ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/12/2015

Σωκράτης Φάμελλος: Θα συνεχίσουμε την αδιαπραγμάτευτη προσπάθεια επιστροφής του κράτους δικαίου

Σωκράτης Φάμελλος: Θα συνεχίσουμε την αδιαπραγμάτευτη προσπάθεια επιστροφής του κράτους δικαίου



Ως ανακριβή και γεμάτη ψεύδη χαρακτήρισε νωρίτερα από το Βήμα της Βουλής την Επίκαιρη Επερώτηση των Βουλευτών της ΝΔ "για τη "διαφθορά" στους κόλπους της κυβέρνησης", ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η Αξιωματική Αντιπολίτευση φέρνει στο Κοινοβούλιο ιστορίες με δράκους, προκειμένου να καλύψει ψεύδη και ανεπάρκειες χρόνων".
Ο Σωκράτης Φάμελλος αποδόμησε σημείο προς σημείο την Επίκαιρη Επερώτηση της ΝΔ και επεσήμανε την "βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης να καθαρίσει το σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς".
Μεταξύ άλλων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα έως σήμερα πεπραγμένα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως είναι η ίδρυση του Υπουργικού Χαρτοφυλακίου και της Γενικής Γραμματείας για αυτό τον σκοπό, η ολοκλήρωση των ελέγχων σε όλα τα μη δηλωθέντα ποσά σε Ελλάδα και εξωτερικό, ο έλεγχος των ακινήτων και των μετοχών των off-shore εταιρειών, η αλλαγή στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, η πλήρης αναμόρφωση των δημόσιων συμβάσεων, η διαφάνεια των συμβάσεων και των δανείων των τραπεζών, κ.α.  
Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε αναφορά στον προγραμματισμό για την θέσπιση Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου για το "πόθεν έσχες", στην καθιέρωση του Περιουσιολογίου, στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, αλλά και στην αποκομματικοποίηση του Δημοσίου και την αξιολόγηση των δομών και των στελεχών του Δημοσίου.
"Έχετε χάσει την αξιοπιστία σας απέναντι στην κοινωνία, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις υποθέσεις που φτάνουν στον Εισαγγελέα αλλά και από τις πρόσφατες εκλογές", είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα σκάνδαλα του τελευταίου οκταμήνου που έχουν αναδειχθεί στη χώρα μας, όπως αυτά της Αγροτικής Τράπεζας, της λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, της υπόθεσης  "Ελληνικός Χρυσός", αλλά και των ΣΔΙΤ των οδικών αξόνων, του σκανδάλου Χατζηγάκη για τις αγροτικές επιδοτήσεις, του σκανδάλου Siemens, των δανείων των καναλαρχών και των αναθέσεων των διαφημίσεων του ΚΕΛΠΝΟ.
Απευθυνόμενος δε στους Βουλευτές της ΝΔ, ο Σωκράτης Φάμελλος αναρωτήθηκε: "Μήπως η λυσσαλέα αντίδρασή σας απέναντι στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου οφείλεται στο ότι θα επανεξετάσουμε τα συμβόλαια για τα απορρίμματα; Μήπως ανησυχείτε για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης όλων των παλιών κυκλωμάτων";  Και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι "η κυβέρνηση θα συνεχίσει την αδιαπραγμάτευτη πορεία της προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε ένα κράτος δικαίου".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Την Παρασκευή 18/12/2015 στην  Επίκαιρη Επερώτηση Βουλευτών της ΝΔ
για «τη διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης»

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
διαβάζοντας τη γεμάτη ανακρίβειες και ψεύδη επίκαιρη επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπόρεσαν παρά να έρθουν στο μυαλό μου οι πρώτοι στίχοι του Λυσία «Υπέρ του αδυνάτου»: «Οὐ πολλοῦ δέω χάριν ἔχειν, ὦ βουλή, τῷ κατηγόρῳ,
ὅτι μοι παρεσκεύασε τὸν ἀγῶνα τουτονί».
Διότι, η συγκεκριμένη επερώτηση πραγματικά μας δίνει μια καταπληκτική ευκαιρία για να μιλήσουμε για διαφθορά και για το τι γινόταν στη χώρα μέχρι τώρα, αλλά και το τι αλλάζει.
Ας απαντήσουμε πρώτα στα συγκεκριμένα θέματα της επερώτησης.
Πρώτο θέμα, είναι το θέμα των Υπουργών Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη που μπήκε και από τον κ. Παπαχρήστο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Τι καλύτερη απάντηση από τον χαρακτηρισμό του ίδιου του κ. Παπαχρήστου. Η ιστορία σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι «έπεα πτερόεντα και ιστορίες με δράκους». Ο κ. Παπαχρήστος ο ίδιος, αποκαθιστώντας την αλήθεια το δημοσιεύει στις 7-12-2015. Καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής το δημοσίευμα από «ΤΑ ΝΕΑ».
Ιστορίες με δράκους φέρατε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές; Γιατί άραγε; Για να καλύψετε ψεύδη και ανεπάρκειες χρόνων.
Τι άλλο, όμως, μας λέει η επίκαιρη επερώτηση; Αναφέρεται σε ένα δημόσιο έργο που ανέλαβε μέλος της Κυβέρνησης. Ψέμα ! Δεν ήταν μέλος της Κυβέρνησης, όταν κατοχυρώθηκε ο διαγωνισμός- ύψους 3,9 εκατομμυρίων ευρώ. Δεύτερο ψέμα! Το ποσό αντιστοιχεί στο προκηρυχθέν αντικείμενο, καμία σχέση με το μη υλοποιηθέν αντικείμενο.
Τι άλλο ακριβώς μας λέει η επερώτηση; Μας λέει για συγκάλυψη στο θέμα του «πόθεν έσχες» του Υπουργού κου Γ. Σταθάκη για τρία συναπτά έτη. Δύο ψέματα! Πρώτον, δεν υπάρχει θέμα τρία συναπτά έτη στο «πόθεν έσχες» του κ. Σταθάκη. Και δεύτερον, ποια είναι η συγκάλυψη; Η ανάθεση του ελέγχου του πόθεν έσχες με απόφαση της Βουλής σε ορκωτό;  
Και τι ρωτούν στο τέλος οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: «Είναι αποφασισμένη η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαφθορά;». Καταλαβαίνουμε ότι ψάχνετε κάπου να στηριχθείτε και να εξιλεωθείτε έτσι έναντι των πολιτών, γιατί πολύ απλά συντηρήσατε, εκθρέψατε και στηρίξατε ένα σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς όλα αυτά τα χρόνια.
Γι’ αυτό και εμείς έχουμε βασική προτεραιότητα να καθαρίσουμε αυτό το σύστημα. Αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Τη ζητήσαμε και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο. Διότι η Αριστερά είναι δίπλα στον πολίτη πάνω από έναν αιώνα μέσα από αγώνες και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι η αξιοπιστία, γιατί αγωνίστηκε δίπλα στον πολίτη. Δυστυχώς, τα δικά σας κόμματα ποτέ δεν στάθηκαν δίπλα στον πολίτη για τις δικές του ανάγκες, αλλά μόνο δίπλα στους «δικούς σας», ιδιαίτερα τους «μεγάλους δικούς σας».
Τι κάναμε συγκεκριμένα στο πλαίσιο της δικής μας διακυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς;
Ιδρύθηκε, λοιπόν, Υπουργικό Χαρτοφυλάκιο και Γενική Γραμματεία για αυτόν τον σκοπό. Και μάλιστα, προχωράει ο συντονισμός όλων των θεμάτων διαφθοράς, αλλά και όλων των ελεγκτικών Υπηρεσιών.
Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι σε όλα τα μη δηλωθέντα ποσά σε Ελλάδα και εξωτερικό και σε λίστες φοροδιαφυγής  και αυτό γίνεται και από το ΚΕΦΟΜΕΠ και από το ΣΔΟΕ. Έχει δοθεί και εντολή στη Δικαιοσύνη να τελειώσουν όλες αυτές οι υποθέσεις.
Γίνεται έλεγχος ακινήτων και μετοχών των off-shore, πόθεν έσχες στις αυξήσεις κεφαλαίου off shore ιδιοκτητών ακινήτων και βέβαια των ακινήτων των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.
Άλλαξε όλο το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση χρήσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων και αδειοδότησης των καναλιών. Γίνεται έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος στις χρηματοδοτήσεις των μέσων ενημέρωσης.
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης συντονίζει όλες τις διαδικασίες ελέγχου και βέβαια υπάρχει πλέον και Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο όλων των δημόσιων συμβάσεων.
Αναμορφώνεται πλήρως όλη η διαδικασία δημόσιων συμβάσεων -για να μην κρύβεται τίποτα- και βεβαίως των συμβάσεων του συστήματος υγείας που δεκαπλασίαζε το κόστος για την Πολιτεία.  
Οι τράπεζες υποχρεώνονται πλέον να ανακοινώνουν όλες τις δράσεις τους, για όλα τα δάνεια και τις καταθέσεις και αυτό έγινε με τον δικό μας νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Για πρώτη φορά το Δημόσιο έχει λόγο και ρόλο στη διοίκηση των τραπεζών.
Αυτά είναι κάποια από αυτά που έγιναν.
Ταυτόχρονα, τι άλλο γίνεται; Υπάρχει θέσπιση Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου για το «πόθεν έσχες», στην οποία θα ελέγχονται όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, αλλά και όλα τα πρόσωπα που κρύβονται σε υπεράκτιες εταιρείες.
Καθιερώνεται το Περιουσιολόγιο. Γιατί τόσα χρόνια δεν το θεσπίζατε; Κυριολεκτικά απορούμε.
Και βέβαια, γίνεται κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Το ζητήσαμε στη Διάσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. Δεν τολμήσατε να δεσμευθείτε.
Και προφανώς φέραμε το νέο νομοσχέδιο που είναι ήδη αναρτημένο για την  αποκομματικοποίηση του Δημοσίου, για την αξιολόγηση, αλλά και για ένα σύστημα με αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο.
Το πρόβλημά σας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι σας ταράζουμε στον έλεγχο και τη νομιμότητα !
Καταλαβαίνουμε ότι δεν έχετε τι να απαντήσετε, γιατί αλλιώς δεν θα υποβιβάζατε τη Βουλή λέγοντας εδώ, στη Βουλή, για υποθέσεις και ρεπορτάζ του MEGA, αλλά θα φέρνατε συγκεκριμένα πράγματα. Θα φέρνατε όλα αυτά που έχουν βγάλει πρόσφατα οι εισαγγελείς για τη διαφθορά
Γιατί ο εισαγγελέας - αλλά και οι πρόσφατες εκλογές - έχουν αποδείξει ότι έχετε χάσει την αξιοπιστία σας απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στον πολίτη και δεν μπορείτε να μιλάτε εσείς για διαφθορά.
Τι σκάνδαλα έχουν αναδειχθεί το τελευταίο οκτάμηνο στη χώρα μας;
Αγροτική Τράπεζα, χίλια τριακόσια δάνεια σε πολιτικούς φίλους, πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων, τα οποία ήδη έχουν πάει στο δικαστικό έλεγχο.
Σημειώνω ότι στο αρχείο μπήκε η δικογραφία για τα δάνεια στα κόμματα, με το νόμο που εσείς θεσπίσατε το 2013, και απαλλάξατε από την ευθύνη τις διοικήσεις των τραπεζών για τα δάνεια που έδωσαν στα κόμματά σας.
Λίστα Λαγκάρντ, δύο χρόνια στα συρτάρια. Με το που πήγαν οι ανακριτές στη Γαλλία για να δουν τον κο. Φαλτσιανί μπήκαν 80 εκατομμύρια ζεστά λεφτά στα ταμεία του κράτους. Γιατί δεν το κάνατε τόσα χρόνια;
Λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πού υπήρχαν αυτοί οι δέκα χιλιάδες πεντακόσιοι ογδόντα οκτώ καταθέτες με ποσά που, από ό,τι φαίνεται από τον έλεγχο που κάναμε τώρα στη UBS, είναι από 1,5 εκατομμύρια μέχρι 12 εκατομμύρια;
Γιατί στη διμερή συνάντηση με τις Ελβετικές αρχές αρνήθηκε ο σύμβουλος του δικού σας πρωθυπουργού να παραλάβει τις λίστες με τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία;
Εξοπλιστικά προγράμματα τώρα : 90 εκατομμύρια οι μίζες από τα TOR1. Δύο εκατομμύρια διακινήθηκαν προς πρώην υπουργούς Άμυνας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Υποβρύχια που γέρνουν, μίζα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλά και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι για την έμμεση χρηματοδότηση της «Ελληνικός Χρυσός», που υπολογίστηκε σε 15,34 εκατομμύρια ευρώ, μας καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και τους Έλληνες πολίτες δυστυχώς.
Οδικοί άξονες : Το κόστος του ελληνικού δημοσίου ήταν 70 εκατομμύρια ευρώ από την καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης για το δρόμο της Πελοποννήσου - ΜΩΡΕΑΣ.
Το σκάνδαλο Χατζηγάκη για τις αγροτικές επιδοτήσεις, 320 εκατομμύρια ευρώ, που από έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια.
Σκάνδαλο Siemens : 100 εκατομμύρια ευρώ μίζες.
Δάνεια καναλαρχών : Τα δάνεια που έχουν πάρει τα μέσα ενημέρωσης είναι 808 εκατομμύρια ευρώ και βρίσκονται τώρα σε δικαστικό έλεγχο.
Διαφημίσεις του ΚΕΛΠΝΟ, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ σε δικά σας συστημικά μέσα, για να κάνουν τη δική σας πληροφόρηση, για να στηρίζουν τη δική σας πολιτική.
Είναι εικονικός, λοιπόν, ο εχθρός της διαφθοράς και της διαπλοκής ; Είναι ψεύτικα τα νούμερα που αναφέραμε εδώ;
Δεν αποδέχεστε τη έκφραση ηθικό πλεονέκτημα, γιατί πολύ απλά σάς είναι άγνωστη και αδιανόητη η έννοια της ηθικής στην πολιτική. Και αυτό το διαπιστώνουμε και από τον τρόπο που η δική σας εσωκομματική αντιπαράθεση και οι ύβρεις για την εκλογή Προέδρου έχουν βγει στη δημοσιότητα.
Εμείς όμως αναρωτιόμαστε. Μήπως η λυσσαλέα αντίδρασή σας για το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, το οποίο αναβλήθηκε για μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οφείλεται και στο ότι θα επανεξετάσουμε τα συμβόλαια για τα απορρίμματα που δώσατε σε μεγάλους ομίλους, ιδιωτικοποιώντας εις βάρος του πολίτη τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα;
Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να παρουσιάσουμε τις πρωτοβουλίες μας για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, αλλά και τα μεγάλα σκάνδαλα που σωρεύτηκαν στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και τώρα βρίσκονται στον ανακριτή και τις δικαστικές αίθουσες και οφείλονται όλα σε εσάς και τους πολιτικούς σας συνεταίρους.
Μπορείτε να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης όλων των παλιών κυκλωμάτων. Η αντίδρασή σας, αλλά πάνω από όλα η εντολή των πολιτών, μας δίνουν δύναμη.
Θα συνεχίσουμε την αδιαπραγμάτευτη πορεία, την οποία έχει αναλάβει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να επιστρέψει η χώρα σε ένα κράτος δικαίου, να επιστρέψει η πατρίδα μας στο δίκιο, στην ειλικρίνεια και την αξιοκρατία. Και αυτόν τον αγώνα θα συνεχίσουμε.
Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ