19/03/2015

Απάντηση Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Corina Cretu, στον Δ. Παπαδημούλη για το ΠΕΠ του Νοτίου Αιγαίου, για την περίοδο 2014-2020:

• Το 2016 η αναθεώρηση του στόχου «Επενδύσεις στην Ανάπτυξη και την Απασχόληση», που θα λαμβάνει υπόψη της τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
  • Στα 168 εκατ. ευρώ οι δημόσιες δαπάνες του ΠΕΠ Ν. Αγαίου, εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απόστασης των μικρών νησιών.

Πληροφορίες σχετικά με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου παρείχε σε απάντησή της, σε σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Corina Cretu.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του για την πορεία έγκρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ζητούσε από την Κομισιόν να τον ενημερώσει κατά πόσο «θα προχωρήσει στην επανακατάταξη των περιφερειών με βάση τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα», καθώς επίσης εάν «πρόκειται να λάβει υπόψη τα διαφορετικά δεδομένα μεταξύ των νησιών της Περιφέρειας και να προβεί σε ενέργειες έτσι ώστε τα μικρά φτωχότερα νησιά να λάβουν τις ενισχύσεις που πραγματικά τους αναλογούν».

Στην απάντησή της η Επίτροπος Cretu, μιλώντας εξ ονόματος της Κομισιόν, αφού σημειώνει ότι «η επιλεξιμότητα των περιφερειών NUTS 2 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και για παροχή στήριξης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) έχει καθοριστεί για το σύνολο της περιόδου 2014-202 και δεν μπορεί να αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής», τονίζει ότι «το συνολικό επίπεδο της στήριξης που προβλέπεται στο πλαίσιο του στόχου “Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση” πρόκειται να υποβληθεί σε αναθεώρηση το 2016», λαμβάνοντας υπόψη της «τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα περιφερειακά στοιχεία».

Στη συνέχεια της απάντησής της η Επίτροπος αναφέρεται στις επιλέξιμες δαπάνες του ΠΕΠ Ν. Αιγαίου, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μπορεί να στηρίζει δράσεις που ενισχύουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως οι δράσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας για την υγεία για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», ενώ καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι το συνολικό πρόγραμμα διαθέτει «168 εκατ. ευρώ (δημόσιες δαπάνες) κατά την περίοδο 2014-2020», εκ των οποίων 25 εκατ. ευρώ «για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, καθώς και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απόστασης... για τα μικρά νησιά».

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-010776/2014 προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, υποβλήθηκε στις 28 Νοεμβρίου προς έγκριση το σχέδιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατατάσσεται στις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης. Ωστόσο, χαρακτηρίζεται από τραγική υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, έλλειψη καταρτισμένου και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, υψηλή γυναικεία ανεργία, ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό μαθητικής διαρροής, μεταφορές υψηλού κόστους και χαμηλού επίπεδου εξυπηρέτησης, περιορισμένα τοπικά οδικά δίκτυα, έλλειψη αξιόλογων επενδύσεων στην έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και ανεπαρκή διαχείριση απορριμμάτων. Επιπλέον, τα ελάχιστα αμιγώς τουριστικά νησιά «ανεβάζουν» το ΑΕΠ της Περιφέρειας, κατατάσσοντας την ως μια από τις Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες της Ευρώπης. Λόγω της κατάταξης αυτής, τα υπόλοιπα -κατά πολύ φτωχότερα- νησιά στερούνται πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σημαντικές υποδομές.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θα προχωρήσει στην επανακατάταξη των περιφερειών με βάση τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα;

2. Θα επιδείξει περισσότερη ευελιξία στο ζήτημα της χρήσης κοινοτικών κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες δομών υγείας;

3. Πρόκειται να λάβει υπόψη τα διαφορετικά δεδομένα μεταξύ των νησιών της Περιφέρειας και να προβεί σε ενέργειες, έτσι ώστε τα μικρά και φτωχότερα νησιά να λάβουν τις ενισχύσεις που πραγματικά τους αναλογούν;

Απάντηση της κας Creţu eξ ονόματος της Επιτροπής (17.2.2015)

1. Η επιλεξιμότητα των περιφερειών NUTS 2 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και για παροχή στήριξης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) έχει καθοριστεί για το σύνολο της περιόδου 2014-2020 και δεν μπορεί να αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Ωστόσο, το συνολικό επίπεδο της στήριξης που προβλέπεται στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση» πρόκειται να υποβληθεί σε αναθεώρηση το 2016. Η αναθεώρηση αυτή θα λάβει υπόψη της τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα περιφερειακά στοιχεία.

2. Οι επιχειρησιακές δαπάνες για υποδομή υγειονομικής περίθαλψης, είτε υποστηρίζονται είτε όχι από το ΕΤΠΑ, δεν είναι επιλέξιμες. Στο πλαίσιο του θεματικού στόχου 9 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων», το ΕΚΤ μπορεί να στηρίζει δράσεις που ενισχύουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως οι δράσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας για την υγεία, για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

3. Στις 18 Δεκεμβρίου 2014 η Επιτροπή ενέκρινε το περιφερειακό πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις ύψους 168 εκατ. ευρώ (δημόσιες δαπάνες) κατά την περίοδο 2014-2020. Για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, καθώς και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απόστασης, έχει συσταθεί μια ειδική προτεραιότητα 25 εκατομμυρίων ευρώ για τα μικρά νησιά. Κατά συνέπεια, το 15% των κονδυλίων θα διατεθεί πιο συγκεκριμένα για να συνδράμει τα μικρά νησιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να αντιμετωπίσουν τα κενά τους στους τομείς του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης. Ο κανονισμός 1301/2013, άρθρο 4 παράγραφος 1, αφορά συγκεκριμένα τις νησιωτικές περιφέρειες, όπου οι απαιτήσεις θεματικής συγκέντρωσης της υποστήριξης του ΕΤΠΑ είναι οι ίδιες με αυτές για τις λιγότερο ανεπτυγμένες.