06/02/2015

Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη σε Κομισιόν: Έχετε την πολιτική βούληση να ενισχύσετε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, το πελατειακό κράτος, τα καρτέλ και τους ολιγάρχες;

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός Ριζοσπαστικού Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφέρει ότι “Η νέα ελληνική κυβέρνηση, στις επαφές της με τους πολιτικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζει τις θέσεις της αναφορικά με το πρόβλημα της αποτυχίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν μέσω του ελληνικού προγράμματος, καθώς επίσης, και του μη βιώσιμου χρέους” και επισημαίνει ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν, εκτός από τις προτάσεις της για το χρέος και τη δέσμευση για δημοσιονομικό εξισορρόπηση, ένα Ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, που στοχεύει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία ενός δίκαιου, σταθερού και αποδοτικού φορολογικού συστήματος, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση των καρτέλ των πολυεθνικών και των εγχώριων ολιγαρχών στις ελληνικές αγορές και τις προμήθειες του ελληνικού δημοσίου”.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ρωτά την Κομισιόν εάν “διαθέτει η Κομισιόν την πολιτική βούληση να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή του Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση των καρτέλ στις αγορές”, καθώς επίσης, “Ποιοι είναι οι μηχανισμοί εκείνοι που θα μπορούσαν να επιταχύνουν και να εμβαθύνουν, τη νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια”.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, στις επαφές της με τους πολιτικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζει τις θέσεις της αναφορικά με το πρόβλημα της αποτυχίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν μέσω του ελληνικού προγράμματος, καθώς επίσης, και του μη βιώσιμου χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν, α) μια μετριοπαθή πρόταση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που δεν επιβαρύνει τους ευρωπαίους φορολογούμενους, β) τη δέσμευση για μια βιώσιμη και μακροχρόνια δημοσιονομική εξισορρόπηση, χωρίς νέα δημόσια ελλείμματα, αλλά και χωρίς αντι-αναπτυξιακά και υπερβολικά, πρωτογενή πλεονάσματα και γ) ένα Ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, που στοχεύει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία ενός δίκαιου, σταθερού και αποδοτικού φορολογικού συστήματος, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση των καρτέλ των πολυεθνικών και των εγχώριων ολιγαρχών στις ελληνικές αγορές και τις προμήθειες του ελληνικού δημοσίου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.Διαθέτει η Κομισιόν την πολιτική βούληση να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή του Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση των καρτέλ στις αγορές και εάν ναι με ποιους τρόπους;

2.Ποιοι είναι οι μηχανισμοί εκείνοι που θα μπορούσαν να επιταχύνουν και να εμβαθύνουν, τη νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια;