αυτό το πρόβλημα με το μέγεθος της υγειονομικής περιφέρειας να εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι την Λήμνο, ας πούμε, που στον Πειραιά μπορεί να πήγαιναν, αλλά στη Λήμνο όχι.
Επίσης, να ξέρετε ότι υπάρχει προγραμματισμός, που θα βγει σε λίγες ημέρες στον αέρα, για τις χίλιες οκτακόσιες θέσεις του λοιπού προσωπικού νοσοκομείων -η μεγάλη προκήρυξη- μαζί με τους εξακόσιους ενενήντα γιατρούς που και εκεί προβλέπονται κάποιες θέσεις για το νοσοκομείο είτε σε λοιπό προσωπικό είτε σε γιατρούς. Μιλάμε για μόνιμες θέσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο λόγος που έχει καθυστερήσει αυτή η προκήρυξη να βγει είναι γιατί περιμένουμε να τελειώσουν οι προσωρινοί πίνακες και τα οριστικά αποτελέσματα της προηγούμενης, ούτως ώστε να μην περιμένουμε πάλι για την επόμενη προκήρυξη τα αποτελέσματα για τις ειδικότητες που είναι κοινές και στις δύο αυτές μεγάλες προκηρύξεις, οι οποίες βγήκαν για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.
Τέλος, να σας ενημερώσω ότι όσον αφορά την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, έχουν προκηρυχθεί για το Νοσοκομείο σας οι εξής θέσεις: ένας γιατρός, μία νοσηλεύτρια κατηγορίας ΠΕ, τρεις νοσηλεύτριες κατηγορίας ΤΕ και μία νοσηλεύτρια κατηγορίας ΔΕ, για την ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου σας. Αυτά είχα να πω.

Δευτερολογία

ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για την πολύ ικανοποιητική απάντησή σας. Είναι βεβαίως γνωστή η προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείου Υγείας στον τομέα του δημοσίου συστήματος υγείας, δεδομένων των τεράστιων δραματικών συσσωρευμένων προβλημάτων που κληροδοτήθηκαν σε αυτό.
Μάλιστα, σε αυτό το σημείο θα αναφερθώ και σε ένα πρόσφατο περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Ο Διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα για λόγους λειτουργίας και οργάνωσης της κλινικής. Και μάλιστα, ο συγκεκριμένος, λόγω της εξειδίκευσής του, εξυπηρετούσε διαβητικούς ασθενείς. Είναι και αυτό ένα σημείο επιδείνωσης, υποστελέχωσης και δυσχερών συνθηκών εργασίας στο Νοσοκομείο.
Επίσης, όπως γνωρίζετε, η νησιωτικότητα είναι ένας σημαίνων παράγοντας, σε ό,τι αφορά και τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας, διότι λόγω αυτής της υποστελέχωσης, ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών αναγκάζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μετακινείται για εξετάσεις ή για νοσηλεία σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε κοντινές πόλεις και συνήθως στα Ιωάννινα.
Θα ήθελα να πω, τέλος, και άλλα δύο πράγματα. Υψίστης σημασίας είναι η λειτουργία του ΕΚΑΒ της Κέρκυρας, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο ΕΚΑΒ των Ιωαννίνων, γεγονός που προκαλεί επιπρόσθετα οργανωτικά προβλήματα.
Η δύναμη του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα αποτελείται από προσωπικό μόλις είκοσι επτά ατόμων και με δεδομένο των υψηλότατο φόρτο εργασίας, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, τις υπάρχουσες χιλιομετρικές αποστάσεις άνω των εκατό χιλιομέτρων και το προβληματικό οδικό δίκτυο, κρίνεται απαραίτητη η αύξηση του υπάρχοντος προσωπικού βραχυπρόθεσμα, ενώ μακροπρόθεσμα θα λειτουργούσε ιδιαιτέρως θετικά και η δημιουργία ΕΚΑΒ Ιονίων Νήσων.
Τελειώνω και με μια άλλη οργανωτική δυσλειτουργία -αυτά, βεβαίως, για το μέλλον- που παρατηρείται και στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάγεται το Νοσοκομείο μας και η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω της τεράστιας έκτασης και των πολλαπλών δομών που έχει να αντιμετωπίσει.
Γνωρίζουμε ότι εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό σας η διοικητική αναδιάρθρωση της δομής του συστήματος υγείας και για τον λόγο αυτόν επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η επαναδημιουργία Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων θα συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση των παροχών υγείας σε τοπικό επίπεδο.
Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κυρία Βάκη, κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούν για πολλά χρόνια σε τέτοιες περιοχές και δέχονται έναν τεράστιο φόρτο εργασίας, όντως, λυγίζουν και αυτός είναι και ο λόγος που πραγματικά προσπαθούμε όσο μπορούμε να ενισχυθεί το σύστημα με προσωπικό. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε και αυτό το πρόβλημα, θα κοιτάξουμε να το καλύψουμε.
Όσον αφορά στο θέμα του ΕΚΑΒ, ξέρετε ότι στο ΕΚΑΒ διορίσαμε εκατόν ογδόντα επτά άτομα στις αρχές του Γενάρη.

Από εκεί και πέρα, μέσα στις επόμενες μέρες βγαίνει «στον αέρα» και μια προκήρυξη για άλλα εκατό άτομα, που περιλαμβάνει προσλήψεις στις περιοχές που δεν είχαν πάει από τους εκατόν ογδόντα επτά. Τα Ιόνια και η Κέρκυρα είναι μέσα εκεί, προβλέπονται θέσεις και για εκεί. Δεν είναι τόσο μικρός ο αριθμός είκοσι επτά. Στα Χανιά έχουν τριάντα έξι, στο Ρέθυμνο έχουν είκοσι εννιά. Δεν είναι μικρός ο αριθμός. Υπάρχει ζήτημα κατανομής του αριθμού και λειτουργίας των πραγμάτων. Μετά θα συζητηθεί και μια ερώτηση για τα ασθενοφόρα, όπου θα πω κάποια πράγματα. Σε σχέση με το ΕΚΑΒ, δηλαδή, θα υπάρξει μια απάντηση.
Ως προς το τελευταίο που είπατε για την Υγειονομική Περιφέρεια, είναι σαφές ότι μια Υγειονομική Περιφέρεια η οποία είναι από το Ταίναρο μέχρι τους Οθωνούς-Μαθράκι-Ερείκουσα δεν είναι λειτουργική. Είναι προφανές. Αν σπάσει μια υγειονομική περιφέρεια -που θα σπάσει και αυτή και κάποια άλλη- μια από αυτές είναι η 6η ΥΠΕ. Υπάρχουν δύο σχεδιασμοί. Ο ένας είναι να είναι η Ήπειρος μαζί με τα Βόρεια Ιόνια ή να πάνε όλα τα Ιόνια μαζί με τη Δυτική Ελλάδα. Θα δούμε ποια είναι η πιο λειτουργική λύση. Δεν νομίζω ότι είναι λειτουργική μόνο των Ιονίων Νήσων. Δεν γίνεται και αυτό δεν είναι τόσο λειτουργικό, γιατί έχει να κάνει και με το πού πρέπει να απευθύνονται οι δευτεροβάθμιες δομές σε τριτοβάθμια απεύθυνση μετά και πρέπει να έχεις έναν τέτοιο σχεδιασμό.
Πάντως, ως προς αυτό το πράγμα μέσα στο 2016 θα καταλήξουμε, διότι το κουβαλάμε και αυτό σαν αμαρτία από το παρελθόν με τις εφτά υγειονομικές περιφέρειες που υπάρχουν τώρα, που ειδικά δύο έχουν σοβαρό πρόβλημα δυσλειτουργίας λόγω της τεράστιας έκτασής τους. Η μία είναι η 6η και η άλλη είναι η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία είναι ο Πειραιάς και από τη Λήμνο πάει στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, οι οποίες είναι προφανές ότι πρέπει να σπάσουν σε πιο λειτουργικά σχήματα.





Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ