13/03/2015

Ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για την ανάγκη ύπαρξης μηχανισμού εκτίμησης επιπτώσεων των μνημονιακών μέτρων

Ερώτηση για την ανυπαρξία αντικειμενικού και ανεξάρτητου μηχανισμού εκτίμησης των επιπτώσεων των -συχνά ολέθριων- μνημονιακών πολιτικών υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται σε κατάσταση έσχατης ανέχειας, όπως προκύπτει και από τα πρόσφατα τραγικά παραδείγματα που ήρθαν στο φως της επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων ένας άστεγος που απανθρακώθηκε στην προσπάθειά του να ζεσταθεί[1] ή μαθητές που υποσιτίζονται, χωρίς να απολαμβάνουν ούτε την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη[2]. Για όλα αυτά είναι προφανείς οι ευθύνες της τρόικα, αποτελούμενης κατά τα 2/3 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σχεδιάζει τις μνημονιακές πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα μετά το 2010.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1)      Υφίσταται κάποιος μηχανισμός εκτίμησης των επιπτώσεων (Impact Assessment Mechanism) από την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, και γενικότερα από την εφαρμογή προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, με εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών;

2)      Αν όχι, υπάρχει ή θα υπάρξει κάποιος σχεδιασμός δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού στο μέλλον, στο πλαίσιο και των εξαγγελιών του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker περί αξιολόγησης στο μέλλον των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης και μεταρρυθμίσεων όχι μόνο σε ότι αφορά την οικονομική τους βιωσιμότητα, αλλά ταυτόχρονα και σε σχέση με τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν;

[1] http://www.avgi.gr/article/5327644/kaike-prospathontas-na-zestathei

[2] http://www.makthes.gr/news/reportage/134755/