26/02/2016

Π. Ρήγας: Να ενισχυθεί το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, να απομονωθούν οι αντιδημοκρατικές φωνές

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και την δημοσιογράφο Κ. Μακρή

Για το προσφυγικό ζήτημα και την διαχείρισή του
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους, είτε δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί να είναι a la carte.  Η Ελλάδα έχει αποδείξει από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, που βρέθηκε σε δύσκολη περίοδο λόγω αυξημένων προσφυγικών ροών, ότι έχει αναδείξει τις αξίες που πρέπει να υπάρχουν στην Ευρώπη. Τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολο σταυροδρόμι και θα πρέπει να πάρει μέτρα τα οποία σχετίζονται με την ιστορία της. Έχουμε κάνει πάρα πολλά και νομίζω ότι έχει αναγνωριστεί από τους θεσμούς και απ’ όλους όσους καταλαβαίνουν τι σημαίνει κοινή διαχείριση του προσφυγικού και μιας μεγάλης κρίσης. Η κατάσταση είναι οξυμένη και γίνεται κατανοητό ότι μια χώρα μόνη της δεν μπορεί να την διαχειριστεί. Παρ’ όλα αυτά, αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει μέτρα, όλο το κόμμα είναι σε εγρήγορση, ώστε  να μπορέσουμε να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και φιλοξενίας στους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα μας.
Να επισημάνω επίσης ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από συλλογικότητες είναι προς την κατεύθυνση της πίεσης όπως και η αυριανή συγκέντρωση που θα γίνει στην Αυστριακή Πρεσβεία.  Επίσης, θα πάρουμε και πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί το κίνημα αλληλεγγύης και να απομονωθούν οι σκληρές φωνές οι οποίες δεν θέλουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Για την στάση της Αυστρίας
Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά. Ή θα βρισκόμαστε σε μια ένωση με κοινούς κανόνες για όλους που θα τους τηρούμε ή ο καθένας θα προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες αδιαφορώντας για τις συνέπειες.  Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε και νομίζω ότι θα υπάρξουν απαντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση εάν και εφόσον χρειαστεί. Είναι απαράδεκτο από την πλευρά μιας χώρας με μεγάλη ιστορία, όπως είναι η Αυστρία, να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό θέμα χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας. Είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά είναι κοινή ομολογία ότι δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση.

Για το αν υπάρχει στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης το ζήτημα του βέτο
Όπως είπα και προηγουμένως «κανένας δεν δικαιούται να κάνει του κεφαλιού του». Άρα αν δεν τηρούνται οι κανόνες απ’ όλους στην Ευρώπη , αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός της ευθύνης αναλογικά στα κράτη μέλη τότε και η Ελλάδα θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της.

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια καθυστέρηση σε ότι αφορά την αξιολόγηση. Υπάρχει ένα ζήτημα στις απόψεις μεταξύ ΔΝΤ και θεσμών στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει όμως καμία δικαιολογία από κανέναν να συνεχίζεται η όποια καθυστέρηση. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δεχτεί καμία παρατήρηση που να τροποποιεί αυτά τα οποία έχουμε προτείνει. Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη όλα όσα είχε δεσμευτεί.

Για το αν υπάρχει πιθανότητα μείωσης των συντάξεων
Έχουμε πει ότι μείωση στις κύριες συντάξεις δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για το πώς μπορεί να γίνει μέσα στη δυσκολία που έχουμε αναδιανομή με ταξικό πρόσημο, τουλάχιστον για τη στήριξη των χαμηλόμισθων και αυτών που έχουν υποφέρει περισσότερο. Νομίζω σε μια τέτοια κατάσταση όποιοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα ίσως θα πρέπει να συνεισφέρουν αυτή την περίοδο αν χρειαστεί, αλλά όχι μέσω της περικοπής συντάξεων.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Νομίζω ότι φαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης είτε μέσα από τις λίστες είτε μέσω των παρεμβάσεων και των ελέγχων που γίνονται σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Πρέπει να υπάρξει φορολογική συνείδηση ώστε να μην επωμίζονται και βάρη αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Για τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης και τη φημολογία για οικουμενική κυβέρνηση
Η κυβέρνηση είναι τριών μηνών. Μετά από τέσσερις νικηφόρες εκλογικές μάχες έχει λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να βγάλει την χώρα από την οικονομική κρίση που την οδήγησαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρραγής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάμε περί οικουμενικής κυβέρνησης και εκλογών. Δεν θα γίνει πραγματικότητα το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Οικουμενική κυβέρνηση σημαίνει επαναφορά στο παλιό καθεστώς  και διακοπή όλων όσων έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και ενοχλούν πολλούς αυτή τη στιγμή. Θα φτάσουμε μέχρι τέλους.