ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/06/2015

Ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στο συνέδριο «Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη» με θέμα «Επενδύσεις σε μικρές υποδομές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους»



Κυρίες και Κύριοι,

Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι πιέσεις των δανειστών είναι ασφυκτικές με στόχο να ταπεινώσουν την κυβέρνηση και τον Ελληνικό Λαό.

Η χώρα χρειάζεται μια συμφωνία η οποία όμως θα ακυρώνει την λιτότητα, θα προχωράει στην διαγραφή του μέρους του χρέους και στην παροχή ρευστότητας για να επανεκκινήσει η οικονομία.

Μια πολύ κακή συμφωνία για την οποία πιέζουν και εκβιάζουν οι δανειστές, θα είναι πολύ χειρότερη εξέλιξη από την μη συμφωνία. Η Ελλάδα έχει σημαντικούς πόρους και σημαντική γεωπολιτική θέση και μπορεί να ζήσει και να δημιουργήσει.

Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στον ενεργειακό τομέα είναι η εξυπηρέτηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών αναγκών, και η ασφάλεια του συστήματος με βάση ένα νέο δημοκρατικό, ενεργειακό μοντέλο.

Στην κατεύθυνση αυτή, επιδιώκουμε τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τη γενικευμένη αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη σχεδιασμένη αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Η εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα θα εκμηδενιστεί αλλά αυτή η διαδικασία θα είναι σταδιακή και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος

Θέλω καταρχήν να τονίσω ότι η άμεση μείωση του ενεργειακού κόστους μπορεί να επιτευχθεί:

Μέσα από δημόσιες επιχειρήσεις ενέργειας αποτελούν αναντικατάστατα εργαλεία για τον ενεργειακό σχεδιασμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η ακύρωση των επιχειρούμενων ιδιωτικοποιήσεων και η σταδιακή ανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων – πυλώνων του κλάδου της ενέργειας [ΔΕΗ (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ], αποτελεί αναγκαία συνθήκη

Ήδη οι επιχειρούμενες ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας έχουν διακοπεί παρά τις πιέσεις των δανειστών. Το υπουργείο ΠΑΠΕΝ έχει δεσμευθεί ότι ούτε ο ΑΔΜΗΕ θα πωληθεί, ούτε η ΔΕΗ θα διασπασθεί σε μικρή και μεγάλη. Σε αυτό εμμένει ο Υπουργός παρά τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ βασική προτεραιότητα μια διαφορετική λειτουργία και διοίκηση των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας που, απαλλαγμένες από παθογένειες του παρελθόντος, θα μεγιστοποιούν την επιχειρησιακή και κοινωνική αποτελεσματικότητα για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων.

Η ενοποίηση των θυγατρικών εταιρειών και αναδιάρθρωση της λειτουργίας της ΔΕΗ, την επένδυση στον εκσυγχρονισμό των μονάδων και την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση, την κατασκευή σύγχρονων νέων μονάδων, την επένδυση σε νέο σύγχρονο εξοπλισμό και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, τον σχεδιασμό για την ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πόρου, την επένδυση στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Μείωση του ενεργειακού κόστους μπορεί να επιτευχθεί με μείωση του κόστους προμήθειας ενέργειας με την μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο. Αυτό γίνεται με συμφωνίες όπως αυτή που υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα.   Την μεγαλύτερη ενεργειακή αλλά και επενδυτική συμφωνία της τελευταίας δεκαετίας.

Τα μεγάλα και πολλαπλά οφέλη που θα έχει για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία το έργο αυτό, καθώς:

- Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2 περίπου δισ. ευρώ και από πλευράς μεγέθους αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά και κατασκευαστικά ενεργειακά έργα που γίνονται σήμερα στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα ολόκληρης της μεταπολιτευτικής περιόδου στη χώρα μας.

- Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του θα δώσει εργασία σε 20.000 ανθρώπους, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, από μόνο του, αφού η οικονομική κρίση και τα μνημόνια εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη.

- Από τη λειτουργία του θα αποφέρει κάθε χρόνο έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

- Επιπρόσθετα, θα παρέχει άφθονο φτηνό φυσικό αέριο στους Έλληνες καταναλωτές, τόσο στα χειμαζόμενα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις.

Μια συμφωνία η οποία είναι πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη του TAP για χίλιους λόγους όπως ανταποδοτικά οφέλη, εξασφαλισμένα έσοδα φθηνό αέριο για τους έλληνες και συνδιαχείριση του αγωγού.

Κάποιοι, λοιπόν, δεν θέλουν να μάθει ο ελληνικός λαός, σε μια περίοδο κατευθυνόμενης τρομολαγνίας και κινδυνολογίας γύρω από τις καταθέσεις στις τράπεζες των πολιτών και των διαδηλώσεων τύπου ''κατσαρόλας'', ότι δρομολογούνται στη χώρα μας βιώσιμες και προσοδοφόρες επενδύσεις, που δημιουργούν νέο πλούτο.

Εκείνο βέβαια που μπορούμε πιο εύκολα να κατανοήσουμε είναι οι αντιδράσεις ορισμένων κύκλων για το πρωτόγνωρο γεγονός για τη χώρα μας ότι ο «Νότιος Ευρωπαϊκός αγωγός», θα δημιουργηθεί από τη συνεργασία 50-50 δύο εταιρειών που αντιπροσωπεύουν δημόσια συμφέροντα της Ελλάδας και της Ρωσίας, που σηματοδοτούν ένα πρότυπο ισότιμης δημόσιας συνεργασίας και ένα στρατηγικό μοντέλο αμοιβαία επωφελούς επένδυσης. Και το κατανοούμε επειδή κάποιοι με την ανάλογη συμφωνία για τον TAP που προσυπέγραψαν, τα οφέλη για την Ελλάδα ήταν ακριβώς...μηδέν και τώρα πρέπει να ψάξουν μέρος να κρυφτούν. Και το κατανοούμε επίσης επειδή προφανώς κάποιοι άλλοι στη χώρα μας είχαν μέχρι τώρα συνηθίσει στις λεόντειες «συμβάσεις παραχώρησης» και τις περιβόητες ΣΔΙΤ, όπου το ελληνικό δημόσιο και ο ελληνικός λαός βάζουν όλα τα λεφτά της επένδυσης και εξασφαλίζουν επιπλέον την πλουσιοπάροχη και χωρίς κανένα ρίσκο κερδοφορία των ιδιωτών παραχωρησιούχων! Σίγουρα, λοιπόν, μια τέτοια ισότιμη συμφωνία 50-50 τους ανατρέπει τα «κεκτημένα»…

Οι συμφωνίες της Πετρούπολης για τον αγωγό φυσικού αερίου δείχνουν ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση και τις δυσκολίες, έχει τη δυνατότητα να κτίσει γέφυρες και πρωτοπόρα να ανοίξει δρόμους ενεργειακής και οικονομικής ασφάλειας. Ο “νότιος ευρωπαϊκός αγωγός” είναι πρώτα απ’ όλα ένας “καλός αγωγός” για μια διαφορετική Ευρώπη, χωρίς νέο-ψυχροπολεμικές διαιρέσεις και χωρίς τείχη απομόνωσης προς οποιαδήποτε πλευρά.

Ο αγωγός που συμφώνησε ο Πρωθυπουργός κος Τσίπρα και ο αρμόδιο Υπουργός κος Λαφαζάνης στην Πετρούπολη ωφελεί όλους τους λαούς και τις χώρες, δίνοντας την ευκαιρία πρόσβασης και πολλαπλών επιλογών σε φυσικό αέριο. Εμείς έχουμε τονίσει και το εφαρμόζουμε ότι δεν εξαιρούμε καμιά χώρα που διαθέτει φυσικό αέριο και θέλει να το περάσει από το έδαφός μας, να το κάνει.

Απλώς σε αυτές τις συμφωνίες απαιτούμε και επιτυγχάνουμε να έχουμε ανταποδοτικά οφέλη.

Εκτός από την βραχυχρόνια μείωση του κόστους που ανέλυσα παραπάνω απαιτείται και μακροχρόνια μείωση του κόστους και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο βασικός τρόπος που μπορεί να επιτευχθεί αυτό .

Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει κομβικό εθνικό τομέα παραγωγής έρευνας και καινοτομίας συμβάλλοντας στο συνολικό μας πρόγραμμα για κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου.

Οι ανανεώσιμες πηγές και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν προνομιακό πεδίο για τη σύνδεση της αναπτυξιακής προοπτικής με την οικονομία των αναγκών, την επένδυση σε δραστηριότητες έντασης γνώσης και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, με δεδομένο μάλιστα ότι η χώρα μας διαθέτει μεγάλα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή των ΑΠΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, στόχος είναι να συγκροτηθεί ένα νέο δημοκρατικό ενεργειακό μοντέλο το οποίο θα περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, και θα σέβεται τη φέρουσα ικανότητα των τοπικών οικοσυστημάτων, τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και τις χρήσεις γης.

Για μικρές/μεσαίου μεγέθους μονάδες ΑΠΕ θα ενισχύσουμε την αυτοπαραγωγή με εφαρμογή μοντέλου πλήρους ενεργειακού συμψηφισμού (net metering).

Η εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά μια από τις βασικότερες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για τον ενεργειακό τομέα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Με δεδομένο ότι στην τελική κατανάλωση ενέργειας τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν οι μεταφορές και η οικιακή κατανάλωση πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των μαζικών μέσων μεταφοράς, ιδίως των μέσων σταθερής τροχιάς, και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Ειδικά για το υπάρχον κτιριακό απόθεμα της χώρας, από τα πλέον ενεργοβόρα στην Ευρώπη, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων θα προσέφερε τεράστια ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και θα οδηγούσε σε σημαντικότατη εξοικονόμηση ενέργειας. Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων θα προτάσσει κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια, σε αντίθεση με τη σημερινή αποτυχημένη πολιτική που υποτάσσει τη χορήγηση δανείων για την αναβάθμιση στα κερδοσκοπικά κριτήρια των τραπεζιτών.

Στα πλαίσια αυτά και τις επόμενες ημέρες θα εισαχθεί για διαβούλευση Σχέδιο νόμου του ΥΠΑΠΕΝ για την εναρμόνιση στην Εθνική Νομοθεσία της οδηγίας 2012/27/ΕΕ.

Είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω σε όσα είπε ο κος Μανιάτης χθες και να τονίσω ότι το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ με την νέα πολιτική ηγεσία θέλει να θέσει σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που δεν θα είναι απλή μετάφραση της οδηγίας όπως είχε κάνει ο κος Μανιάτης.

Το νομοσχέδιο για να είναι χρήσιμο πρέπει να ενσωματώνει μεν την οδηγία αλλά να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες της χώρας και της κοινωνίας και αυτό έχει κάνει το Υπουργείο

Το σχέδιο νόμου αυτό θα προωθεί τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης με τη θέσπιση ενός κοινού πλαισίου σε όλα τα κράτη –μέλη της ΕΕ, ώστε να αξιοποιηθεί το ανεκμετάλλευτο δυναμικό στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Η κατεύθυνση είναι να πραγματοποιηθεί ενεργειακή ανακαίνιση του 3% της επιφάνειας των δημοσίων κτιρίων. Ήδη έχει αναρτηθεί μια αρχική λίστα 82 κτιρίων συνολικής επιφάνειας 310.000 τμ .

Με το νομοσχέδιο αυτό το κράτος θα δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και ο δημόσιος τομέας θα προχωρήσει πρώτος στην εφαρμογή έτσι ώστε να λειτουργήσει σαν υπόδειγμα για την εφαρμογή των μέτρων, και να ακολουθήσουν οι ιδιώτες.

Το 90 % των δράσεων αφορά εφαρμογές στα κτήρια, γι΄αυτό και ο ρόλος το δημοσίου είναι καθοριστικός.

Υπάρχουν υποχρεώσεις, και συγκεκριμένες προθεσμίες εφαρμογής (31.12.2016), για την εγκατάσταση συσκευών μέτρησης ή ατομικών μετρητών ή ατομικών κατανεμητών κόστους θερμότητας ή ψύξης.

Σωστά προβλέπεται το κόστος των επιδοτήσεων για την εγκατάσταση των συστημάτων να μεταφέρεται στο κράτος και στους παρόχους έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση και απόσβεση αυτού.

Παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση των καταναλωτών και θα «τρέχει» πρόγραμμα ενθάρρυνσης για μικρούς καταναλωτές ενέργειας.

Παράλληλα προβλέπει σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας, με ευθύνη του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που από την εξοικονόμηση ενέργειας θα επωφεληθούν όχι μόνο όλοι οι Έλληνες που τα δημόσια κτίρια θα τους κοστίζουν λιγότερα, αλλά θα προκαλέσει και αύξηση και στο εθνικό εισόδημα γιατί αθροιστικά θα γίνουν επενδύσεις της τάξης των 8 με 10 δις επενδύσεις .

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ η μείωση του κόστους ενέργειας είναι βασική μας επιδίωξη και θα προσπαθήσουμε να το επιτύχουμε αυτό με κάθε τρόπο. Αντιθέτως με ότι έπραξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που εκτόξευσαν το κόστος ενέργειας τόσο στα νοικοκυριά όσο και στην βιομηχανία με την επιλογή της παραγωγής ρεύματος από ιδιωτικά εργοστάσια φυσικού αερίου και τεράστιες επιδοτήσεις με την υιοθέτηση ενός μοντέλου παραγωγής από ΒΑΠΕ και ΑΠΕ φωτοβολταϊκών πριν ακόμα τα φ/β ωριμάσουν κτλ

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ