ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/06/2015

Επί της αρχής εισήγηση της Δέσποινας Χαραλαμπίδου στο Νομοσχέδιο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα»



 

Εισηγήτρια στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» ήταν την Δευτέρα 29 Ιουνίου η Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε αναλυτικά στην συγκυρία και στην ιστορικότητα της. Υπερασπίστηκε την στάση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα και δήλωσε ότι παρά τις πιέσεις η κυβέρνηση θα συνεχίσει ανυποχώρητα να νομοθετεί «με βάση την εντολή του ελληνικού λαού που θα διευρυνθεί την Κυριακή με ένα περήφανο ΟΧΙ». Χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού και παρουσίασε το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνοντας στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, στις νέες ρυθμίσεις που καταργούν το παράβολο εξέτασης για τα ΑΜΕΑ, στην δημιουργία νέων κλιμακίων ελέγχου του ΙΚΑ για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παράταση της προθεσμίας ρύθμισης των οφειλών για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, στην νέα ρύθμιση που απεμπλέκει τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ με κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και τους επιτρέπει να βγουν στη σύνταξη και στην επαναφορά της σύνταξης των υπερηλίκων, που ως επί τω πλείστον αφορά έλληνες πολίτες από την πρώην ΕΣΣΔ κα την Αλβανία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα στην Βουλή με την συζήτηση επί των άρθρων.

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση της Δέσποινας Χαραλαμπίδου

 

 

Επί της αρχής εισήγηση της Δέσποινας Χαραλαμπίδου στο Νομοσχέδιο «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα.»

 

Κύριε Υπουργέ Κύριοι/ες Βουλευτές,

 

Την πρώτη μέρα που εισήχθει για συζήτηση στις επιτροπές το παρόν νομοσχέδιο, κάποιοι αντέδρασαν με θόρυβο, θεώρησαν λέει ότι δεν μπορούμε να καταθέτουμε τέτοιου είδους νομοθετήματα, φιλολαϊκά, αντιμνημονιακά, την ίδια ώρα που, όπως έλεγαν, υπογράφουμε μία συμφωνία με τους δανειστές σε αντίθετη κατεύθυνση, με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Σαφές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μα να που ήρθε η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού να σας διαψεύσει, να γυρίσει την κατάσταση και να την επιστρέψει στην ομαλότητα της λαϊκής εντολής.

ΟΧΙ, δεν θα πάρουμε κύριοι της αντιπολίτευσης, κύριοι του παλιού, προστάτες της εξάρτησης και του μνημονίου.

Από σήμερα ο ελληνικός λαός, κάθε περήφανος άνθρωπος αυτής της χώρας, μαζί με τα συνδικάτα και τα σωματεία, μαζί με τους συλλόγους και τις κινήσεις πολιτών, γιορτάζει στις πλατείες αυτής της χώρας, στις πλατείες της αντίστασης και της δημιουργίας, διαδηλώνει υπέρ του περήφανου ΟΧΙ, κόντρα στο τρόμο που σπέρνετε εσείς και ένα διεστραμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που βάζει τις ανάγκες των ανθρώπων πάνω από τα κέρδη, τα επιτόκια πάνω από τις αυτοκτονίες, τα χρέη πάνω από τη ζωή, τους αριθμούς πάνω από την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση, με στόχο να φτιάξει ανθρώπους σκιές, χωρίς δικαιώματα στην εργασία και στην ζωή, τους σύγχρονους σκλάβους του 21ου αιώνα, στην καρδιά του πολιτισμού, στην Ευρώπη των 28 κρατών - μελών και του ενός δρόμου, της λιτότητας, της καταπίεσης και της ανεργίας.

Καταλαβαίνω κύριοι και κυρίες συνάδελφοι τους προβληματισμούς, σχετικά με το τι μπορούμε να συζητήσουμε σήμερα, αν είναι δόκιμο να συζητάμε ένα νομοσχέδιο για την ανακούφιση των ΑΜΕΑ και για ασφαλιστικά ζητήματα, ανεξάρτητα από την ποιότητα της δουλειάς που έχει γίνει από το Υπουργείο, ότι ίσως ακούγεται άκαιρο, σήμερα έξι μέρες πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα του ελληνικού λαού, το πρώτο θυμίζω από το 1974, μετά την χούντα, έτσι και τώρα Που μετά από 5 χρόνια οικονομικής μνημονιακής χούντας και λεηλασίας, η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου απευθύνεται ξανά στον λαό. Αναρωτιούνται αν είναι τόσο καίριο αυτό το νομοσχέδιο που πρέπει να συζητηθεί με κλειστό χρηματιστήριο και τράπεζες, μέσα σε έναν ασύμμετρο οικονομικό πόλεμο που η ευρωπαϊκή ολιγαρχία, τρώγοντας τις σάρκες και τις αξίες της Ευρώπης, με εσάς συναδέλφους της αντιπολίτευσης, συμμάχους, μην το ξεχνάμε, έχει εξαπολύσει απέναντι στην δημοκρατία.

Εδώ απαντάμε ξεκάθαρα ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μπορεί τα χρονικά περιθώρια να είναι στενά, πράγμα που μας αναγκάζει να είμαστε και βιαστικοί πολλές φορές, μπορεί οι στιγμές που ζούμε να έχουν βαριά πολιτική σημασία, όμως η λαϊκή εντολή είναι σαφής και μας πιέζει αφόρητα συνάδελφοι και συναδέλφισσες, «Υλοποιήστε το πρόγραμμα σας, μην καθυστερείτε, ξηλώστε τα μνημόνια που μας τρώνε τη ζωή», μας λένε. Κοινωνική δικαιοσύνη είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η δημιουργία κλιμακίων ελέγχου του ΙΚΑ για την αντιμετώπισή της ανασφάλιστης εργασίας, ο σεβασμός στα Άτομα με Αναπηρία και στα δικαιώματά τους, που πετάξατε στον σύγχρονο καιάδα με τα μνημόνια, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Είναι ακόμη το ελάχιστο επίδομα στους υπερήλικες συμπολίτες μας που δίχως ντροπή, για να υλοποιήσετε μνημονιακές δεσμεύσεις, αφήσατε δίχως ένα κομμάτι ψωμί, είναι η παράταση της δυνατότητας διακανονισμού για τα χρέη προς το δημόσιο αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μίας ιδιαίτερα επιτυχημένης ρύθμισης που και έσοδα έφερε προς ασφαλιστικά ταμεία και κρατικό προϋπολογισμό και έδωσε την δυνατότητα στους επαγγελματίες να συνεχίσουν να εργάζονται, δικαίωμα που ανάλγητα τους είχατε στερήσει, είναι το ξεμπλοκάρισμα των οφειλετών του ΟΑΕΕ που ενώ είχαν κατοχυρώσει πλήρως ασφαλιστικά δικαιώματα δεν τους επιτρέποταν να βγουν στην σύνταξη, για να έχουν τους ελάχιστους πόρους να χρηματοδοτήσουν την οφειλή τους, κρατώντας τους επ’αόριστον σε ένα κενό, δίχως δουλειά, δίχως σύνταξη ή επίδομα, μόνο με χρέη. Δεν τις βλέπατε αυτές τις στρεβλώσεις κύριοι πολιτευτές των μνημονίων, για εσάς φάνηκε πως ήταν απλώς παράπλευρες απώλειες σε μία ευρωπαϊκή κατά τα άλλα πορεία, που μας κατέβαζε όμως σε επίπεδο τρίτου κόσμου. Υπό την καθοδήγηση μίας τρόικας που αν δεν υπήρχε, κατά δήλωσή σας, θα έπρεπε να την εφεύρουμε.

Προχωράμε λοιπόν σταθερά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας προς τον ελληνικό λαό, μακρυά από πιέσεις και εκβιασμούς. Ζητώντας παράλληλα την Κυριακή την διεύρυνση της λαϊκής εντολής του ελληνικού λαού ώστε να εξυπηρέτησουμε απρόσκοπτα τα συμφέροντά του. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά άλλωστε όταν βλέπουμε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την περήφανη επιλογή που έκανε στις 25 Ιανουαρίου απαιτώντας και από εμάς να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, την Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα», όπως προαναφέρθηκε επιχειρεί να κάνει μία ουσιαστική παρέμβαση σε στρεβλώσεις, αστοχίες και αδικίες του ασφαλιστικού συστήματος. Οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται προφανώς, όχι με γνώμονα την περιστολή του κοινωνικού κράτους, το βάθεμα της λιτότητας και την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, όπως τα σχετικά μνημονιακά νομοθετήματα, αλλά την στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την στήριξη των εργαζομένων στις νέες συνθήκες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ασφαλιστικό σύστημα υφίσταται εδώ και χρόνια διαρροές στο κομμάτι των εισφορών, γεγονός που υπονομεύει σε βάθος χρόνου την βιωσιμότητα των ταμείων. Ωστόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη βάση του, στη μεγάλη ανεργία, στην ανασφάλιστη και μαύρη εργασία και στην εισφοροδιαφυγή, κατά την προσφιλή τους τακτική, «πονάει το χέρι, το κόβουμε», στόχευαν πάντα στην μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Λογική που όπως βλέπουμε διατρέχει και την πρόταση των θεσμών που είναι στο τραπέζι και θα κριθεί με ολοκληρωτικό τρόπο από τον λαό την Κυριακή.

Έτσι ενώ το ασφαλιστικό σύστημα βάδιζε προς ένα οριακό σημείο για την επιβίωσή του κάποιοι συνέχιζαν να κερδοσκοπούν χωρίς να καταβάλουν τις εργοδοτικές τους εισφορές και στο τέλος την πλήρωναν οι συνταξιούχοι. Έτσι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού οδηγήθηκαν στο όριο της ανθρωπιστικής κρίσης, αποστερούμενοι πλήρως παροχές ενός ανύπαρκτου κοινωνικού κράτους.

Τα Άτομα με Αναπηρία είναι μία τέτοια κατηγορία για την οποία υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα σε αυτό το νομοσχέδιο, ώστε να αντιμετωπιστούν αδικίες της προηγούμενης περιόδου και να απλοποιηθούν οι συναλλαγές των πολιτών με τα ΚΕ.Π.Α.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι γνωματεύσεις των ΚΕ.Π.Α. θα ισχύουν για κάθε χρήση, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των πολιτών οι οποίοι περνούσαν από τη διαδικασία των διαδοχικών γνωματεύσεων από διαφορετικούς οργανισμούς. Το καθεστώς αυτό δημιουργούσε επιπλέον σύγχυση και προβλήματα σε περίπτωση που υπήρχαν διαφορετικά κριτήρια για την διαπίστωση της αναπηρίας, ανάλογα με τις αρμόδιες επιτροπές της κάθε υπηρεσίας. Πέρα όμως από τα ζητήματα της γραφειοκρατίας τα οποία ρυθμίζονται, υπάρχει η ανάγκη εξυγχρονισμού του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στα σημερινά επιστημονικά δεδομένα.

Δεν είναι όμως μόνο ζητήματα τεχνικής φύσης τα οποία ταλαιπώρησαν τους πολίτες με αναπηρία το προηγούμενο διάστημα. Να το πούμε ξεκάθαρα γιατί πολλά Άτομα με Αναπηρία και οι συγγενείς τους ρωτούν: Με το νομοσχέδιο απαλλάσσονται οριστικά από το παράβολο των 46 ευρώ για την χρήση των υπηρεσιών του ΚΕΠΑ. Επίσης επαναφέρεται η καταβολή του επιδόματος παραπληγίας-τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων και υπό προϋποθέσεις. Επίδομα το οποίο βεβαίως ήταν άλλο ένα θύμα της σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε στην χώρα μας την τελευταία πενταετία. Τέλος υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις, όπου για γραφειοκρατικούς κυρίως λόγους καθυστερεί η απόφαση ανανέωσης της γνωμάτευσης αναπηρίας, ώστε να παρατείνεται το δικαίωμα σύνταξης αναπηρίας ως τη νέα γνωμάτευση, αυτονόητο συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Αυτονόητο που όμως θέσατε σε αμφισβήτηση.

Αυτές οι ρυθμίσεις και οι άλλες του πρώτου κεφαλαίου μας επιτρέπουν να κοιτάμε τα Άτομα με Αναπηρία στα μάτια. Είναι ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν ποιοτικότερες συνθήκες ζωής για αυτή την ευπαθή ομάδα πολιτών η οποία χτυπήθηκε αλύπητα από τις βάρβαρες, εισπρακτικές λογικές των μνημονίων ενώ υφίσταται αδικίες και διακρίσεις ακόμα και χρόνια πριν από αυτά.

Το δεύτερο Κεφάλαιο έχει τίτλο «μέτρα αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής» και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μείνω λίγο στον ρόλο που έχουν παίξει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις στην διόγκωση του προβλήματος.

Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του κόσμου να δουλέψει, έστω για ένα κομμάτι ψωμί, οι εργοδότες εξωθούσαν τους εργαζόμενους και ειδικότερα κάποιες κατηγορίες, όπως αλλοδαπούς, φοιτητές, ανήλικους, στην αδήλωτη εργασία για να μην καταβάλουν εργοδοτικές εισφορές. Αυτή η κατάσταση, εκτός του ότι δημιουργεί έναν εργασιακό Μεσαίωνα στην χώρα μας, υπονομεύει την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς το αποστερεί από εισφορές χιλιάδων εργαζομένων.

Ενώ λοιπόν η κατάσταση αυτή ήταν γνωστή εδώ και χρόνια οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έκαναν ελάχιστα πράγματα ώστε να την αντιμετωπίσουν, ενθαρρύνοντας τους εργοδότες να συνεχίσουν να εξασκούν αυτή την πρακτική. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα με την αποψίλωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, η οποιαδήποτε δυνατότητα ελέγχων έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Είναι μία κατάσταση με την οποία η Κυβέρνησή μας δεν μπορεί παρά να είναι σε συνεχή πόλεμο. Δεν είναι μόνο ζήτημα τόνωσης της οικονομικής ευρωστίας των Ταμείων, είναι ζήτημα αξιακό για αυτήν εδώ την Κυβέρνηση να αναμετρηθεί σθεναρά με αυτού του είδος την εκμετάλλευση.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η σύσταση των Ειδικών Κλιμακίων Ελέγχου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ώστε να παρέμβουν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα σε εργασιακούς χώρους και σε χρονικές περιόδους όπου το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής είναι σε έξαρση. Πρόθεσή μας είναι να υπάρχουν απτά αποτελέσματα σε αυτό το σημείο, ήδη από την φετινή θερινή περίοδο. Στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της βιωσιμότητας των Ταμείων κινούνται και οι ρυθμίσεις που θωρακίζουν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, απέναντι στις μεθόδους που χρησιμοποιούν κυρίως μεγαλοοφειλέτες ώστε να μην καταβάλλουν τα οφειλόμενα ποσά.

Στο τρίτο Κεφάλαιο αυτού του νομοσχεδίου ρυθμίζονται διάφορα θέματα διαφορετικής φύσης μεταξύ τους, τα οποία όμως καταδεικνύουν την λογική των παράπλευρων απολειών, την αδιαφορία και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπιζόταν το ασφαλιστικό σύστημα. Πολλές διατάξεις οι οποίες καταργούνται δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα χωρίς να επιλύουν κανένα, πολλές φορές μόνο και μόνο λόγο ασαφειών η παραλείψεων. Με τις διατάξεις αυτού του Κεφαλαίου ομαλοποιούνται διακρίσεις εντός των Ταμείων και παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη σε ομάδες επαγγελματιών οι οποίες παρέμεναν σε ένα ασαφές και θολό πλαίσιο ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη. Παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για την ελάφρυνση των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών από τις δυσβάσταχτες, πολλές φορές ασφαλιστικές εισφορές. Τέλος θεσπίζεται η απλή αναλογική για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των συνταξιούχων.

Θέλω να μείνω όμως σε τρία σημεία του νομοσχεδίου τα οποία έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία.

Το πρώτο ζήτημα είναι ο εξορθολογισμός των κριτηρίων για την χορήγηση σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων. Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων ζει στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάτω από τα όρια της φτώχιας. Παρόλα αυτά με το Μεσοπρόθεσμο του 2012 υπήρξε τέτοια αυστηροποίηση των κριτηρίων, ώστε πρακτικά η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων δεν είχε πλέον δικαίωμα στην καταβολή σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα. Με τον εξορθολογισμό των κριτηρίων θα καταβάλλεται πλέον αυτό το οικονομικό στήριγμα, στους πολίτες οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το είπα και στην επιτροπή, οφείλω να το πω και στην ολομέλεια να το ακούσει ο κόσμος,

Θεωρώ πως όσοι ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο του 2012, χρωστούν μία μεγάλη συγνώμη και στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Γνωρίζετε το ζήτημα καλά κύριοι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πρόκειται κυρίως για τους παλιννοστούντες συμπατριώτες μας, ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και από την Αλβανία, που τολμήσατε να τους καταστήσετε πολίτες τρίτης κατηγορίας, αφήνοντας τους, χωρίς την ελάχιστη σύνταξη, τα 345 ευρώ, παππούδες και γιαγιάδες 80 χρονών. Έτσι σήμερα δεν μιλάμε για αποκατάσταση μνημονιακών αδικιών αλλά για ξέπλυμα της ντροπής του ελληνικού κράτους έναντι αυτών των ανθρώπων.  

Το δεύτερο είναι η ρύθμιση που αφορά τους αντιρρησίες συνείδησης. Στην Ελλάδα μόλις το 1997 έπαψαν να επιβάλλονται ποινές στους ανθρώπους οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να κάνουν ένοπλη θητεία. Λόγω των προϋπαρχουσών ποινών, τις οποίες είχαν εκτίσει αυτοί οι άνθρωποι υπήρξε η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα να αναγνωριστούν τα χρόνια της ποινής ως χρόνος ασφάλισης, όπως και έγινε μόλις το 2011. Ωστόσο ο συγκεκριμένος νόμος κάλυπτε μόνο όσους θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 και εφεξής, διάκριση η οποία αναιρείται με το παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνοντας στη ρύθμιση και όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με ρυθμίσεις που ίσχυαν μέχρι και 31-12-2010.

 

Τελευταίο σημείο που θέλω να θίξω είναι η διευκόλυνση που παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ ώστε να μπορούν να λαμβάνουν την σύνταξή τους. Η αδυναμία καταβολής εφάπαξ ενός μεγάλου ποσού από μεριάς των οφειλετών είχε σαν αποτέλεσμα να μην δικαιούνται αυτοί οι πολίτες καταβολή σύνταξης και να παραμένουν για πάντα μετέωροι, με θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς δυνατότητα εργασίας αλλά ούτε και σύνταξης. Πλέον και για οφειλές ως και 50.000 ευρώ προβλέπεται ο συμψηφισμός των οφειλών με το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης, λύνοντας για τους ασφαλισμένους επαγγελματίες τον γόρδιο δεσμό που δημιούργησε η κρίση και οι πολιτικές σας, επιτρέποντάς τους να βγουν και αυτοί στην σύνταξη.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Υπουργέ,

Η ιστορικότητα των ημερών είναι δεδομένη, μπροστά σε αυτή οι ρυθμίσεις που προωθούνται με το παρόν νομοσχέδιο ίσως μοιάζουν λίγες. Είναι όμως ένα νομοσχέδιο που δείχνει με σαφή και καθαρό τρόπο την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε για να διορθώσουμε προβλήματα ετών και για να επαναφέρουμε το κοινωνικό κράτος τουλάχιστον, στα προ της κρίσης επίπεδα.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφισθεί, με τον κόσμο να κατακλύζει τις πλατείες αυτής της χώρας, όχι απέναντι στα πεπραγμένα της Βουλής, αλλά μαζί με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση αυτή σχηματίσθηκε για να σταματήσει τα μνημόνια και τη λιτότητα που κατασπάραζαν το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Η λαϊκή εντολή είναι βέβαιο ότι θα διευρυνθεί με ένα ηχηρό όχι του ελληνικού λαού την ερχόμενη Κυριακή,κομμάτι της υλοποίησης αυτής της εντολής είναι αυτό το νομοσχέδιο, σιγά σιγά όλα τα κομμάτια του παζλ θα συμπληρωθούν, με τον λαό συμμέτοχο αυτής της πορείας, πρωταγωνιστή και κύριο των εξελίξεων.

Με συγχωερείτε που υπερέβει το χρόνο αλλά η συγκυρία μας επιβάλλει την συζήτηση. Αν μου επιτρέπει η κυρία πρόεδρος, θα ήθελα μισό λεπτό ακόμα να απευθυνθώ στα αριστερά έδρανα της Βουλής, στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του ΚΚΕ.

Συνάδελφοι ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά τους αγώνες που έχει δώσει το ΚΚΕ, στους χώρους δουλειάς αλλά και μέσα σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Οι κομμουνιστές δεν έλειψαν ποτέ από τους αγώνες της εποχής τους, από τις μεγάλες μάχες του ελληνικού λαού. Αυτή την παράδοση συνάδελφοι και συναδέλφισσες, περιμένουν και περιμένουμε να τιμήσετε .

 

Ευχαριστώ

 

           



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ