ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/02/2016

K. Χρυσόγονος: Ανεπαρκή τα μέτρα για τη καταπολέμηση κατανάλωσης λιπαρών φαγητών στην Ευρώπη



Με ανεπαρκή μέτρα επιδιώκει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκαλούνται στην υγεία των ευρωπαίων πολιτών από την ανθυγιεινή διατροφή, όπως φαίνεται από την απάντησή της σε σχετική ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου. Ο Ευρωβουλευτής στάθηκε στα ανησυχητικά στοιχεία που προκύπτουν από παγκόσμια έρευνα της Credit Suisse, βάσει των οποίων και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη εικοσάδα των κρατών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών τροφών. Στην απάντησή της, η Επιτροπή αναγνώρισε τους ιδιαίτερους κινδύνους που προκύπτουν για τους πολίτες, αρκέστηκε όμως να αναφερθεί σε απλοϊκές ιδέες αντιμετώπισής τους και ανέβαλε την αντιμετώπισή τους για το μέλλον.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης :
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Credit Suisse για την κατανάλωση λιπαρών φαγητών ανά τον κόσμο, η Ισπανία φιγουράρει στην πρώτη θέση με 45% της ενέργειας των Ισπανών να προέρχεται από λιπαρές τροφές1. Στην πρώτη εικοσάδα βρίσκονται δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Τσεχία και Σουηδία), αποδεικνύοντας κατ' αυτό τον τρόπο ότι η Ευρώπη δεν τρέφεται σωστά. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση λίπους σχετίζεται σε κάποιο βαθμό με την παχυσαρκία αφού τόσο η Ισπανία, όσο και η Αυστραλία, που καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις στην κατανάλωση λίπους, βρίσκονται ψηλά και στις αντίστοιχες λίστες παχυσαρκίας.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1.    Διαθέτει στοιχεία για την ποσότητα των λιπαρών τροφών που καταναλώνονται στην Ένωση;
2.    Τι συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να επιδοθούν σε πιο υγιεινή διατροφή, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 20142;
Απάντηση του κ. Andriukaitis
εξ ονόματος της Επιτροπής
(1.2.2016)
Ποσοστό 28% έως 47,2% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας των ευρωπαίων πολιτών προέρχεται από λιπαρά, σύμφωνα με την επιστημονική γνωμοδότηση του 20103 της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Η Επιτροπή, μέσω  της ομάδας υψηλού επιπέδου για θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης4 και της ευρωπαϊκής πλατφόρμας δράσης για τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και την υγεία5, στηρίζει τις δράσεις των κρατών μελών και των ενδιαφερομένων για την προώθηση της υγιεινής διατροφής.
Το πρόγραμμα υγείας6 στηρίζει επίσης τις πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προώθηση της υγιεινής διατροφής. Στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2015 ξεκίνησε μία κοινή δράση για τη διατροφή και τη σωματική άσκηση7, με στόχο την υποστήριξη των κρατών μελών κατά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την παιδική παχυσαρκία8.
Επιπλέον, η τρέχουσα αναθεώρηση της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων9 αξιολογεί την εφαρμογή των διατάξεών της που ενθαρρύνουν τους παρόχους υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων να αναπτύξουν κώδικες δεοντολογίας σχετικά με τη διαφήμιση ανθυγιεινών τροφίμων για παιδιά.
Κατά την EFSA, η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και trans-λιπαρών θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη10. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερομένους για τη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και, πρόσφατα, εξέδωσε έκθεση11 σύμφωνα με την οποία η θέσπιση νόμιμου ορίου για τα βιομηχανικά παραγόμενα trans-λιπαρά θα συνιστούσε το πλέον αποτελεσματικό μέτρο για τη δημόσια υγεία, την προστασία των καταναλωτών και τη συμβατότητα με την εσωτερική αγορά. Η Επιτροπή θα εξετάσει διάφορες πιθανές λύσεις, ιδίως εκείνη των νόμιμων ορίων για τα βιομηχανικά trans-λιπαρά οξέα.
Τέλος, το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»12 παρέχει δυνατότητες έρευνας στον τομέα της διατροφής, της σωματικής άσκησης και της παχυσαρκίας μέσω των κοινωνικών προκλήσεων της «Υγείας, δημογραφικής μεταβολής και ευημερίας για όλους»13 και της «Ασφάλειας των τροφίμων και βιοοικονομίας»14 . Το πρόγραμμα υποστηρίζει επίσης την πρωτοβουλία «Υγιεινή διατροφή για μια υγιεινή ζωή»15.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ