07/01/2016

Δημ Παπαδημούλης στο "Πρακτορείο 104,9 FM": Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παίρνουν και τα παιδιά μας σύνταξη

Δημ Παπαδημούλης στο

Μιλώντας σήμερα στο "Πρακτορείο 104,9 FM" (Κ. Μπλιάτκα), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Ελπίζω ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας να δει κάποια σημεία που απαιτούνται κάποιες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, στους εργαζόμενους με μπλοκάκια νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες διορθώσεις, γιατί τυπικά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ουσιαστικά είναι μισθωτοί και στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματικών. Νομίζω ότι μπορούν να εξεταστούν.

Το ασφαλιστικό και η βιωσιμότητά του αφορά και τις επόμενες γενιές

Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού - το οποίο είναι "ρημαγμένο", καθώς το PSI ρήμαξε τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι και 25% ύφεση- είναι το "κλειδί" για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Το ασφαλιστικό και η βιωσιμότητά του αφορά και τις επόμενες γενιές, να διασφαλίσουμε ότι θα παίρνουν και τα παιδιά μας σύνταξη και όχι στις επόμενες εκλογές.

Το τι πρέπει να γίνει με το ασφαλιστικό περιγράφεται με σαφήνεια στη συμφωνία, που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές και ψήφισαν πέντε κόμματα στην προηγούμενη Βουλή. Θα υπάρξουν ενστάσεις και σκληρότερες απαιτήσεις από μερίδα των δανειστών, ωστόσο το όπλο της Ελλάδας απέναντί τους θα είναι η διασφάλιση μιας ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συμφώνησαν τον περασμένο Αύγουστο, αν τώρα διαφωνούν σε ορισμένα σημεία του ασφαλιστικού θα πρέπει να καταθέσουν τροποποιήσεις ή ακόμα και ολοκληρωμένη πρόταση. Φορώντας τη λεοντή, την προβιά του αντιμνημονιακού δεν πείθουν, γιατί όλος ο κόσμος θυμάται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκοψαν 11 φορές συντάξεις, αθροιστικά 40%.

Δεν μπορεί να υπάρξουν ευχάριστες λύσεις για ένα ασφαλιστικό σύστημα ρημαγμένο

Είναι προτιμότερο να επιβληθεί μια μικρή, προσωρινή αύξηση στις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, αντί για αύξηση των τελών στις τραπεζικές συναλλαγές, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα και ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Δεν μπορεί να υπάρξουν ευχάριστες λύσεις για ένα ασφαλιστικό σύστημα ρημαγμένο και μια οικονομία καθημαγμένη.

Οι κραυγές φανατισμού και μισαλλοδοξίας δεν βοηθούν

Η επίσημη εκκλησία εξέφρασε τη διαφωνία της για το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης με ευπρέπεια, σε χαμηλούς τόνους, επιχειρήματα και με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους. Αυτές οι κραυγές φανατισμού, μισαλλοδοξίας, το να λέει ένας ιεράρχης -που δεν είναι δουλειά του- ότι η κυβέρνηση έχει φασίζουσα νοοτροπία, δεν βοηθούν. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, τα του Θεού τω Θεώ.