15/06/2015

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Κερδοσκοπία εργολάβων από το υπάρχον σύστημα αναθέσεων καθαριότητας στα νοσοκομεία

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Κερδοσκοπία εργολάβων από το υπάρχον σύστημα αναθέσεων καθαριότητας στα νοσοκομεία.

Τεράστιο είναι το πρόβλημα που υπάρχει με τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας των νοσοκομείων καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, σε πολλές περιπτώσεις ενώ πληρώνονται από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, εντούτοις, οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν πληρώνονται από τους εργολάβους καθαριότητας των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρακτική που έχει υιοθετηθεί για την καθαριότητα των νοσοκομείων συνεπάγεται μεγάλο κόστος σε σχέση με τα χρήματα που αναλογούν στο εργατικό κόστος και στα είδη καθαριότητας.

Αποτέλεσμα των προαναφερθέντων είναι να υπάρχει κερδοσκοπία των εργολάβων καθαριότητας των νοσοκομείων, τη στιγμή μάλιστα που το ΕΣΥ, και ειδικότερα τα νοσοκομεία, έχουν μεγάλη ανάγκη την εξοικονόμηση πόρων (ιατρικό προσωπικό, αναλώσιμα υλικά κ.α.). Αντίθετα, μεγάλα ποσά, όπως φαίνεται από τα παραπάνω, καταλήγουν στις τσέπες των εργολάβων.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αλλάξει άμεσα, όπως έγινε και στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο τρόπος καθαριότητας των νοσοκομείων και να σταματήσει η κερδοσκοπία των εργολάβων;

Ο ερωτών βουλευτής

Σταθάς Γιάννης