02/11/2015

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Απλήρωτοι οι καταρτιζόμενοι σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στα τέλη Οκτωβρίου 2014 ολοκληρώθηκε πρόγραμμα Κατάρτισης του ΟΕΑΔ Ανέργων για άτομα που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες, για την ειδικότητα σερβιτόρων, στο παράρτημα Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) «01 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ» και οι καταρτιζόμενοι που συμμετείχαν παραμένουν ένα χρόνο μετά απλήρωτοι.

Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στα πλαίσια της υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», Τίτλος Πράξης: «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ (ΑΜΕΑ) ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ή ΑΤΟΜΩΝ ΥΠΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΚΕΚ) ΣΤΙΣ 3 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ», Άξονας Προτεραιότητας «11: ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ, ΣΤΙΣ 3 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει το εν λόγω ΚΕΚ με την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το αργότερο σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες από την καταβολή της β´ δόσης χρηματοδότησης ή τη λήξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, το ανάδοχο ΚΕΚ υποχρεούται να καταβάλει στους καταρτιζόμενους το εκπαιδευτικό επίδομα, καθώς και τις δαπάνες μετακίνησης που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Ωστόσο, ενώ η βεβαίωση καταβολής της β´ δόσης χρηματοδότησης προς το ΚΕΚ έχει εκδοθεί από την αρμόδια υπηρεσία από την 22/09/2014 και παρελήφθη από τον υπόλογο την 23/09/2014 και αφού το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, το ανάδοχο ΚΕΚ δεν έχει μέχρι σήμερα καταβάλλει τις παραπάνω δαπάνες στους καταρτιζόμενους.

Επειδή με βάση τα παραπάνω οι καταρτιζόμενοι θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο τα χρήματα που τόσο έχουν ανάγκη και τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων και δαπάνες μετακίνησης που ήδη έχουν επωμιστεί οι ίδιοι.

Επειδή το ζήτημα της στρεβλής και de facto παρασιτικής λειτουργίας - συμμετοχής πλήθους ΚΕΚ στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και ένταξης στην αγορά εργασίας έχει εξελιχθεί σε παθογένεια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)      Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καταβληθούν άμεσα τα ανωτέρω επιδόματα και δαπάνες στους καταρτιζόμενους, καθώς η μη καταβολή τους είναι παράτυπη.

2)      Υπάρχει διαδικασία διενέργειας ελέγχων και επιβολής κυρώσεων σε αναδόχους που υπερβαίνουν τις προθεσμίες καταβολής επιδομάτων και δαπανών στους καταρτιζόμενους; Έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα;

3)      Προτίθεται να προβεί σε διαδικασίες αξιολόγησης της λειτουργίας των ΚΕΚ που συμμετέχουν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και ένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς και του βαθμού συμμόρφωσης αυτών στους όρους που περιλαμβάνουν οι συμβάσεις που υπογράφουν; Υπάρχει η δυνατότητα, μέσω σχετικής διαδικασίας αξιολόγησης, αποκλεισμού από μελλοντικά προγράμματα όσων ΚΕΚ ανήκουν σε ιδιοκτήτες που εμπλέκονται σε περιπτώσεις προβληματικής εκτέλεσης προγραμμάτων που αξιολογήθηκαν αρνητικά;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)