ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποί του

Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποί του



Τοποθέτηση του Γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Κ.Ε. 12-13 Δεκεμβρίου 2015

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ζούμε τις τελευταίες έναν ανελέητο πόλεμο μονταζιέρας. Κάθε βράδυ τα κανάλια ανταλλάσσουν την σκυτάλη μεταξύ τους για το ποιος θα διαστρεβλώσει περισσότερο τις θέσεις της κυβέρνησης. Ευρίσκονται θέματα, κατασκευάζονται ζητήματα, εισάγονται δημοσιεύματα. Επιχειρείται να παρουσιαστεί μια ψευδής εικόνα αποσταθεροποίησης. Τα “θαύματά” τους όμως δεν αντέχουν ούτε τρεις μέρες, καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα. Αλλά προκαλεί πραγματική θλίψη σ' αυτό το γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης να προσπαθούν να πάρουν μέρος άνθρωποι που μέχρι πρόσφατα έχουμε συμπορευτεί κι αναζητούν στις ανακοινώσεις τους βαρύγδουπες λέξεις για ξεπούλημα, προδοσίες και σκάνδαλα. Προσπαθούν να κερδίσουν 10 λεπτά δημοσιότητας αναπαράγοντας τα επιχειρήματα των πιο σκοτεινών κύκλων έξω και μέσα στη χώρα.
Όσο κι αν αλαλάζουν, προκαλούν μόνο θόρυβο.
Το μόνο που καταφέρνουν είναι να θυμώνουν εμάς και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Να εξοργίζουν την κοινή λογική. Μπράβο τους καταφέρνουν να μας θυμώνουν, να μας συσπειρώνουν, να μας ατσαλώνουν.
Αυτοί τη δουλειά τους λοιπόν και εμείς τη δική μας.
Με πείσμα και αυτοπεποίθηση,
Με συντροφικότητα και αλληλεγγύη,
Προχωράμε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η κυβέρνηση κλείνει ένα - ένα το δύσκολα θέματα της Συμφωνίας με σκληρή διαπραγμάτευση. Ήδη έκλεισε το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών. Η κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση κατάφερε την προστασία της πρώτης κατοικίας για το μεγαλύτερο μέρος των δανειοληπτών με τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες να βρίσκονται στο "κόκκινο", την ώρα που η πρόταση, η απαίτηση των δανειστών κάλυπτε μόνο το 16%. Αυτό σημαίνει ότι η λαϊκή κατοικία των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων δεν θα βγει στο σφυρί. Οι οικογένειες που έχασαν το εισόδημά τους, που είδαν το εισόδημά τους να τσακίζεται στα χρόνια της κρίσης, της άγριας νεοφιλελεύθερης λιτότητας δεν θα χάσουν το σπίτι που με τόσους κόπους απέκτησαν.
Με τη διαδικασία αυτών των προαπαιτούμενων η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει το πρώτο μεγάλο εμπόδιο της Συμφωνίας. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλείνει με πολύ μικρότερα ποσά απ' όσα αρχικά είχαν υπολογιστεί. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός καθώς και πολύ μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση στο χρέος της χώρας και πιο εύκολα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Παρά τις πιέσεις των δανειστών έχει γίνει αντιληπτό σε μεγάλο τμήμα της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ ότι η ελληνική πλευρά είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις που μάλιστα εμφανίζονται εκβιαστικά την τελευταία στιγμή.
Όλες αυτές τις μάχες η κυβέρνηση τις δίνει μόνη της. Στο εσωτερικό της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με τους εκβιασμούς του μηντιακού κατεστημένου και της ολιγαρχίας που επιδιώκουν να απολαμβάνουν τις ασυλίες των προηγούμενων χρόνων, είτε αφορά στις τηλεοπτικές άδειες, είτε τις ανέλεγκτες λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής και τους παράνομου πλουτισμού.
Η κυβέρνηση αυτές τις μάχες τις δίνει μόνη της με τα κόμματα που φέρουν τη βαριά ευθύνη για το πώς φτάσαμε εδώ να κάνουν πως δεν άκουσαν τίποτα για το έγκλημα. Αν και το καλοκαίρι ψήφισαν τη Συμφωνία, σήμερα καμώνονται τους διαφωνούντες σ' ένα τραγικό θέατρο του παραλόγου. Η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη στα στρατηγικά της αδιέξοδα και οδηγείται από φιάσκο σε φιάσκο αδυνατώντας να εκλέξει ακόμα και πρόεδρο. Τα πράγματα θα ήταν απλά γι' αυτή αν το μοναδικό της πρόβλημα ήταν ο πόλεμος των φατριών στο εσωτερικό της. Η πρόσδεσή της στις επιλογές των ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη, καθώς και η ταύτισή της με την εγχώρια διαπλοκή με μπόλικη ακροδεξιά ρητορεία την κατακερματίζουν, την αποσυνθέτουν, τη διαλύουν στη δημόσια σφαίρα και τη συνείδηση το λαού. Από την άλλη ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ δεν παραδειγματίζονται από τους ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη που έστω και τώρα, έστω και σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούν να διορθώσουν τα τεράστια λάθη τους απέναντι στη χώρα και την ελληνική κυβέρνηση. Και αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το σύστημα που κατασκεύασαν και τους εξέθρεψε κουνάνε το δάχτυλο στην κυβέρνηση.
Τις κρίσιμες μάχες λοιπόν η κυβέρνηση τις δίνει μόνη της με την υποστήριξη του ελληνικού λαού, γιατί αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη και εγγύηση ότι θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Έχουμε στο πλαίσιο της Συμφωνίας ανοιχτά μέτωπα για τα οποία η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Και συνεχίζεται σκληρά. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτή θα καταλήξουμε ύστερα από έναν ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, την ίδια την κοινωνία. Στόχος είναι να προχωρήσουμε σε μια μεταρρύθμιση η οποία θα αποκαθιστά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και γενεακής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει και δε θα υπάρξει καμιά μείωση στις κύριες συντάξεις. Επί του σχεδίου θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους όλοι, ακόμα και εκείνοι που οδήγησαν στην καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων με τη χαριστική βολή να αποτελεί το περιβόητο PSI.
Αυτά τα εγκλήματα καλείται ν' αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να δώσει λύσεις.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Ποτέ δεν κρύψαμε ότι η Συμφωνία έχει δύσκολες πτυχές. Γνωρίζουμε ότι η Συμφωνία αποτέλεσε το πίσω όριο της κυβέρνησης και είναι προϊόν μιας διαδικασίας αντιδημοκρατικών πιέσεων που ήδη έχει γραφτεί με μελανά γράμματα στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης. Η κυβέρνηση με αυτή τη συνθηκολόγηση απέφυγε την ενέδρα του Grexit που θα έθετε τη χώρα σε αμετάκλητα επικίνδυνες περιπέτειες.
Αυτή η Συμφωνία και οι άξονες υποχώρησης της κυβέρνησης από τις δίκαιες θέσεις της καταλήγουν σε δύο προϋποθέσεις για να μην καταστήσουν την ίδια τη Συμφωνία αδιέξοδη, αλλά κυρίως για να δώσουν προοπτική στον τόπο. Η πρώτη αφορά στη μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Σήμερα ο κάθε πρωτοετής φοιτητής οικονομικών σε όποια χώρα του κόσμου γνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αντίθετα αποτελεί τον ιμάντα αναπαραγωγής της ύφεσης και της λιτότητας. Και σήμερα εκτός από τα λογής παπαγαλάκια έχουμε τις σοβαρές τοποθετήσεις παλαιών και νέων συμμάχων της χώρας, και θεσμών που προετοιμάζονται και προετοιμάζουν τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ο σχεδιασμός της ανάπτυξης με κοινωνικό, ταξικό και περιβαλλοντικό πρόσημο που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα αναδιανέμει με κοινωνική δικαιοσύνη τον παραγόμενο πλούτο. Γι' αυτά τα δύο κομβικής σημασίας ζητήματα έχει γίνει ο συμβιβασμός. Και όλοι πρέπει να δουλέψουμε για να την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου κοινωνικής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης το Μάρτιο.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Η κυβέρνηση μέσα σ' αυτή τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης και των δύσκολων αποφάσεων έχει κληθεί ν' αντιμετωπίσει και την κρίση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Και όλοι πια βγάζουν το καπέλο στην ελληνική κυβέρνηση για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, τη συναίσθηση των συνθηκών των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τον τόπο τους. Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ο ελληνικός λαός με την αλληλεγγύη του διασώζουν παναθρώπινες αξίες και ιδρυτικές αρχές για λογαριασμό και άλλων χωρών της Ευρώπης. Η υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλεται στα νησιά μας ξεπλένουν το πρόσωπο της Ευρώπης. Η κατάσταση όμως είναι κρίσιμη και δεν πρέπει να γίνει μη διαχειρίσιμη. Γι' αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τις γενναίες αποφάσεις που δεν είναι άλλες από τη διευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκεί καταγραφή των προσφύγων και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμιμης και ασφαλούς μετεγκατάστασης στις χώρες προορισμού. Δυστυχώς όμως βλέπουμε να ακολουθείται παρελκυστική τακτική από χώρες της Ευρώπης φτάνοντας και στις ακρότητες με την ανύψωση φραχτών. Στις σημερινές συνθήκες πολιτικές ηγεσίες που υποχωρούν στην πίεση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού ανοίγουν ορθάνοιχτα την πόρτα στην ακροδεξιά και τον εθνικισμό. Δυστυχώς οι περίκλειστες χώρες μόνο φόβο και ασφυξία μπορούν να προσφέρουν.
Ζούμε τις τελευταίες βδομάδες σοκαριστικές στιγμές στην Ευρώπη. Το τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στο Παρίσι σκόρπισε αίμα, πόνο και θάνατο. Σκόρπισε όμως και φόβο που οδηγεί σε μίσος. Οι εικόνες των τεθωρακισμένων και του στρατού στο κέντρο των Βρυξελλών, της πόλης που σηματοδοτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ανατριχιαστικές. Και πριν σηκωθούν τα αεροπλάνα για να βομβαρδίσουν, πριν αναζητήσουμε τα πολλά ποδάρια του ιμπεριαλισμού, θα πρέπει ν' αναζητήσουμε απαντήσεις στο βασικό ερώτημα: Τι είναι αυτό που οδηγεί νέους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, να ακολουθούν τον ισλαμοφασιμό και να επιστρέφουν στις χώρες τους, στις πόλεις τους ως μακελάρηδες.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να ενθαρρύνουμε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία με σταθερή πολιτική λύση που θα αποτελέσει και τη βάση αντιμετώπισης του τζιχαντισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα αποδεχτεί και δε θα νομιμοποιήσει πολεμικές επιχειρήσεις από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Η επόμενη τετραετία θα είναι μια κρίσιμη περίοδος για την Ελλάδα, την Ευρώπη, ενδεχομένως και για τον κόσμο συνολικά.
Η γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή μας συμβάλει στην ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων και αυταρχικών επιλογών.
Ο κίνδυνος της ακόμα μεγαλύτερης αύξησης της ακροδεξιάς είναι υπαρκτός, αν οι αριστερές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις δεν συγκρουστούν με τις πολιτικές που οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση των κοινωνιών, με λογικές και πρακτικές ξενοφοβίας και ρατσισμού. Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, με την εκτόξευση των ποσοστών του κόμματος της Λεπέν, πρέπει να μας ανησυχήσει, αλλά και να αναγκάσει την Ευρώπη να αλλάξει κατεύθυνση. Τα φαινόμενα ενίσχυσης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έχουν άμεση σχέση με την οικονομική ύφεση και τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Η απουσία ισχυρής παρέμβασης προοδευτικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων και ιδίως όσων θα μπορούσαν να έχουν αναφορά στη ριζοσπαστική αριστερά ενισχύει αυτά τα φαινόμενα. Αποτελεί γεγονός ότι όπου η αριστερά δεν έχει λόγο, η ακροδεξιά έχει ρόλο. Η δυναμική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλλε καθοριστικά στην αποφυγή να πρωταγωνιστήσει ο νεοναζισμός στην Ελλάδα.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συντελούνται τεκτονικές πολιτικές αλλαγές. Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής δεξιάς χάνουν έδαφος στον Νότο της Ευρώπης. Η σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και τις ευρύτερες προοδευτικές απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές δημιουργούν νέα δεδομένα που ενισχύουν το στόχο μας για αλλαγή των συσχετισμών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η κυβέρνηση μέσα σ' αυτό το περιβάλλον αστάθειας θα πρέπει ν' αποκτήσει ένα σταθερό βηματισμό διακυβέρνησης. Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην υλοποίηση της Συμφωνίας και μόνο. Η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και τομές που θα παρακολουθούν τον άξονα διαφάνεια - δικαιοσύνη - δημοκρατία.
Σε όλα τα μεγάλα πεδία από τη λειτουργία του κράτους μέχρι την παιδεία υπάρχει ως λαϊκή απαίτηση η ανάσα δημοκρατίας. Μια άλλου τύπου λειτουργία που θα βγαίνει έξω από τα στεγανά, τα οποία το μόνο που κατάφερναν ήταν η δημιουργία συστημάτων εξυπηρετήσεων και διαπλοκής.
Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη λαϊκή εντολή τετραετίας να προχωρήσει. Κυρίως έχει το όπλο της ηθικής υπεροχής. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάνε σε κανέναν, δεν έχουν γραμμάτια να ξεπληρώσουν, δεν μας τραβάνε από το μανίκι τα συμφέροντα της μηντιαρχίας και της ολιγαρχίας. Γι' αυτό ο αγώνας με τη διαπλοκή θα είναι ανυποχώρητος. Η δημόσια σφαίρα, το πολιτικό σύστημα θα πρέπει ν' αποκτήσουν ξεκάθαρους κανόνες και διακριτούς ρόλους.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Έχουμε μπει στην εποχή των μεγάλων απαιτήσεων, για να πετύχει το πολύ δύσκολο εγχείρημα που αναλάβαμε χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων με αίσθημα ευθύνης. Θα πρέπει όλα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε κάθε πράξη μας, σε κάθε τοποθέτησή μας και δράση μας. Δεν απευθυνόμαστε στο εσωτερικό των γραφείων μας, αλλά έχουμε μπει στο μεγεθυντικό φακό των μελών μας και της κοινωνίας. Ένα κόμμα για να είναι των μελών του, πρέπει πρώτα απ' όλα να σέβεται τα μέλη του και να μην τα αντιμετωπίζει ως μηχανισμό. Θα πρέπει να δοθεί ο χώρος της δημοκρατικής έκφρασης των μελών που κάθε θέση και κάθε άποψη σε όλες τις συνελεύσεις μας, θα πρέπει να καταγράφεται, να μας προβληματίζει και να μην προσπερνιέται. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις λειτουργίες για τη διαρκή και συστηματική εμπλοκή των μελών μας στην κομματική ζωή. Ταυτόχρονα όμως κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - ειδικά σε αυτή τη συγκυρία - θα πρέπει να έχει συναίσθηση ότι αυτή η ιδιότητα είναι βαριά, έχει ευθύνη, απαιτεί στράτευση και δουλειά, μακριά από προσωπικές σκοπιμότητες. Η περίοδος μέχρι το Συνέδριο θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους μας να διαμορφώσουμε τη νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ επί της συγκυρίας και να περιγράψουμε το μέλλον. Όποιος και όποια αισθάνεται ότι τον αφορά η υπόθεση της διαμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο δημοκρατικό, αριστερό κόμμα των λαϊκών αναγκών και ταυτόχρονα της λειτουργίας του ως παράδειγμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα είναι καλοδεχούμενος, αναγκαίος και χρήσιμος.
Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα  κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους. Πολιτικά, οργανωτικά και κινηματικά μάχιμο για τη διαμόρφωση της ηγεμονίας στο μεγάλο και διαρκή αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό.
Όχι ένα κόμμα περίκλειστο και αποστειρωμένο, αλλά ένα ανοιχτό κόμμα σε ανθρώπους που βρίσκουν την πολιτική μας πρόταση αξιόπιστη και ελπιδοφόρα. Ένα κόμμα που θα εμπνέει τους πολίτες να ενταχθούν και να δουλέψουν για την επιτυχία του πολιτικού σχεδίου. Δεν θέλουμε ένα κόμμα χειροκροτητών, αλλά ενεργών μελών που θα καταθέτουν προτάσεις και θα συνδιαμορφώνουν κάθε στιγμή την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμα αντάξιο της ιστορίας του λαϊκού κινήματος, των προσδοκιών και των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.
Ανοίξαμε ένα σημαντικό δρόμο ενάντια στη λιτότητα και πια δεν είμαστε μόνοι. Στηρίζουμε την κυβερνητική σύμπραξη των Σοσιαλιστών – Μπλόκου της Αριστεράς και Κομμουνιστικού Κόμματος στην Πορτογαλία.
Έχουμε μια δύσκολη δουλειά μπροστά μας σε δύο παράλληλα επίπεδα. Από τη μία με κάθε τρόπο θα πρέπει να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο ΣΥΡΙΖΑ που για τρίτη φορά μέσα σ' ένα χρόνο και μάλιστα στη συγκεκριμένη συνθήκη μας τίμησε με την ψήφο του στις εκλογές.
Το κόμμα μέσα από τα κύτταρά του, τις Οργανώσεις Μελών, προχωρά σε ανασυγκρότηση και τη συνάντησή του με την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο διάστημα μέσα από μια σειρά δράσεις, μια ολοκληρωμένη πολιτική καμπάνια, θα έχουμε ανοίξει τις διαδικασίες σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται με ειλικρίνεια στον κόσμο και αυτό είναι που έχει φέρει όχι μόνο τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και την ενεργοποίηση και την κομματική ένταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποί του και πάνω σε αυτή τη βάση θα προχωρήσει η διαδικασία της οργανωτικής ανασυγκρότησης.
Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούμε, τους νέους, τα λαϊκά στρώματα, τους άνεργους, τους ενεργούς πολίτες σε μια ουσιαστική συμπόρευση για να κάνουμε το ΣΥΡΙΖΑ το ισχυρό, δημοκρατικό, αριστερό κόμμα των λαϊκών αναγκών.
Όπως αποφασίστηκε στην τελευταία ΚΕ, παράλληλα με τις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, θα διοργανωθεί πολιτική εκστρατεία που θα αποτυπώνει τη συλλογική μας βούληση για ένα νέο «άνοιγμα» του Κόμματος στην κοινωνία και τις διεργασίες της και κυρίως στη νέα γενιά. Την ίδια στιγμή θα τονίζεται ο διεθνής χαρακτήρας της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και η σημασία του εγχειρήματός μας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Σε μια στιγμή που η ΝΔ γίνεται έρμαιο των εσωκομματικών της ανταγωνισμών, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα συνέδριο στρατηγικής, ένα συνέδριο ταυτότητας, το οποίο όμως δεν το προσεγγίζει κλεισμένος στο καβούκι του, αλλά βλέποντας προς την κοινωνία και τις ανάγκες της, βλέποντας προς την Ευρώπη και τις αλλαγές σε αυτήν.
Η οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα από την εμβάθυνση στην  πολιτική λειτουργία και την εξωστρεφή δράση των Οργανώσεων Μελών και μέσα από την ενδυνάμωση των συλλογικών του διαδικασιών. Γι’ αυτό και η καμπάνια του συνεδρίου φιλοδοξεί να έχει έναν ευρύτερο χαρακτήρα από το «γίνε μέλος στον ΣΥΡΙΖΑ»,  δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή στην οικοδόμηση ενός  μαζικού, δημοκρατικού, ριζοσπαστικού και συλλογικού ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, και δίπλα στις εσωκομματικές διαδικασίες που έχουν το δικό τους καταστατικά προβλεπόμενο χαρακτήρα, προτείνεται να διεξαχθούν ανοιχτές θεματικές συνελεύσεις και εκδηλώσεις με την ευθύνη της ΠΓ, του Οργανωτικού Γραφείου, των Ν.Ε. και των Τμημάτων της ΚΕ σε κοινωνικούς χώρους (εργασιακοί χώροι, χώροι εκπαίδευσης και πολιτισμού κ.α.), σε πρωτεύουσες Νομών και σε γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ να μπορούν να τον προσεγγίσουν και να συνδιαμορφώσουν πτυχές του Προγράμματός του.
Επίσης, κρίνεται σημαντική η διοργάνωση μιας μεγάλης διεθνούς συνάντησης για την Ευρώπη και τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται για την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα κινήματα (συνδιοργάνωση του Τομέα Ευρωπαϊκής Πολιτικής-Διεθνών Σχέσεων-Εξωτερικής Πολιτικής του Κόμματος και  του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς). Στόχος της ευρωπαϊκής αυτής συνάντησης η ανάδειξη εναλλακτικών πολιτικών αιχμών και στρατηγικών για την υπέρβαση της παρούσας κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ και η περαιτέρω διεύρυνση της «Συμμαχίας Κατά της Λιτότητας» της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς από το ευρύτερο προοδευτικό φάσμα (Πράσινοι, Σοσιαλιστές, συνδικάτα, κινήματα κ.α).
Δίνουμε μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή ξένων ομιλητών (εκπροσώπων κομμάτων, συνδικάτων, κινημάτων κ.α.) σε όλο το φάσμα των εκδηλώσεων της εκστρατείας μας, θέλοντας το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή ακτινοβολία, με τις αποφάσεις του να αποτελούν σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Αριστερά και το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων που μας παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον.
Στόχος είναι να καταδειχτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, το οποίο δεν κλείνεται στον εαυτό του και στις παραδοσιακές μορφές άσκησης και συμμετοχής στην πολιτική, αλλά μαζικοποιείται επιχειρώντας να εκφράσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
Κεντρικό σύνθημα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δική μας υπόθεση».
Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα να κερδίσουμε: Να ανοίξουμε τον δρόμο για την Αριστερά του 21ου αιώνα για την Ευρώπη ολόκληρη και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε με πολλή δουλειά σε όλα τα μέτωπα, με τον αγώνα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.
Ένα είναι σίγουρο οι αγώνες και οι κόποι του λαού μας για το δίκιο, τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία δεν θα πάνε χαμένοι, θα νικήσουν.














Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ