25/06/2015

Δήλωση Χαράς Καφαντάρη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Σαν γενική τοποθέτηση θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι προκειμένου να διαμορφωθεί σωστή άποψη για τη συμφωνία θα πρέπει να την δούμε στο σύνολό της και ασφαλώς όταν θα έχει ολοκληρωθεί. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση μάλλον θα πετύχει την πιο ισορροπημένη συμφωνία που είναι δυνατή υπό τις δεδομένες συνθήκες. Άρα μέχρι την στιγμή εκείνη «συνιστώ ψυχραιμία» και υπομονή.

Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνησή μας προσπάθησε να θέσει τους όρους της και να ξαναδώσει την χαμένη αξιοπρέπεια του στον Ελληνικό λαό. Μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση σε εχθρικό κατά περίπτωση περιβάλλον, έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα. Δέχθηκαν και οι τρεις θεσμοί ότι βάση της συζήτησης είναι το δικό μας κείμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχτούν οποιαδήποτε πρόταση έχουμε κάνει. Η κυβέρνηση όμως δίνει μάχες σε πολλά επίπεδα προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μία από τις προτάσεις στις οποίες εμμένει είναι η φορολόγηση με αναδιανεμητικό πρόσημο το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να δείξει και την αλλαγή της πολιτικής.

Βέβαια δεν πρέπει να προτρέχουμε διότι τα αρμόδια Κυβερνητικά Στελέχη έχουν δηλώσει ότι θα υπογράψουμε μία συμφωνία που θα εξασφαλίζει το χρόνο και χώρο για να εφαρμόσουμε την πολιτική της Κυβέρνησης στον αντίποδα της λιτότητας. Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε σαφή δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και ξεκάθαρα ορισμένο αναπτυξιακό πακέτο. Οι θεσμοί σε αυτό έχουν διαφορετικές απόψεις οπότε τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Σας καλώ να θυμηθείτε ποιοι και με ποιες πολιτικές έφεραν τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη θέση και ότι μετά από 5 χρόνια εφαρμογής της πολιτικής του Μνημονίου εμφανίζονται όλα τα προβλήματα αυτή τη στιγμή, πιθανά όχι τυχαία. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται με την μεγαλύτερη ένταση της η κρίση καθώς εκδηλώνεται με τον πιο άγριο τρόπο η εμμονή του σκληρού πυρήνα των δανειστών να ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο λιτότητας και ύφεσης.

Όμως, με τη στήριξη του λαού που αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο και να τη βάλουμε στην τροχιά της ευημερίας και της ανάπτυξης.