27/11/2015

To Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για την έκδοση των Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία

Αντιπροσωπεία του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ(Βασιλική Κατριβάνου, Γιώργος Ψυχογιός, Κατερίνα Κνήτου) μαζί με συνηγόρους των κατηγορουμένων επισκέφτηκαν χτες τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσουν σχετικά με το πρωτοφανές αίτημα των ιταλικών αρχών για την έκδοση των πέντε Ελλήνων φοιτητών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς του 2015 στο Μιλάνο, και  να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στην εκτέλεσή του. Η εντατικοποίηση της καταστολής στην Ευρώπη, η χρησιμοποίηση ολοένα και περισσότερων νομικών εργαλείων και οι δυσανάλογες ποινές που προβλέπονται, αποτυπώνουν καθαρά την εμμονή των ευρωπαϊκών κρατών προς έναν διαρκή «σωφρονισμό» των κινημάτων. Το αίτημα των ιταλικών αρχών για έκδοση ελλήνων υπηκόων που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, συνοδεύεται από ένα βαρύτατο κατηγορητήριο στο οποίο ανάγονται σε κακουργήματα κλασσικές πλημμεληματικές πράξεις, κατά το ελληνικό δίκαιο, ενώ η ποινική μεταχείριση την οποία αναμένουν –και την οποία ήδη υφίστανται οι ιταλοί συγκατηγορούμενοί τους- είναι ο εγκλεισμός μέχρι και 15 χρόνια κάθειρξη στα πλαίσια ενός βαρύτατου συστήματος ποινικών κυρώσεων. Επισημαίνεται άλλωστε ότι το δικαίωμα υπεράσπισης των προσώπων αυτών δυσχεραίνεται ιδιαίτερα καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τη χώρα έκδοσης και αγνοούν πλήρως τη γλώσσα. Ως εκ τούτου, το Τμήμα Δικαιωμάτων εκφράζει την αντίθεσή του στην εκτέλεση του αιτήματος της έκδοσης των ελλήνων φοιτητών για συμμετοχή σε πολιτική διαμαρτυρία και ζητά να τηρηθούν οι αρχές του κράτους δικαίου, της αναλογικότητας και του σεβασμού στο δικαίωμα της συνάθροισης.