26/02/2016

Προς τους κ. κ. Υπουργούς
- Εργασίας, Kοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Δήμου Βόλου λειτουργούσε εδώ και έναν χρόνο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποστήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (Κε.Σ.Α.Α.Μ.), που βρίσκονται στην περιοχή Αλιβέρι Ν. Ιωνίας, ενώ το κόστος λειτουργίας της δομής  καλυπτόταν  πλήρως από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Εδώ και αρκετούς μήνες υπάρχει ένα σήριαλ με τη λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της οποίας η χρηματοδότηση έληγε αρχικά στο τέλος Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους για να πάρει παράταση μέχρι τις 31 Γενάρη του 2016, όπου πλέον σαν καταληκτική ημερομηνία έφερε το κλείσιμο της δομής.
Μαζί με τη δομή όμως που έκλεισε και τους εργαζόμενους που είναι κυριολεκτικά στον αέρα, το σημαντικότερο πρόβλημα το έχουν οι οχτώ ένοικοι με νοητική υστέρηση του Ιδρύματος, οι οποίοι έχασαν το σπίτι τους, καθώς η δομή τους πρόσφερε στέγη και ειδική περιποίηση όλο το 24ωρο. Αυτή τη στιγμή οι ένοικοι έχουν επιστρέψει στις οικογένειές τους, εκτός από έναν ένοικο βρίσκεται στον Ξενώνα Βραχείας Παραμονής Ενηλίκων  ΄΄Αριάδνη΄΄ και μια ένοικος 19 ετών φιλοξενείται στο Γηροκομείο Βόλου.
Παράλληλα, όλα αυτό το διάστημα οι δεκατρείς εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτό για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους μέσα σε μία κατάσταση ήδη επιβαρυμένη, μιας και οι ένοικοι χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Την προηγούμενη περίοδο μάλιστα, δέχτηκαν να υπογράψουν καινούρια σύμβαση από 22/12/2015 έως 31/1/2016. Δυστυχώς σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα οι ένοικοι δεν ήταν εφικτό να παραμείνουν στη Στέγη και να διανυκτερεύσουν, δεδομένου ότι πρόκειται για άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες.
Επειδή, η αναγκαιότητα της ύπαρξης μίας τέτοιας δομής είναι αδιαμφισβήτητη για την αξιοπρεπή διαβίωση και φροντίδα των ενοίκων, αλλά και για τη στήριξη των οικογενειών τους
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
1 – Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να διασφαλιστεί άμεσα η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Παπανάτσιου Κατερίνα